Београд, 24.05.2012.

Пресуда III-7 УЖ 528-12-заштита изборног права

   Република Србија
     УПРАВНИ СУД
Одељење у Новом Саду
      III-7 Уж. 528/12
Дана 24.05.2012. године
        Б е о г р а д 


У ИМЕ НАРОДА

     
Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, Зорице Китановић  и  мр Зорана Рељића, чланова већа, са судским саветником Вером Маринковић, као записничарем, одлучујући о жалби Васић Николе, из Шида, Ул. Јелице Станивуковић бр. 14, кандидата за посланика у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине, изјављеној против решења Изборне комисије општине Шид број 013-3/87 од 22.05.2012. године, у правној ствари заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 24.05.2012. године, у 11,00 часова, донео је

 

П Р Е С У Д У

Жалба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

 
Ожалбеним решењем одбијен је, као неоснован, приговор Васић Николе из Шида, Ул. Јелице Станивуковић бр. 14.
 
У жалби поднетој Управном суду, преко Изборне комисије општине Шид, дана  23.05.2012. године у  09,40 часова, достављеној Управном суду непосредно, дана 23.05.2012. године, у 16,30 часова, жалилац оспорава законитост ожалбеног решења. У жалби наводи да је на бирачком месту број 7 у О.Ш. “Сремски фронт”,  Бикић До, на крају гласања,  у гласачкој кутији нађено укупно 156  гласачких листића, од чега  неважећих шест, а важећих 161 листић. Како је у кутији нађено 156  листића, при чему је приликом бројања важећих и неважећих листића утврђено да има укупно 167 листића, то постоји вишак од  11  листића, а што је  констатовано у Записнику о раду бирачког одбора који су потписали чланови бирачког одбора. Сматра да овакво чињенично стање не може да промени Изборна комисија општине Шид. Даље наводи, да је Записник о раду бирачког одбора потписан од неких чланова бирачког одбора бланко још у 19,00 часова, пре отварања гласачке кутије и да је на овај Записник ставио примедбу Живан Смиљковић, члан бирачког одбора. Предлаже да суд поништи гласање  на овом бирачком месту. 

Изборна комисија општине Шид, доставила је Управном суду непосредно, дана 23.05.2012. године, у 16,30 часова, жалбу Васић Николе са списима ове изборне ствари.
 
Одлучујући о благовремено поднетој жалби, на основу одредбе члана  85. ст.1. Покрајинске скупштинске Одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине (''Сл.лист АПВ'' бр. 3/12), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, као и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао, да жалба није основана. 
 
Из списа предмета ове правне ствари произлази, да је Васић Никола из Шида,  кандидат за посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине, дана  21.05.2012. године, у 10,45 часова, поднео приговор Изборној комисији општине Шид, због  неправилности на бирачком месту број 7 у О.Ш. “Сремски фронт”, Бикић До. У приговору је навео,  да је на након спроведеног поновљеног гласања за избор посланика у  Скупштину  АП Војводине по већинском изборном систему, дана  20.05.2012. године, на бирачком месту број   7, у ОШ “Сремски фронт”, Бикић До,  у гласачкој кутији пронађено укупно 156  гласачких листића (од чега неважећих  6 листића, а важећих 161  листића),  да је приликом бројања важећих и неважећих листића утврђено да их има укупо 167, односно да има 11  листића више и да је све то констатовано у Записнику о раду бирачког одбора. Поступајући по наведеном приговору, Изборна комисија општине Шид је одбила приговор Васић Николе, као неоснован. По оцени Комисије, техничка грешка која је учињена приликом уношења података у Записник о раду бирачког одбора, која се односи на број укупно нађених гласачних листића у кутији, а коју је исправио и оверио потписом председник бирачког одбора, није могла утицати на утврђивање резултата гласања, с обзиром на остале податке унете у Записник.
  
Одредбом члана 85. став 1. и 2. Покрајинске скупштинске Одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине ''Сл.лист АПВ'' бр. 3/12), прописано је да се против решења надлежне изборне комисије којим је одбачен или одбијен приговор, па и оног којим је усвојен приговор, може изјавити жалба надлежном суду. Жалба се подноси преко надлежне изборне комисије у року 48 часова од пријема решења. 
  
Одредбом члана 38. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за  06.05.2012. године (“Службени гласник РС”, бр. 29/12), прописано је да је укупан број гласачких листића који се налазе у гласачкој кутији једнак или мањи од броја бирача који су гласали. Број примљених гласачких листића једнак је збиру: броја неупотребљених гласачких листића и броја бирача који су гласали. Одредбом члана 39. истих Правила, прописано је да је број гласачких листића који се налазе у гласачкој кутији једнак збиру: броја неважећих гласачких листића и броја важећих гласачких листића. Број  важећих гласачких листића једнак је збиру броја гласова које су добиле све изборне листе. 
  
Из Записника о раду бирачког одбора на бирачком месту број 7, на који се жалилац позива у жалби и оригиналног примерка Записника  који је Комисија доставила суду, следи да је у оба наведена записника утврђен укупан број: примљених гласачких листића (230), неупотребљених гласачких листића (63), уписаних бирача (230), гласалих бирача (167) од ког броја је ван бирачког места гласало 11 бирача, укупан број неважећих гласачких листића (6), важећих гласачких листића (161), број гласова које је добио кандидат Васић Никола (51) и број гласова које је добио кандидат Травица Богдан (110). Чланови бирачког одбора нису имали примедбе на поступак утврђивања резултата гласања  и рад су завршили у  20,40  часова, при чему је Записник потписан од стране  чланова бирачког одобра, а у Записнику је  констатовано да Живан Смиљанић, који је  дао примедбу на први записник, није имао примедбе на други записник, али да је отишао пре него што се приступило потписивању Записника. 
 
 Полазећи од наведених параметара, који се односе на укупан број гласалих бирача ( 167, од којих је 11 гласало ван бирачког места) и на укупан број неважећих и важећих листића (167, од којих је 161 важећих и 6 неважећих листића), као и од цитираних прописа, Управни суд налази да је неоснован жалбени навод којим се указује да на овом бирачком месту постоји вишак од 11 гласачких листића. Управо, супротно наводима жалбе, из стања у списима се види да је у Записник о раду бирачког одбора од 20.05.2012.године очигледно погрешно унет укупан број нађених гласачких листића ( 156), који је требало да буде уписан у колону „ да је укупно гласало бирача: а) на бирачком месту“, уместо броја 167. Накнадном исправком ове очигледне техничке грешке од стране председника бирачког одбора, није повређен закон на штету жалиоца.
  
Такође су неосновани наводи жалбе да је Записник о раду бирачког одбора бланко потписан од неких чланова бирчаког одбора, још у 19,00 часова, пре отварања гласачке кутије, јер за такве наводе не постоје докази у списима, нити их је жалилац доставио уз жалбу.
  
Са изнетих разлога, Управни суд је, на основу члана 85. Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине и на основу одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (“Службени гласник РС”, бр. 111/09), одлучио као у диспозитиву пресуде. 


ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 24.05.2012. године у 11,00 часова, III-7 Уж. 528/12

Записничар                                 Председник већа-судија
Вера Маринковић,с.р.                 Душанка Марјановић,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

 

МГ