Београд, 28. новембар 2019. године, 02.12.2019.

СВЕЧАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ЈУБИЛЕЈА 150 ГОДИНА УПРАВНОГ СУДСТВА И УПРАВНОГ СПОРА У СРБИЈИ И 10 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА УПРАВНОГ СУДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

Свечана конференција поводом обележавања јубилеја 150 година управног судства и управног спора у Србији и 10 година од оснивања Управног суда Републике Србије, одржана је 28.11.2019. године у Клубу посланика у Београду.

 

 

Повод за обележавање овог јубилеја је оснивање управног судства и увођење управног спора у правни систем Србије. Доношењем „намесничког“ Устава Кнежевине Србије из 1869. године, Државни савет је добио надлежност да разматра и решава жалбе против министарских решења у спорним административним питањима и тиме постао први Управни суд у Србији, а годину дана касније (1870. године) Законом о пословном реду у Државном савету дефинисан је административни (управни) спор. На овај начин Србија се сврстала међу прве државе у Европи које су својим грађанима обезбедиле заштиту у управном спору.

 

Циљ обележавања ових јубилеја је да се сагледају промене у систему управног судства кроз различите облике државног уређења кроз које је Србија пролазила, почев од друге половине XIX века до данас, да би се поставили квалитетнији законски и институционални оквири за реформу управног судства, на чијем се “прагу” Република Србија тренутно налази.

 

У оквиру прославе  јубилеја, у сарадњи Управног суда РС и Правног факултета Универзитета у Београду, припремљен је и издат Зборник радова под називом  150 година управног спора у Србији“, аутора: судије Јелене Ивановић, председника Управног суда, проф. др Добросава Миловановића, проф. др Марка Давинића, проф. др Дејана Вучетића и доц. др Вука Цуцића, који је представљен на Свечаној конференцији.

 

На свечаном отварању у уводном говору присутнима су се обратили: Јелена Ивановић, председник Управног суда, Драгомир Милојевић, вршилац функције председника Врховног касационог суда, Радомир Илић, државни секретар Министарства правде Републике Србије, амбасадор Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији и Њ.е. Шан Меклауд, британска амбасадорка.

 

* Свечану конференцију отворила је судија Јелена Ивановић, председник Управног суда. У уводном обраћању је истакла:

 

 „Циљ обележавања ових јубилеја да се сагледају промене у систему управног судства кроз различите облике државног уређења кроз које је Србија пролазила, почев од друге половине XIX века до данас, да би се поставили квалитетнији законски и институционални оквири за реформу управног судства, на чијем се “прагу” Република Србија тренутно налази. Десет година рада Управног суда је веома значајно, јер је показало да његово оснивање треба да буде само прва фаза у стварању квалитетног и ефикасног вишестепеног система управног судства“.

 

 

 

*Вршилац функције председника Врховног касационог суда, судија Драгомир Милојевић, је истакао:

 Један од приоритета Републике Србије јесте поштовање и унапређење људских права кроз успостављање и развијање апарата и механизама за делотворну заштиту људских права на националном нивоу.

Када се зна да је Србија кандидат за чланство у Европској унији, када су отворена Поглавља 23 и 24, да је чланица Савета Европе и потписница Конвенције за заштиту људских права и основних слобода, да признаје механизам заштите људских права кроз Европски суд за људска права, онда је сасвим логично да процесне стандарде предвиђене наведеном Конвенцијом треба укључити у све сегменте рада судова, па тако и у деловање управног судства, јер управни судови имају једну од централних улога у заштити права грађана који су у сукобу са државном администрацијом.

Сигуран сам да ће будућа реформа управног судства и измене законодавног оквира допринети да управни судови испуне своју централну улогу у заштити људских права грађана.

 

* “Пружање подршке Србији у области реформе правосуђа заједно са другим релевантним актерима једна је од наших главих активности. Мисија помаже реформу управног правосуђа заједно са унапређењем начела владавине права као што су: законитост, транспарентност, одговорност, приступ правди, право на саслушање и право на жалбу, за добробит грађана Србије,” рекао је шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, амбасадор Андреа Орицио.

 

 

* Њена екселенција британска амбасадорка, госпођа Шан Меклауд је истакла:

 Импресивна је чињеница да се данас прославља 150 година управног судства у Србији. Та грана правосуђа је кључна за уређење односа државне управе и правосуђа и као таква веома је важна за грађане, компаније и владавину права у свакој држави. Иако су наши правни системи различити, знам да делимо заједничке вредности. Драго нам је да кроз Фонд за добру управу помажемо реформу правосуђа и јачање управног судства. Од 2015. године, кад је Фонд успостављен, британска Влада и грађани помогли су реформе у Србији са више од 23 милиона евра. Наша подршка ће се наставити и у наредним годинама.”

 

 

Конференцију je организовао Управни суд Републике Србије уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији и Фонда за добру управу Владе Уједињеног Краљевства.