Београд, 03.07.2012.

Пресуда II-4 УЖ 603-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
ОДЕЉЕЊЕ У НИШУ
II-4  Уж. 603/12
03.07.2012. године
Б е о г р а д



У ИМЕ НАРОДА

 

  
Управни суд, у већу састављеном од судија: Десе Симић, председника већа, Томислава Медведа и Драгана Јовановића, чланова већа, са судијским саветником Љиљаном Петровић, као записничарем, одлучујући о жалби предлагача Српске напредне странке – Томислав Николић, преко овлашћеног лица Зорана Јовановића, против решења Изборне комисије Општине Медвеђа, број 013-346/2012-01-136 од 26.јуна 2012.године, у предмету заштите изборног права, у поступку спровођења избора и утврђивања резултата гласања, у нејавној седници већа одржаној дана 03.07.2012. године у 11,30 часова, донео је



П Р Е С У Д У


    
Жалба СЕ ОДБИЈА.



О б р а з л о ж е њ е

  

Ожалбеним решењем одбијен је приговор жалиоца, број 013-346/2012-01-133 од 25.06.2012.године, изјављен због неправилности на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања на бирачком месту број 18-Маћедонце, на локалним изборима, одржаним 24.јуна 2012.године, као неоснован.

  
Жалбом поднетом Управном суду дана 28.06.2012. године у 12,55 часова, преко Изборне комисије Општине Медвеђа, а која је у Суду примљена истога дана у 19,51 часова,  жалилац наводи да на бирачком месту број 18 – Маћедонце, у поступку гласања, од стране бирачког одбора и његовог председника није дозвољено да чланови у проширеном саставу буду саставни део комисије за гласање ван бирачког места, већ је то дозволио сталном саставу, а осим тога дозволио је бирачима Љубиши Симићу и Драгославу Радовановићу, који су се на бирачком месту задржали дуже него што је неопходно за сам чин гласања, да утичу на бираче а што је све у директној супротности са одредбом члана 23.  Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06. мај 2012.године. Као доказ прилаже приговор – изјаву Милене Радовановић, члана проширеног састава бирачког одбора на овом бирачком месту од 24.06.2012.године. Предлаже да суд уважи жалбу, поништи ожалбено решење и донесе одлуку којом ће се поновити гласање на овом бирачком месту.

  
Изборна комисија Општине Медвеђа је 28.06.2012.године у 19,51 часова доставила списе предмета ове изборне ствари, као и одговор на жалбу у коме наводи да је, након завршетка увида у изборни материјал овлашћени представник жалиоца, Зоран Јовановић, преузео сва решења Комисије дана 27.јуна 2012.године у 17,10 часова. Претходно је, у смислу одредбе члана 71. став 2. Закона о општем управном поступку, позван ради пријема свих решења истога дана у 08,00 часова, када их је могао преузети, а након тога покушано је лично уручење у 09,00 часова, као и у 12,30 часова, с тим што је оба пута одбио пријем ових решења. С обзиром на понашање овлашћеног представника жалиоца, испуњени су услови прописани одредбом члана 85. Закона о општем управном поступку за случај одбијања пријема решења, па се у конкретном случају као време уручења ожалбеног решења има сматрати 12,30 часова а не 17,10 часова када је именовани потписао пријем решења.

  
Одлучујући о поднетој жалби, оцењујући законитост ожалбеног решења, поступајући по правилима поступка прописаним одредбама Закона о управним споровима, чије се одредбе сходно примењују на основу одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, оценом навода жалбе, одговора на жалбу, списа ове изборне ствари, а након увида  у целокупан изборни материјал са овог бирачког места, који је по налогу суда од 29.06.2012.године достављен дана 02.07.2012.године у 08,38 часова, Управни суд налази да је жалба изјављена од овлашћеног лица, да је благовремена и да је неоснована.

