Београд, 23.02.2011.

Одбачен захтев Адвокатске коморе београда

Управни суд је, 22. фебруара 2011. године, донео решење којим је одбацио, као недозвољен, захтев Адвокатске коморе Београда за одлагање извршења одлуке Управног одбора Адвокатске коморе Србије, у предмету привременог одузимања права вршења јавних овлашћења.

У образложењу одлуке суда се наводи да одлука Адвокатске коморе Србије, на коју се односи захтев за одлагање извршења, није појединачни правни акт којим надлежни државни орган, непосредном применом прописа, решава о одређаном праву или обавези физичког или правног лица, односно друге странке у управној ствари (управни акт), нити се односи на појединачну неспорну ситуацију од јавног интереса у којој непосредно из правних прописа произилази потреба да се будуће понашање странке ауторитативно правно одреди (управна ствар), већ је реч о појединачном правном акту којим је Управни одбор Адвокатске коморе Србије, применом одговарајућих одредаба Закона о адвокатури и Статута Адвокатске коморе Србије, уредио начин вршења јавних овлашћења која су поверена тој комори и са тим у вези делокруг комора у њеном саставу.

Управни суд је оценио да се наведена одлука односи на унутрашњу организацију Адвокатске коморе Србије, као обавезне, независне и професионалене организације адвоката, а за такву одлуку законом није прописана оцена законитости у управном спору.

С обзиром на то да се предметни захтев за одлагање извршања односи на одлуку која не ужива управно судску заштиту у управном спору, не постоје процесно правни услови за доношење одлуке о захтеву за одлагање извршења, већ се захтев одбацује као недозвољен, наводи се у образложењу решења Управног суда.

Tекст можете да преузмете у ворд формату кликом на овај линк.