Брисел, Белгија, 17-18. децембра 2018. године, 20.12.2018.

СТРУЧНА ПОСЕТА ДРЖАВНОМ САВЕТУ БЕЛГИЈЕ

 

У периоду од 17-18.децембра 2018. године, систем администратор Миле Доброта и портпарол суда Милка Бабић боравили су у дводневној посети Државном савету Краљевине Белгије у Бриселу. Стручна посета Савету организована је у оквиру Пројекта "Унапређење и хармонизација рада судске праксе" који Управни суд реализује у сарадњу са Мисијом ОЕБС-а у Републици Србији.

Првог дана студијске посете разговорали су са господином Грегоријем Деланејом (Gregory Delannay), шефом Кабинета председника Савета и господином Феликсом Мордиком (Felix Mordijck), шефом Одељења за информационе технологије. Господин Грегори Деланеј нам је на почетку састанка кратко изложио општу презентацију о Државном савету Краљевине Белгије и његовим надлежностима, док је у наставку господин Феликс Мордик представио организацију и начин рада тог одељења и презентовао информатичку структуру и систем објављивања пресуда.

Другог дана посете госпођа Изабел Демотије (Isabelle Demortier), шеф писарнице за холандски језик, је представила начин рада писарнице Савета, након чега је делегација Управног суда имала прилике да дискутује о примени актуалних решења када је реч о ИТ систему Државног савета.

Циљ стручне посете је да се стекне увид у техничка решења и софтверске програме који Савет користи у свом раду, а у вези рада и функционисања базе судске праксе и електронског предмета.