Београд, 27.06.2012.

Пресуда 14 УЖ 578-12-верификација мандата

Република Србија
УПРАВНИ СУД
14 Уж. 578/12
27.06.2012. године
Б е о г р а д

 

У ИМЕ НАРОДА


  
Управни суд, у већу састављеном од судија: Обрада Андрића, председника већа, Душице Маринковић и Јасминке Вукашиновић, чланова већа, са судским саветником Снежаном Вујачић, записничарем, одлучујући по жалби Горана Дачића, одборника Скупштине општине Мало Црниће, против Одлуке Скупштине општине Мало Црниће број: 020-65/2012 од 07.06.2012. године, у предмету потврђивање мандата одборника, у нејавној седници већа одржаној дана 27.06.2012. године,  донео је



П Р Е С У Д У

  
Жалба се ОДБИЈА.


О б р а з л о ж е њ е

  

Одборник Скупштине општине Мало Црниће Горан Дачић, поднео је 08.06.2012. године Управном суду жалбу у вези конституисања Скупштине општине Мало Црниће на седници одржаној дана 07.06.2012. године са почетком у 13,00 часова, коју је допунио поднеском достављеним Управном суду 18.06.2012. године, оспоравајући одлуке Скупштине општине Мало Црниће донете на овој седници, означене у допуни жалбе редним бројевима од 1 до 12.

  
Како је поднетом жалбом оспорено 12 одлука Скупштине општине Мало Црниће, Управни суд је, у смислу одредбе члана 14. Закона о управним споровима, наложио раздвајање предмета, тако да се у предмету под бројем 14 Уж. 578/12 поступак води по жалби против одлуке Скупштине општине Мало Црниће број: 020-65/2012 од 07.06.2012. године, којом су, на конститутивној седници Скупштине општине Мало Црниће одржаној 07.06.2012. године, потврђени мандати одборника Скупштине општине Мало Црниће, под редним бројевима од 1 до 29, и то за 7 одборника ''Демократске странке – Борис Тадић'', 6 одборника ''Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС) Јединствена Србија (ЈС)'', 5 одборника ''Покренимо Мало Црниће – Томислав Николић Српска напредна странка'', 3 одборника ''Уједињени региони Србије – Мало Црниће, др Емад Еслеем'', 3 одборника ''Унија за пољопривреду и предузетништво општине Мало Црниће'', 3 одборника ''Нова Србија – Покрет социјалиста – Велимир Илић'' и 2 одборника ''Демократске странке Србије – Бојан Урошевић''.

  
Жалилац у жалби и допуни жалби истиче да је на конститутивној седници Скупштине општине Мало Црниће одржаној дана 07.06.2012. године учињена битна повреда поступка и повреда члана 56. Закона о локалним изборима, која се огледа у томе што је у сазиву за дневни ред конститутивне седнице Скупштине општине Мало Црниће стављена одлука о избору председника општине, заменика председника општине, постављење секретара, избор директора Центра за кулутуру и текућа питања, чиме су прекорачена законска овлашћења, јер је избор за наведене функције у надлежности новоизабраног председника Скупштине новог сазива, а не у сазиву дневног реда председника претходног сазива. Осим тога сматра да су прекршене и одредбе члана 32. Статута општине Мало Црниће,  где је прописано да се Скупштина сматра конституисаном избором председника Скупштине и постављењем секретара, а прекршена је и процедура гласања за председника општине, заменика председника општине и чланова општинског одбора, јер се гласало на три различита гласачка листића, икао се по одредбама Закона о локалним изборима гласа јединствено за све, што значи на једном гласачком листићу за предлог у целини. Наводи да се неправилност огледа и у томе што није у писменој форми урађен и  достављен одборницима предлог решења о престанку и потврђивању мандата, већ је то урађено усмено на самој седници, што је у супротности са одредбама Закона о општем управном поступку, а након 12. тачке дневног реда утврђен је престанак мандата одборника који су изабрани за председника и заменика председника општине и потврђени су мандати нових одборника без доношења решења о којима би се одборници изјаснили. Због изложених неправилности и повреда одредаба Закона о локалним изборима, Статута и Пословника о раду Скупштине општине Мало Црниће, као и повреда одредаба Закона о општем управном поступку, жалилац је предложио да суд жалбу уважи и поништи одлуку о конституисању Скупштине општине Мало Црниће, одлуку о потврђивању одборничких мандата за све одборнике у Скупштини општини, као и све остале одлуке донете на седници Скупштине општине Мало Црниће од 07.06.2012. године, које је таксативно набројао у допуни жалбе достављеној суду 18.06.2012. године, у којој је истакао и да је одборник Борис Павловић, коме је на конститутивној седници Скупштине општине потврђен мандат, био у сукобу интереса, као тренутни директор Фонда за развој пољопривреде општине Мало Црниће, те није могао да гласа о наведеним одлукама, као и да у току седнице приликом приступања гласању није испоштована тајност гласања прописана чланом 52. Устава Републике Србије, чланом 38. Закона о локалној самоуправи и чланом 56. Статута општине Мало Црниће.

