Београд, 25.05.2012.

Пресуда III-2 УЖ 545-12-заштита изборног права

    Република Србија
     УПРАВНИ СУД
Одељење у Новом Саду
      III-2 Уж. 545/12
Дана 25.05.2012. године
        Б е о г р а д

        

У ИМЕ НАРОДА

                       

Управни суд, у већу судија: Сузана Гудураш, председник већа, др Владан Станојев и Гордана Сукновић-Бојаџија, чланови већа, са судским саветником Мирелом Костадиновић, записничарем, одлучујући о жалби бирача Милорада Савића из Инђије, Милетићева број 8 и Маје Аћимовић из Инђије, Дунавска број 70, изјављеној против решења Изборне комисије општине Инђија број: службено/2012 године од 22.05.2012. године, која је донета на основу Одлуке Покрајинске изборне комисије о поверавању послова на спровођењу избора за посланике у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине по већинском изборном систему број 013-28/2012 од 15.03.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 25.05.2012. године, у 15,30 часова, донео је



П Р Е С У Д У

  
Жалба СЕ ОДБИЈА.


О б р а з л о ж е њ е

  

Ожалбеним решењем одбијен је приговор на утврђене резултате гласања за избор посланика у Скупштини АП Војводине на поновљеном гласању по већинском изборном систему на изборима одржаним дана 20.05.2012. године, поднет од стране бирача Савић Милорада и Аћимовић Маје, као неоснован.

  
У жалби благовремено поднетој путем Изборне комисије општине Инђија дана 25.05.2012. године у 08,20 часова, а која је у Управном суду запримљена дана 25.05.2012. године у 13,10 часова, жалиоци оспоравају законитост ожалбеног решења, наводећи да је исто донето од стране ненадлежне комисије, с обзиром да је за одлучивање по приговору, у смислу одредбе члана 45. Покрајинске скупштинске Одлуке, била надлежна изборна комисија изборне јединице 18 Инђија, којој је упућен приговор. Надаље, указују да у приговору  нису ставили примедбу на резултате појединих бирачких одбора, већ на укупно утврђене резултате од стране Изборне комисије на свих 36 бирачких места у општини Инђија, јер сматрају да број од 1.609 неважећих гласачких листића, доводи у сумњу утврђене резултате гласања у другом кругу, а што директно утиче и на коначан резултат избора. Предлажу да Управни суд усвоји жалбу и поништи решење Изборне комисије општине Инђија од 22.05.2012. године, јер је донето од стране ненадлежне комисије или да усвоји жалбу и укине решење Изборне комисије општине Инђија од 22.05.2012. године и наложи надлежној Изборној комисији изборна јединица 18 Инђија да поново утврди резултате гласања за избор посланика у Скупштину АПВ по поновљеном гласању по већинском изборном систему на изборима одржаним 20.05.2012. године.  

  
Изборна комисија општине Инђија доставила је Управном суду дана 25.05.2012. године у 13,10 часова, списе предмета.

  
Решавајући овај спор на основу одредбе члана 85. Покрајинске скупштинске Одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине (''Службени лист АПВ'', бр. 3/12-пречишћен текст), оценом навода жалбе и достављених списа предмета, Управни суд је нашао да је жалба неоснована.

  
Из садржине списа предмета, и то записника о раду Изборне комисије изборне јединице на утврђивању резултата гласања за избор посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине, на поновљеном гласању по већинском изборном систему, 20.05.2012. године, произлази да је Изборна комисија изборне јединице 18 Инђија примила изборни материјал од укупно 36 бирачких одбора са записницима о раду бирачких одбора, са утврђеним резултатима гласања, са унетим укупним бројем гласачких листића, бројем неупотребљених гласачких листића, уписаних бирача према изводу из бирачког списка, броју бирача који је гласао, са укупно нађеним бројем гласачких листића, како важећих тако и неважећих и утврдила да није било битних повреда одредаба Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине, а на основу којих је утврдила резултате гласања за избор посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине. Наведени записник о раду Изборне комисије изборне јединице број 18 Инђија, о утврђивању резултата гласања за избор посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине, сачињен је на основу записника о раду бирачких одбора на спровођењу поновљеног гласања и утврђивању резултата гласања за избор посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине по већинском изборном систему 20.05.2012. године, са бирачких места 1-36, који су потписани од стране чланова бирачког одбора без примедби, а изборна документација достављена у скаладу са одредбом члана 44. Покрајинске скупштинске одлуке. Дана 21.05.2012. године у 22,10 часова, Савић Милорад и Маја Аћимовић, поднели су Изборној комисији изборне јединице број 18 Инђија, приговор на записник о раду Изборне комисије изборна јединица 18 Инђија од 21.05.2012. године, сматрајући да постоји већи број неважећих гласачких листића него што је укупна разлика између добијених гласова кандидата Авалић др Руже и Вишњевац др Данила, због чега постоји сумња да је њихов број нетачно утврђен, што може да утиче на коначан резултат броја гласова који су добили кандидати. Одлучујући о наведеном приговору, Изборна комисија општине Инђија, ожалбеним решењем је приговор одбила као неоснован.

