Београд, 12.06.2012.

Пресуда I-3 УЖ 572-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
Oдељење у Крагујевцу
I-3  Уж. 572/12
12.06.2012. године
Б е о г р а д

 

У ИМЕ НАРОДА


  
Управни суд, у већу састављеном од судија: Љиљане Петровић, председника већа, Јелене Ивановић и Олге Петровић, чланова већа, са судским саветником Миром Стевић Капус, као записничарем, одлучујући о жалби подносиоца изборне листе Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије, чије је овлашаћено лице Родољуб Џамић из Врњачке Бање, др Мишовића бр. 17, изјављеној против решења Општинске изборне комисије општине Врњачка Бања број 013-110/12 од 05.06.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 12.06.2012. године у 13,30 часова, донео је



П Р Е С У Д У

  
Жалба СЕ УСВАЈА, ПОНИШТАВА решење Општинске изборне комисије општине Врњачка Бања број 013-110/12 од 05.06.2012. године и решава:

 
УСВАЈА СЕ приговор подносиоца изборне листе Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије, чије је овлашаћено лице Родољуб Џамић из Врњачке Бање, др Мишовића бр. 17 и ПОНИШТАВАЈУ поновљени избори за избор одборника у Скупштину општине Врњачка Бања на бирчком месту број 26 Ново Село 1 (Месна заједница), одржани 24.05.2012. године, због неправилности у спровођењу избора и утврђивању резултата гласања.

  
РАСПУШТА СЕ
бирачки одбор и ПОНАВЉА СЕ гласање на бирачком месту број 26 Ново Село 1 (Месна заједница) за избор одборника у Скупштину општине Врњачка Бања.


О б р а з л о ж е њ е

  

У жалби, поднетој Управном суду дана 06.06.2012. године у 12,00 часова препоручено поштом, која је у суду примљена дана 07.06.2012. године у 08,40 часова, подносилац жалбе оспорава законитост ожалбеног решења, којим је одбијен његов приговор изјављен због неправилности у току спровођења и утврђивања резултата поновљених избора одржаних 24.05.2012.године на бирачком месту број 26.Ново Село 1 ( Месна заједница) и наводи да је диспозитив нејасан и противречан са образложењем у коме нису дати разлози за овакву одлуку, чиме је повређен закон на његову штету. Истиче да је по приговору  Општинска изборна комисија општине Врњачка Бања  утврдила одређене неправилности у поступку гласања и утврђивања резултата поновљених избора одржаних дана 24.05.2012. године на бирачком месту број 26. Ново Село 1 ( Месна заједница), о чему је сачињен посебан записник 25.05.2012.године, а из кога се недвосмислено може закључити да је у изборном поступку било повреда закона и правила изборне процедуре, на које је указао члан бирачког одбора Драган Богдановић, који није потписао записник о раду бирачког одбора, те да се пропусти односе на број бирача који су гласали на овом бирачком месту (број заокружених бирача у јединственом бирачком списку), што је уочио члан бирачког одбора Драган Богдановић, тако да је нађен већи број гласачких листића у гласачкој кутији од броја бирача који су гласали, чиме је повређен члан 35. став 9. Закона о локалним изборима. Наводи да је гласало лице Дејан Луковић који није имао важећу исправу, што се доказује извештајем Полицијске станице Врњачка Бања од 28.05.2012. године 09 број:205-217/12. Сматра да није потребно да кумулативно буде учињено више повреда закона, да би избори или изборне радње на поједином бирачком месту били поништени, односно поновљени, већ је довољан и само један законом прописан разлог. Предлаже да се жалба усвоји и поништи ожалбено решење или спор реши у пуној јурисдикцији, имајући у виду сложеност и тежину спора.

  
Општинска изборна комисија општине Врњачка Бања је доставила одговор на жалбу дана 08.06.2012.године у 17,15 часова, у коме је навела хронологију поступка по приговору и уз одговор је доставила део списа које је допунила дана 11.06.2012.године у 15,45 часова.

  
Одлучујући о поднетој жалби, на основу одредбе члана 54. став 1. и 3. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС” бр.129/07, 34/10 и 54/11), која је допуштена и благовремено изјављена од овлашћеног лица, оценом навода жалбе, одговора на жалбу и достављених списа предмета, Управни суд је нашао да је жалба основана.

  
Ожалбеним решењем од 05.06.2012.године, донетим по приговору жалиоца од 25.05.2012.године изјављеном због неправилности у току спровођења и утврђивања резултата поновљених избора на бирачком месту број 26. Ново Село 1 ( Месна заједница) одржаних дана 24.05.2012.године, Општинска изборна комисија општине Врњачка Бања је одбила приговор жалиоца, али у образложењу свог решења није навела оцену навода приговора, нити правне прописе и разлоге који упућују на решење какво је дато у диспозитиву. 
  
