Београд, 22.05.2012.

Пресуда II-2 3 УЖ 514-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД 
II-2  3 Уж 514/12
22.05.2012.године
Београд


У ИМЕ НАРОДА


Управни суд, у већу састављеном од судија: др Јадранке Ињац, председника већа, Биљане Тамбурковски Баковић и Јелене Тишма Јовановић, чланова већа, са судијским помоћником Љиљаном Петровић, као записничарем, одлучујући по жалби Градског одбора Српске радикалне странке у Врању, поднетој од стране Стефана Дутине, овлашћеног лица за подношење изборне листе, изјављеној против решења Изборне комисије за спровођење избора за одборнике скупштине града Врања број 013-2/67/2012-13 од 14.05.2012. године, у правној ствари заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 22.05.2012.године у 10,30 часова, донео је
 

П Р Е С У Д У

Жалба СЕ ОДБИЈА

О б р а з л о ж е њ е


Ожалбеним решењем одбацују су, као недопуштени, приговори Изборне листе Српска радикална странка – др Александар Мартиновић, поднети због неправилности  у постпку спровођења, утврђивања и објављивања резултата избора за одборнике Скупштине града, на бирачким местима: број 1. ОШ “Радоје Домановић”, број 3. МК “4. Јули”, број 6. Локал Тасић Дејана, број 4. ОШ “Светозар Марковић”, број 24. ОШ “Доситеј Обрадовић”, број 37. МЗ Врањска бања, број 13. ОШ “Бранко Радичевић”, број 14. Локал Марковић Горана, број 20. СУБНОР, број 23. ОШ “Доситеј Обрадовић”, број 35. Техничка школа, број 81. ОШ “Клисурица”, број 87. Сеоска зграда Рибнице, број 91. Кућа Миливоја Цветковића, број 106. ОШ “Ђуковац” и број 34. Пољопривредно-ветеринарска школа.

   
У жалби поднетој Управном суду дана 15.05.2012. године у 16,30 часова, преко  Изборне комисије за спровођење избора за одборнике Скупштине града Врања, а која је примљена у Управном суду 16.05.2012. године у 11,45 часова, подносилац жалбе оспорава решење Изборне комисије од 14.05.2012. године, због битне повреде правила поступка. Истиче да се у ожалбеном решењу погрешно наводи да су приговори жалиоца недопуштени, јер је у складу са чланом 15. Закона о локалним изборима Изборна комисија дужна да се стара о законитости спровођења избора од почетка до краја изборног поступка. Указује да је евидентно, да је у Врању у поступку спровођења, утврђивања и објављивања резултата избора за избор одборника Скупштине града Врања, дошло до грубих неправилности на бирачким местима број 1., 3., 4., 6., 17., 24., 13., 14., 20., 23., 34., 35., 37.,  81., 87., 91. и 106., а које неправилности су ожалбеним решењем погрешно оцењене као недопуштене. Предложио је да суд жалбу усвоји на начин тако што ће сваки приговор Градског одбора Српске радиклане стране посебно у разматрање и о сваком се посебно изјаснити и поништити изборе за избор одборника Скупштине града Врања у целости или само за она бирачка места за која су појединачким приговорима јасно наведена или да наложи Изборној комисији за спровођење избора за одборнике, да се о сваком приговору по посебно изјасни и донесе појединачна решења по сваком приговору.

  
Одлучујући о поднетој жалби, на основу одредбе члана 54.став 1. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС”, бр.129/07...54/11), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, као и списа ове изборне ствари достављених уз жалбу, Управни суд је нашао да жалба није основана.  

  
Из ожалбеног решења и стања у списима предмета, произлази да је жалилац дана 12.05.2012.године у 16,54 часова, Изборној комисији за спровођење избора за одборнике Скупштине града Врања, поднео приговоре због неправилности у поступку спровођења, утврђивања и објављивања резултата избора за одборнике Скупштине града Врања, а које неправилности су утврђене у поступку постизборне контроле изборног материјала за избор одборника Скупштине града Врања која је вршена 11.05.2012. године у ближе наведеном времену на бирачким местима број 1. ОШ “Радоје Домановић”, број 3. МК “4. Јули”, број 6. Локал Тасић Дејана, број 4. ОШ “Светозар Марковић”, број 24. ОШ “Доситеј Обрадовић”, број 37. МЗ Врањска бања, број 13. ОШ “Бранко Радичевић”, број 14. Локал Марковић Горана, број 20. СУБНОР, број 23. ОШ “Доситеј Обрадовић”, број 35. Техничка школа, број 81. ОШ “Клисурица”, број 87. Сеоска зграда Рибнице, број 91. Кућа Миливоја Цветковића, број 106. ОШ “Ђуковац” и број 34. Пољопривредно-ветеринарска школа. Одлучујући о поднетим приговорима, Изборна комисија за избор одборника у Скупштини града Врања  је нашла да су исти недопуштени, јер се односе на спровођење гласања и утврђивање резултата гласања на бирачким местима, које спроводе бирачки одбори. Сматра да у својству изборних органа, бирачки одбори у записнике о раду уносе законом прописане податке на утврђивању резултата гласања, а посебно у складу са одредбом члана 36. став 2. Закона о локалним изборима, уносе примедбе и мишљења чланова бирачких одбора, подносилаца изборних листа и заједничких представника подносилаца изборних листа, као и све друге чињенице од значаја за гласање. Указује да је приликом одлучивања Изборна комисија посебно узела у обзир околност да бирачки одбори имају представнике подносиоца изборних листа који су  учествовали у раду и утврђивању резултата гласања, те да су сваку евентуалну неправилност били дужни да наведу у записнике. Како ни у једном записнику о раду бирачких одбора за предмета бирачка места нема ни примедби уписа, ни било којих других који се тичу гласања, Изборна комисија је нашла да су приговори недопуштени.

  
Одредбом члана 36. став 2. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС” бр.129/2007...54/2011), прописано је да у записник о раду бирачког одбора уносе се и примедбе и мишљења чланова бирачког одбора, подносилаца изборних листа и заједничких представника подносилаца изборних листа, као и све друге чињенице од значаја за гласање, а ставом 3. овог члана да записник о раду бирачког одбора потписују сви чланови бирачког одбора.

  
Код наведеног и чињенице да у записнике о раду бирачких одбора на бирачким местима, на којима је према наводу жалиоца било неправилности, није било унетих примедби и мишљења чланова бирачких одбора, подносиоца изборних листи и заједничких представника подносилаца изборних листи, а што би потврдило изнете наводе жалиоца који се односе на наведене неправилности у раду бирачких одбора, те да су у бирачким одборима били и представници подносиоца жалбе, Управни суд је нашао да су наводи жалбе неосновани и без утицаја на другачије решење ове изборне ствари.

  
Суд је ценио наводе изнете у жалби, па налази да су исти неосновани, са разлога изнетих у образложењу ожалбеног решења, које као правилне и на закону засноване прихвата и оавј суд. 
   
  
Са изнетих разлога, налазећи да ожалбеним решењем није повређен закон на штету жалиоца, Управни суд је одлучио као у диспозитиву ове пресуде, применом одредби члана 54. ст. 3. Закона о локалним изборима (''Службени гласник РС'' бр. 129/07...54/11)  и  сходном применом члана 40. ст. 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'' бр. 111/09).
  
         
ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 22.05.2012.године у 10,30  часова, II-2 3  Уж 514/12

Записничар                              Председник већа- судија
Љиљана Петровић,с.р.            др Јадранка Ињац,с.р.

                                                                                            
За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

ЈЗ