  
Према одредби члана 20. став 6. Покрајинске скупштинске Одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине (''Службени лист АПВ'', бр. 3/12-пречишћен текст), послове изборне комисије, изборне јединице може вршити општинска односно градска изборна комисија образована за избор одборника у скупштину општине односно града, уколико се то одреди актом Покрајинске изборне комисије.

  
Према одредби члана 44. исте Одлуке, када утврди резултате гласања, бирачки одбор ће без одлагања, а најкасније у року од 8 часова, од затварања бирачких места, доставити Изборној комисији изборне јединице, записник о утврђивању резултата гласања на бирачком месту, извод из бирачког списка, важеће гласачке листиће у запечаћеном посебном омоту, неупотребљене гласачке листиће у запечаћеном посебном омоту, неважеће гласачке листиће у запечаћеном посебном омоту, као и преостали изборни материјал. Према ставу 2. истог члана, о примопредаји изборног материјала саставља се записник који потписује представник Изборне комисије, изборне јединице и најмање 2 члана бирачког одбора који су предали изборну документацију.  
 
  
Према одредби члана 45. Покрајинске скупштинске Одлуке изборна комисија изборне јединице, на основу изборних материјала свих бирачких одбора у изборној јединици, утврђује резултате избора и проглашава који је кандидат изабран за посланика у тој изборној јединици, а најкасније 48 часова по завршетку гласања.

  
Код оваквог стања ствари, правилно је поступила Изборна комисија општине Инђија, када је ожалбеним решењем одбила приговор, као неоснован, дајући за своју одлуку разлоге које у свему прихвата и овај суд.

  
Наиме, по оцени Управног суда, неосновано се наводима жалбе указује да је ожалбено решење донето од стране ненадлежне комисије, с обзиром да, према одредби члана 20. став 6. Покрајинске скупштинске Одлуке, Изборна комисија изборне јединице, вршење својих послова може у складу са Одлуком Покрајинске изборне комисије о поверавању послова на спровођењу избора за посланике у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине у 2012. години, пренети на општинску односно градску изборну комисију која је образована за избор одборника у скупштину општине односно града.  Одлуком Покрајинске изборне комисије о поверавању послова на спровођењу избора за посланике у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине по већинском изборном систему број 013-28/2012 од 15.03.2012. године, поверени су општинској изборној комисији.

  
Такође, неосновани су наводи жалбе којима се указује на процентуално велики број утврђених неважећих гласачких листића, које наводе су жалиоци истицали и у приговору. Ово стога, што Изборна комисија изборне јединице, у складу са одредбом члана 45. Покрајинске скупштинске Одлуке, утврђује резултате гласања за избор посланика за Скупштину Аутономне Покрајине Војводине на основу изборних материјала свих бирачких одбора у изборној јединици и проглашава који је кандидат изабран за посланика у тој изборној јединици, а који записници, са свих 36 бирачких места су потписани од стране чланова бирачких одбора.  
 
  
Са изнетих разлога, налазећи да ожалбеним решењем није повређено изборно право на штету жалилаца, Управни суд је одлучио као у диспозитиву пресуде, а применом одредбе члана 85. став 1. и 2. Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине (''Службени лист АПВ'', бр. 3/12-пречишћен текст), и сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'', бр. 111/09).


ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
Дана 25.05.2012. године, у 15,30 часова,  III-2 Уж. 545/12

Записничар                                                   Председник већа-судија
Мирела Костадиновић,с.р.                             Сузана Гудураш,с.р.


За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

АМ