  
Скупштина општина Мало Црниће је у одговору на жалбу, достављеном Управном суду са списима предмета 25.06.2012. године, оспорила све наводе жалбе, истичући да је конститутивна седница Скупштине општине Мало Црниће сазвана и одржана у складу са одредбама члана 56. став 3. Закона о локалним изборима, члана 28. став 3. Закона о локалној самоуправи и члана 32. Статута општине Мало Црниће, те да су све одлуке на овој седнице донете у складу са законом, Статутом и Пословником о раду Скупштине општине. Истиче и да је на овој седници потврђен мандат одборника Бориса Павловића из Црљенца, са изборне листе ''Демократска странка -  Борис Тадић'', а да су неосновани наводи жалбе да је мандат овог одборника споран из разлога што је вршио другу функцију на коју је именован, односно постављен, јер је одредбом члана 30. став 3. Закона о локалној самоуправи прописано да даном потврђивања одборничком мандата лицима које је именовала, односно поставила скупштина јединице локалне самоуправе, престаје функција на коју су именовани, односно постављени. Оспорава и наводе који се односе на повреду тајности гласања, истичући да се из приложене документације може утврдити да је поступак гласања спроведени тајним изјашњавањем одборника у складу са законом, Статутом општине и Пословником о раду Скуштине општине. Предлаже да суд жалбу одбије као неосновану.

  
Одлучујући о поднетој жалби, у смислу члана 56. став 7.  Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС” бр. 129/07, 34/10 и 54/11), оценом навода жалбе и списа предмета,  Управни суд је нашао да је жалба неоснована.

  
Из списа предмета несумњиво произлази да је ожалбена одлука донета на конститутивној седници Скупштине општине Мало Црниће одржаној 07.06.2012. године са почетком у 13,00 часова, коју је, према приложеном сазиву I/01 број: 06-64/12 од 24.05.2012. године, сазвао председник претходног сазива Скупштине општине Мало Црниће, а којом је, према приложеном записнику, председавао најстарији одборник, који је на основу евиденционих листића констатовао да постоји кворум за рад седнице и да је од 29 кандидата за избор одборника присутно 29. Ожалбена одлука број: 020-65/2012 од 07.06.2012. године, о потврђивању мандата одборника, донета је на основу извештаја о коначним резултатима спроведених избора за одборнике Скупштине општине Мало Црниће од 06.05.2012. године, који се налази у списима, као и на основу извештаја верификационог одбора о потврђивању мандата одборника, који се такође налази у списима, а у списима се налазе и уверења изборне комисије Скупштине општине Мало Црниће за све кандидате, којима су мандати додељени  у складу са одредбом члана 43. Закона о локалним изборима.

  
Код оваквог стања ствари, Управни суд налази да је правилно поступила Скупштина општина Мало Црниће када је донела ожалбену одлуку, правилном применом одредбе члана 56. Закона о локалним изборима, којом је у ставу 2., 3., 4. и 5. прописано да о потврђивању мандата одборника одлучује скупштина на конститутивној седници, коју сазива председник скупштине из претходног сазива у року од 15 дана од дана објављивања резултата избора, а којом председава најстарији одборник и да о потврђивању мандата одборника, на основу извештаја верификационог одбора, скупштина одлучује јавним гласањем. У гласању могу учествовати кандидати за одборнике којима су мандати додељени у складу са чланом 43. овог закона и који имају уверење изборне комисије локалне самоуправе да су изабрани.

  
Оцењујући наводе жалбе, Управни суд је нашао да су неосновани и да не могу довести до другачије оцене законитости ожалбене одлуке, која је донета у складу са цитираном одредбом члана 56. Закона о локалним изборима, а имајући у виду да из садржине ове одредбе закона не произлази обавезно прописани дневни ред конститутивне седнице скупштине, како се то наводима жалбе тврди, нити је повређена ова одредба закона у погледу сазивања, председавања седницом, постојања услова за одржавање седнице и доношење ожалбене одлуке, на које се наводима жалбе указује. Суд је посебно ценио навод жалбе којим се указује да је одборник, коме је на конститутивној седници Скупштине општине Мало Црниће ожалбеном одлуком потврђен мандат, Борис Павловић, био у сукобу интереса, јер као тренутни директор Фонда за развој пољопривреде општине Мало Црниће није могао да гласа о одлукама које су жалбом оспорене, па је нашао да су неосноване и без утицаја на другачије одлучивање у овој правној ствари, имајући у виду да је одредбом члана 56. став 5. Закона о локалним изборима прописано да у гласању могу да учествују и кандидати за одборника којима су мандати додељени у складу са чланом 43. овог закона и који имају уверење Изборне комисије јединице локалне самоуправе да су изабрани, као и чињеницу да је именованом кандидату додељен мандат по редоследу на изборној листи, те да се за њега у списима налази уверење Изборне комисије јединице локалне самоуправе да је изабран, а да је одредбом члана 30. став 3. Закона о локалној самоуправи (''Службени гласник РС'' бр. 129/07) прописано да даном потврђивања одборничког мандата лицима које је именовала, односно поставила скупштине јединице локалне самоуправе, престаје функција на коју су именовани, односно постављени.

  
Са изнетих разлога, налазећи да ожалбеном одлуком није повређен закон на штету жалиоца, Управни суд је одлучио као у диспозитиву ове пресуде, сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (“Службени гласник РС” број 111/09), на основу члана 54. став 3. Закона о локалним изборима и члана 31. став 2. Закона о локалној самоуправи.

  

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 27.06.2012. године 14 Уж. 578/12


Записничар                                    Председник већа-судија
Снежана Вујачић,с.р.                          Обрад Андрић,с.р.


За тачност отправка
управитељ писарнице
Дејан Ђурић



РС