Београд, 29.06.2012.

Пресуда II-1 УЖ 601-12-заштита изборног права

Република Србија
  УПРАВНИ СУД
Одељење у Нишу
  II-1 Уж 601/12
29.  јун 2012. године
        Б е о г р а д

 

        
У ИМЕ НАРОДА


                       
Управни суд, у већу састављеном од судија: Десе Симић,  председника већа, Томислава Медведа и Драгана Јовановића, чланова већа, са судским саветником Љиљаном Петровић, записничарем, одлучујући о жалби Јадрана Ракочевића, из Медвеђе, Јабланичка 80, овлашћеног лица подносиоца Изборне листе „Нова Србија – др Милорад Бабић”, против решења Изборне комисије Општине Медвеђа, број 013-346/2012-01-136 од 26. јуна 2012. године, у прeдмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној 29. јуна 2012. године, у 13,05 часова, донео је



П Р Е С У Д У

  

Жалба СЕ УСВАЈА, ПОНИШТАВА решење Изборне комисије Општине Медвеђа, број 013-346/2012-01-136 од 26. јуна 2012. године и решава: 
  
УСВАЈА СЕ приговор Јадрана Ракочевића, из Медвеђе, Јабланичка 80, овлашћеног лица подносиоца Изборне листе „Нова Србија – др Милорад Бабић”, поднет 25. јуна 2012. године у 19,25 Изборној комисији Општине Медвеђа. 
  
ПОНИШТАВАЈУ СЕ избори  за одборике Скупштине Општине Медвеђа на бирачком месту број 1 у Општини Медвеђа, због неправилности у спровођењу избора.
  
РАСПУШТА СЕ бирачки одбор и ПОНАВЉА СЕ гласање на том бирачком месту.



О б р а з л о ж е њ е

  

Ожалбеним решењем, одбијен је приговор Јадрана Ракочевића, из Медвеђе, Јабланичка 80, овлашћеног лица подносиоца Изборне листе „Нова Србија – др Милорад Бабић”, поднет због неправилности у поступку спровођења избора за одборнике Скупштине Општине Медвеђа на бирачком месту број 1 у Општини Медвеђа.     
  
У жалби поднетој преко Изборне комисије Општине Медвеђа дана 28. јуна 2012. године у 09,30 часова, која је у Управном суду примљена 28. јуна 2012. године у 19,48 часова, жалилац оспорава законитост ожалбеног решења, наводећи да је увидом у изборни материјал утврдио да је дошло до повреде члана 35. став 9. Закона о локалним изборима, буидући да је у моменту примопредаје изборног материјала са бирачког места број 1 Изборној комисији, по сугестији присутних чланова Комисије, извршено исправљање записника бирачког одбора, а ово са разлога што је утврђено да се број гласова свих изборних листа унет у записник а то је 1196 не слаже односно 5 гласова је већи него број важећих гласачких листића који је према записнику 1191. Заправо, на иницијативу Изборне комисије председник бирачког одбора Милисав Стојановић је исправио записник тако што је број гласова који је добила Изборна листа број 4.  „Нова Србија – др Милорад Бабић”  исправио са 48 на 43 гласа, будући да је у коверти за наведену изборну листу заиста било 43 гласачка листића.  Предлаже да се жалба усвоји, поништи ожалбено решење, утврди повреда изборног права, распусти бирачки одбор и наложи понављање избора на бирачком месту број 1 у Општини Медвеђа.
  
Изборна комисија Општине Медвеђа је 28. јуна 2012. године у 19,48 часова доставила Управном суду одговор на жалбу са списима предмета. У одговору на жалбу Изборна комисија наводи да је на седници одржаној 26. јуна 2012. године разматран приговор подносиоца жалбе и да је исти одбијен, а са разлога што се радило о исправци очигледне погрешке. Не спори наводе жалбе да је на иницијативу једног од чланова Изборне комисије председник бирачког одбора заиста извршио измену записника бирачког одбора у погледу резултата гласања за Изборну листу број 4 „Нова Србија – др Милорад Бабић” са 48 добијених гласова на 43 гласа, обзиром да је одмах након предаје коверти за све изборне листе Комисији, уочено да на коверти подносиоца жалбе су унети подаци да у истој има 43 гласачка листића а на записнику бирачког одбора је уписано 48. Извршено је пребројавање, тако што је председник бирачког одбора прецртао број 48 на записнику, унео број 43 и својеручно потписао. Заправо, извршена је исправка очигледне погрешке, па налази да је жалба неоснована, па предлаже да је Суд одбије.  
  