  
Суд не може прихватити навод Изборне комисије Општине Медвеђа, дат у одговору на жалбу да је поднета жалба неблаговремена, с обзиром да Комисија при достави ожалбеног решења није поступила у свему према одредбама члана 85. Закона о општем управном поступку.

  
Наводи жалбе су, међутим, по оцени суда неосновани, па суд не може прихватити да је ожалбеним решењем повређено изборно право жалиоца.


Наиме из списа предмета, као и из достављеног изборног материјала са наведеног бирачког места, произлази да је бирачки одбор на овом бирачком месту спроводио гласање и утврдио резултате гласања за избор одборника Скупштине општине Медвеђа, расписаних за 24.јун 2012.године, да је бирачко место отворио за гласање у 7,00 часова а затворио у 20,00 часова тога дана, о чему је саставио Записник бирачког одбора на бирачком месту број 18 о гласању и утврђивању резултата гласања за избор одборника Скупштине општине Медвеђа, да су тај записник потписали чланови бирачког одбора, како у сталном тако и у проширеном саставу, да је записник потписан без примедби, да је записник потписала и Милена Радовановић заменик члана бирачког одбора у проширеном саставу као представник жалиоца, која није користила законску могућност прописану одредбом члана 36. став 2. Закона о локалним изборима, односно могућност прописану одредбом члана 34. тачка 2. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06. мај 2012.године, будући да је тек након затварања овог бирачког места, истога дана у 21,50, одвојено доставила Изборној комисији поднесак под називом приговор, наводећи неправилности које жалилац истиче у приговору, као и у жалби.

  
Одредбом члана 36. став 1. Закона о локалним изборима прописано је да бирачки одбор, по утврђивању резултата гласања, у записник о свом раду уноси: број примљених гласачких листића; број неупотребљених гласачких листића; број неважећих гласачких листића; број важећих гласачких листића; број гласова датих за сваку изборну листу; број бирача према изводу из бирачког списка и број бирача који су гласали. Одредбом става 2. истог члана прописано је да се у записник о раду бирачког одбора уносе и примедбе и мишљења чланова  бирачког одбора, подносилаца изборних листа и заједничких представника подносилаца изборних листа, као и све друге чињенице од значаја за гласање, а ставом 3. истог члана да записник о раду бирачког одбора потписују сви чланови бирачког одбора.

  
Одредбом члана 34. тачка 2. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06. мај 2012.године, прописано је да се у записнике о раду бирачког одбора уносе и примедбе и мишљења чланова и заменика чланова бирачког одбора у сталном и проширеном саставу.

  
При чињеници да је Записник бирачког одбора на бирачком месту број 18 о гласању и утврђивању резултата гласања сачињен у присуству чланова бирачког одбора у сталном и проширеном саставу, без примедби, да су чланови бирачког одбора тај записник потписали, а између осталих и представник жалиоца, те да у погледу неправилности на које указује жалилац жалбом, као и приговором нико није реаговао у току спровођења гласања на овом бирачком месту, нити било какве примедбе унео у образац Записника, нити приложио уз Записник, као његов саставни део, а што је уосталом било могуће, на шта упућује рубрика под бројем 18. Записника, већ су примедбе накнадно, након затварања бирачког места, одвојено од Записника, предате Комисији у 21,50 часова, то је по оцени суда Изборна комисија Општине Медвеђа, ожалбеним решењем правилно одлучила, одбијајући приговор жалиоца, правилно налазећи да се наведена изјава не може прихватити као доказ о битним чињеницама и околностима од значаја за гласање, будући да није приложена уз Записник, као његов саставни део.

  
Због свега наведеног, Управни суд је применом одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима и сходне примене одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима, одбио жалбу као неосновану, одлучујући као у диспозитиву ове пресуде.
 


ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 03.07.2012. године, II-4 Уж. 603/12 у 11,30 часова


Записничар                                        Председник већа-судија
Љиљана Петровић,с.р.                           Деса Симић,с.р.


За тачност отправка
управитељ писарнице
Дејан Ђурић

АЈ