Београд, 18. април 2019. године, 19.04.2019.

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ЕВАЛУАЦИОНОГ ИЗВЕШТАЈА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ЗА ЕФИКАСНОСТ ПРАВОСУЂА (СЕПЕЖ)

 

Председник Управног суда, судија Јелена Ивановић присуствовала је презентацији издања Евалуционог извештаја Европске комисије за ефикасност правосуђа (СЕПЕЖ) за 2018. годину: „Европски правосудни системи – ефикасност и квалитет правде и званични почетак циклуса евалуације за период 2018-2020. године“, дана 18. априла 2019. године, коју је организовало Министарство правде Републике Србије, у сарадњи са Канцеларијом Савета Европе и СЕПЕЖ-ом, уз подршку ИПА пројекта „ЕУ уз правду“.

            Представљање Извештаја отворили су министар правде у Влади Републике Србије, Нела Кубуровић, председник Високог савета судства и Врховног касационог суда, судија Драгомир Милојевић, шеф мисије Канцеларије Савета Европе у Београду, Тобијас Флесенкемпер, некадашњи председник СЕПЕЖ-а, члан СЕПЕЖ-а, Шеф сектора Министарства за уставна питања, реформу, дерегулацију и правду  Републике Аустрије, Георг Става, њ.е. Сем Фабрици, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији.

            Потом су господин Става и г-госпођа Ивана Нинчић, млађи национални експерт Пројекта „ЕУ уз Правду“ представили процес СЕПЕЖ евалуације правосудних система, одноно преглед СЕПЕЖ методологије за евалуацију правосудних система и Извештаја: упоређивање података и запажања и представљање података за 2018. годину кроз интерактивну базу података „CEPEJ-STAT“. Потом су податке у Извештају који се односе на Србију – тренутно стање и препоруке анализирали члан Високог савета судства, Александар Пантић, заменик Републичког јавног тужиоца,      Бранко Стаменковић и члан Државног већа тужилаца, Татјана Лагумџија.

            Следећу презентацију одржао је шеф Одсека за информационо-комуникационе технологије Министарство правде, Марио Малетић у оквиру које је говорио о информационо-комуникационим технологијама и правосуђу, односно развоју система управљања предметима и даљим плановима Министарства правде. Судија Марија Аранђеловић Јуреша из Вишег суда у Београду говорила је о мрежи пилот судова СЕПЕЖ-а - искуство Првог основног суда у Београду. Након паузе и коктела, уследило је представљање новог Упитника за евалуацију за период 2018-2020 и оперативни састанак са представницима институција које учествују у извештавању.