Одлучујући о благовремено поднетој жалби на основу члана 54. став 1. Закона о локалним изборима, („Службени гласник РС“, број 129/07,... и 54/11), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, као и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао да је жалба основана. 
  
Увидом у достављене списе предмета, у којима се налази оригинал Записника о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор одборника Скупштине Општине Медвеђа за бирачко место број 1, произлази да је на  записнику извршна измена броја гласова које је добила Изборна листа број 4 „Нова Србија – др Милорад Бабић” тако што је уместо прецртаног броја 48 уписан број 43 поред ког броја стоји потпис за који Суд не може са сигурношћу да утврди чији је. Осим тога, жалилац је уз жалбу приложио свој примерак записника бирачког одбора који је потписан од свих чланова бирачког одбора без примедби, а на коме се не налази поменута исправка. 
  
Према одредби члана 36. став 1. Закона о локалним изборима, бирачки одбор, по утврђивању резултата гласања, у записник о свом раду уноси: број примљенх гласачких листића; број неупотребљених гласачких листића; број неважећих гласачких листића; број важећих гласачких листића; број гласова датих за сваку изборну листу; број бирача према изводу из бирачког списка и број бирача који су гласали. Ставом 2. истог члана прописано је да се у записник о раду бирачког одбора уносе и примедбе и мишљења чланова бирачког одбора, подносилаца изборних листа и заједничких представника подносилаца изборних листа, као и све друге чињенице од значаја за гласање. Према ставу 3. истог члана, записник о раду бирачког одбора потписују сви чланови бирачког одбора. 
  
Код оваквог стања ствари очигледно је да су у записнику бирачког одбора на бирачком месту 1 постојале неправилности, на које је жалилац оправдано указивао у приговору. Исправка коју је председник бирачког одбора учинио на поменутом записнику, након што су записник потписали сви чланови бирачког одбора и то приликом примопредаје записника и изборног материјала Изборној комисији, по налажењу Управног суда, представља повреду наведеног члана 36. Закона, будући да таква исправка може да се изврши на седници бирачког одбора у присуству свих чланова тог одбора, односно то исто је могла да учини и Изборна комисија, основом члана 39. Закона о локалним изборима, што је она пропустила да учини. 
  
Како је Изборна комисија Општине Медвеђа ожалбеним решењем одбила жалиочев приговор, уместо да поступи у смислу члана 53. став 2. Закона о локалним изборима, Суд је усвојио жалбу на основу члана 55. став 1. Закона о локалним изборима.
  
Одредбом члана 55. став 2. Закона о локалним изборима, прописано је да када нађе да оспорену одлуку треба поништити, ако природа ствари то дозвољава и ако утврђено чињенично стање пружа поуздан основ за то, суд може својом одлуком мериторно решити изборни спор. Одлука суда у свему замењује поништени акт.
  
Поступајући по приговору Јадрана Ракочевића,  овлашћеног лица подносиоца Изборне листе „Нова Србија – др Милорад Бабић”, Управни суд је нашао да је приговор основан, с обзиром да је у поступку на несумњив начин утврђено да је било неправилности у спровођењу избора, на које се указује. 
  
Са изнетих разлога, налазећи да је повређен закон на штету жалиоца, Суд је применом одредбе члана 55. став 1. Закона о локалним изборима, одлучио као у ставу I диспозитива пресуде, а на основу одредбе члана 55. став 2. Закона о локалним изборима одлучио као у ставу II, III и  IV диспозитива пресуде, налазећи да су се стекли услови да Суд мериторно реши изборну ствар.


ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 29. јуна 2012. године, у 13,05 часова, II-1 Уж 601/12
 

      
Записничар                                               Председник већа-судија


Љиљана Петровић,с.р.                                    Деса Симић,с.р.


за тачност отправка
управитељ писарнице
Дејан Ђурић

 

 ТМ