Берлин, 12-14. мај 2019. године, 20.05.2019.

ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА И СЕМИНАР ”ФУНКЦИЈЕ И ПРИСТУП ВРХОВНИМ УПРАВНИМ СУДОВИМА” УДРУЖЕЊА ACA-EUROPE

 

Председник Управног суда судија Јелена Ивановић и саветник за међународну сарадњу, стручно усавршавање и обуку Ивана Ковачевић боравиле су у студијској посети Савезној Републици Немачкој ради учешћа на Генералној скупштини и Семинару ”Функције и приступ врховним управним судовима”, који је одржан у Берлину, СР Немачка у периоду од 12-14. маја 2019. године, у организацији Удружења ACA-Еurope и Савезног управног суда Немачке.

 

            Први радни дан Семинара ”Функције и приступ врховним управним судовима” отворио је судија Клаус Ренерт, председник ACA-Europe и председник Савезног управног суда Немачке, након чега је судија Карстен Гантер из Савезног управног суда Немачке представио Општи извештај Семинара, који представља извештај о одговорима на упитник који су доставиле земље учеснице, на тему функционисања и приступа управним судовима. Уследила је прва сесија на тему „Сврха врховних управних судова“, којом је председавао судија Филипо Патрони Грифи, председник Државног савета Италије. Након паузе, уследила је друга сесија на тему „Обавезујући ефекти одлука врховног управног суда“ којом је председавао судија Барт Јан ван Етековен председник Одељења управне надлежности Државног савета Холандије. уследила је поподневна сесија на тему „Системи филтера за жалбе врховним управним судовима“ којoм је руководила судија Барбара Поризкова председник Врховног управног суда Чешке. Након одржаних сесија уследила је дискусија међу учесницима и након тога закључна разматрања која је представио судија Клаус Ренерт, председник ACA-Europe и председник Савезног управног суда Немачке.

 

Други радни дан почео је заседањем Генералне скупштине Удружења ACA-Europe и представљање Годишњег извештаја о раду Удружења. На дневном реду су разматране теме попут финансијског управљања Удружењем, пројектне активности које су реализоване од претходне Генералне скупштине и предстојеће активности које су планиране да се реализују.  

 

Активно учешће Управног суда Републике Србије у раду Удружења ACA-Europe у склопу наведеног семинара и Генералне скупштине, као и сарадња у области правосуђа са посебним освртом на тему семинара ”Функције и приступ врховним управним судовима” био је од значаја имајући у виду предстојећу реформу управног судства и потребу за изменама и допунама Закона о управним споровима.