Из списа, достављених од стране Општинске изборне комисије општине Врњачка Бања, произлази да је у Записнику о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата поновљеног гласања на бирачком месту број 26. Ново Село 1 (Месна заједница) за избор одборника у Скупштину општине Врњачка Бања од 24.05.2012.године константовано на страни 2., да је укупно бирача који су гласали ( заокружени у бирачком списку) 803  ( рубрика 16);  да је број гласачких листића који се налази у гласачкој кутији 803 (рубрика 17), а рубрика 10. гласи: “отворио гласачку кутију, у којој је пронашао-није пронашао контролони лист”, без констатације бирачког одбора да ли је контролни лист пронађен или није. Међутим, према изводу из јединственог бирачког списка за наведено бирачко место на поновљеним изборима број бирача који су гласали (заокружени у бирачком списку) износи 801, а што је у поступку по приговору, контролом изборног материјала, утврдила Општинска изборна комисија Општине Врњачка Бања дана 25.05.2012.године и записнички посебно констатовала, при чему није констатовано да ли се у наведеном материјалу налази запечаћен коверат са контролним листом. Општинска изборна комисија је доставила суду допуну списа са изборним материјалом у коме се налази коверат са контролним листом потписан од стране председника и четири члана бирачког одобра и бирача који је први дошао на бирачког место, али коверат није запечаћен.
  
Одредбом члана 35. став 1. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС”,бр.129/07, 34/10 и 54/11) прописано је да по завршеном гласању бирачки одбор приступа утврђивању резултата гласања на бирачком месту, а одредбом става 9. истог члана закона прописано је да када се утврди да је број гласачких листића у гласачкој кутији већи од броја бирача који су гласали, или у гласачкој кутији није нађен контролни листић, бирачки одбор се распушта и именује нови а гласање на том бирачком месту понавља се.
  
Одредбом члана 36. став 1. Закона о локалним изборима прописано је да бирачки одбор по утврђивању резултата гласања, у записник о свом раду уноси: број примљених гласачких листића; број неупотребљених гласачких листића; број неважећих гласачких листића; број важећих гласачких листића; број гласова датих за сваку изборну листу; број бирача према изводу из бирачког списка и број бирача који су гласали. Одредбом става 2.истог члана прописано је да у записник о раду бирачког одбора се уносе и примедбе и мишљења чланова бирачког одбора, подносилаца изборних листа и заједничких представника подносилаца изборних листа, као и све друге чињенице од значаја за гласање, а  одредбом става 3. овог члана прописано је да записник о раду бирачког одбора потписују сви чланови бирачког одбора.
  

Одредбом члана 30. став 1. тачкама 3, 4. и 5. и члана 31. Правила о раду бирачких одбора за координарано спровођење свих избора расписаних за 06. мај 2012.године ( „Службени гласник РС“,бр.29/2012-пречишћен текст), који се налазе у поглављу З-Утврђивање резултата гласања, прописано је да се пребројавају бирачи који су заокружени у изводу из бирачког списка и тако се утврђује број бирача који су гласали ( рубрика 16. Записника о раду бирачког одбора); да се отвора гласачка кутија и проверава да ли се у њој налази контролни лист за проверу исправности гласачке кутије и резултат провере се уписује у записник о раду бирачког одбора ( рубрика 10.) а контролни лист се ставља у посебан коверат који се печати; да се пребројавају сви гласачки листићи који су се налазили у гласачкој кутији и тај број се уписује у рубрику 17.Записника о раду бирачког одбора.

  
По оцени Управног суда, а код оваког чињеничног и правног стања ствари, Општинска изборна комисија општине Врњачка Бања, поступила је супротно напред цитираним прописима, када је одбила приговор жалиоца, при чему је повредила и одредбе члана 199. став 2. Закона о општем управном поступку („Службени лист СРЈ“; бр. 33/97 и 31/01 и „Службени гласник РС“, број 30/2010), који изборна комисија у поступку по приговорима сходно примењује на основу члана 24. Пословника Републичке изборне комисије („Службени гласник РС“, бр. 5/2012), на који упућује члан 15. став 2. Закона о локалним изборима, па је суд на основу члана 55. став 1. Закона о локалним изборима жалбу усвојио и поништио ожалбено решење.

  
Како је жалба усвојена, а по оцени Управног суда, природа ствари и чињенично стање пружају поуздан основ за мериторно решавање овог изборног спора, то је суд поступајући по приговору жалиоца, нашао да је приговор основан. Ово стога што из списа несумњиво произлази да је на наведеном бирачком месту на поновљеним изборима 24.05.2012.године укупан број бирача који су гласали ( заокружени у бирачком списку) 801, а укупан број гласачких листића који се налазио у гласачкој кутији 803, због чега је Управни суд применом одредбе члана 35. став 9. и члана 55. став 2. Закона о локалним изборима, одлучио као у диспозитиву ове пресуде.

   
Општинска изборна комисија општина Врњачка Бања је дужна да у извршењу ове пресуде поступи сагласно одредбама члана 50. Закона о локалним изборима.
 

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 12.06.2012. године, I -3 Уж 572/12


Записничар                                     Председник већа-судија
Мира Стевић Капус, с.р.                 Љиљана Петровић, с.р.


За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

МП