Београд, 28.05.2012.

Пресуда III-8 УЖ 549-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
Одељење у Новом Саду
III-8 Уж. 549/12
Дана 28.05.2012. године
Б е о г р а д

       

У ИМЕ НАРОДА

  

Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, Зорице Китановић и мр Зорана Рељића, чланова већа, са судским саветником Ксенијом Ивановић, као записничарем, одлучујући о жалби бирача Растислава Чапеље из Бачког Петровца, Новосадска 52а, изјављеној против решења Изборне комисије изборне јединице 7 - Бачки Петровац број: 020-1-150/1-2012 од 23.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 28.05.2012. године, у 09,30 часова,  донео је



П Р Е С У Д У

  
Жалба  се УВАЖАВА и ПОНИШТАВА решење Изборне комисије изборне јединице 7 - Бачки Петровац број: 020-1-150/1-2012 од 23.05.2012. године.

О б р а з л о ж е њ е

  

Ожалбеним решењем, одбијен је приговор бирача Растислава Чапеље из Бачког Петровца, запримљен дана 21.05.2012. године у 19,20 часова, као неоснован.

 У жалби која је предата Општинској изборној комисији дана 25.05.2012. године, у 12,15 часова, а која је примљена у Управном суду дана 26.05.2012. године, у 10,26 часова,  жалилац оспорава законитост ожалбеног решења, наводећи да му је повређено бирачко право,  ускраћивањем права на увид у изборни материјал са поновљених избора за посланике у Скупштини АП Војводине по већинском систему који су одржани дана 20.05.2012. године. Изборна комисија изборне јединице 7 - Бачки Петровац је усвојила захтев жалиоца за увид у изборни материјал са поновљених избора за посланике у Скупштини АП Војводине и одредила чланове изборне комисије који ће присуствовати увиду. У току увида у изборни материјал, који је вршен у време и на начин који је утврђен одлуком изборне комисије, председница изборне комисије је обуставила увид и ускратила право подносицу захтева које му је на основу члана 68. Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштини АП Војводине, изборна комисија одобрила. На овај начин председница изборне комисије је прекорачила своја овлашћења. Наиме, разлог због кога му је ускраћено право је  за председницу изборне комисије спорно питање, да ли су гласачки листићи изборни материјал и да ли се може вршити увид у исте, односно да ли је дозвољено утврђивање њиховог броја. Покрајинска скупштинска одлука о избору посланика у Скупштину АП Војводине, не дефинише шта се сматра изборним материјалом, али Упутство за спровођење избора у 2012. години за посланике  у Скупштини АП Вoјводине (“Службени лист АП Војводине” бр. 7/2012), у поглављу V, то дефинише да су гласачки листићи свакако изборни материјал. По оцени жалиоца, увид у изборни материјал не представља дезавуисање рада бирачког одбора како је наведено у ожалбеном решењу, него је начин да се представници подносилаца изборних листа, односно предлагачи кандидата увере да су избори спроведени у складу са прописима. Стога предлаже да суд жалбу уважи, оспорено решење укине и предмет врати на поновно одлучивање или да жалбу уважи, оспорено решење преиначи тако да се утврди повреда изборног права и наложи понављање избора на свим бирачким местима у изборној јединици 7 - Бачки Петровац.

Изборна комисија изборне јединице 7 - Бачки Петровац, доставила је Управном суду дана 26.05.2012. године, у 10,26 часова, жалбу са списима предмета, који се односе на ову изборну ствар.

У одговору на жалбу Комисија је навела да нису тачни наводи да је председница изборне комисије прекорачила своја овлашћења и поступила супротно одлуци саме Комисије, јер је иста само путем своје заменице затражила прекид вршења увида док се не разјасне дилеме везане за то шта се све подразумева под увидом у изборни материјал у ком циљу је сазвала Комисију по хитном поступку. Такође, председница је предложила да се првобитно решење допуни у смислу да се прецизира шта се сматра увидом у изборни материјал, међутим, већина чланова Комисије то није прихватила већ је предложила да се затражи тумачење члана 68. Покрајинске Скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину АП Војводине од стране Покрајинске изборне комисије, као и члана 64. Закона о избору народних посланика од стране Републичке изборне комисије. Такође је навела да за покрајинске изборе ПИК не примењује члан 64. Закона о избору народних посланика, тако да жалилац не може добити од ПИК-а тражено тумачење за наведени члан закона те стога ни Комисија као радно тело ПИК-а не би требало да примењује члан 64. наведеног закона. Посебно је навела да је неспорно да гласачки листићи спадају у изборни материјал, али се поставља питање да ли се под увидом сматра и њихово поновно бројање од стране две особе који су и сами чланови изборне комисије изборне јединице 7 - Бачки Петровац, а нарочито када се узме у обзир околност да су гласачке листиће претходно на дан избора на бирачком месту пребројали бирачки одбори, као органи који непосредно спроводе изборе на свом бирачком месту, а који су именовани од стране Републичке изборне комисије, а којих је у општини Бачки Петровац било 11, односно укупно 220 чланова тих одбора. Комисија истиче и чињеницу да у Записнику о раду бирачког одбора на спровођењу поновљеног гласања и утврђивању резултата гласања за избор посланика у Скупштини АП Војводине, по већинском изборном систему 20.05.2012.године, нису стављене примедбе од стране чланова бирачких одбора ни у сталном ни у проширеном саставу, а међу којима су били и представници Лиге социјалдемократа Војводине-Ненад Чанак, те је на основу тога Комисија је закључила да није било неправилности приликом спровођења избора и утврђивања резултата избора, те није имало основа да се сумња у истинитост тих резултата. Комисија је предложила да суд жалбу одбије као неосновану.
 
Одлучујући о благовремено поднетој жалби, на основу одредбе члана 85. Покрајинске скупштине одлуке о избору посланика у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине („Сл. лист АПВ“ 3/12), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, као и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао да је жалба основана.

Из списа предмета ове изборне ствари произлази да је бирач Растислав Чапеља изјавио приговор Изборној комисији изборне једнице 7 - Бачки Петровац, дана 21.05.2012. године, због повреде изборног права. У приговору је навео да је као овлашћено лице Коалиције “Лига социјалдемократа Војводине-Ненад Чанак” био спречен у вршењу увида  у гласачки материјал од стране Катарине Рашете, Душка Лукача, Бохуш Власте и секретара Ђуриш Јана, који је Коалицији одобрен решењем Изборне комисије од 21.05.2012. године. У приговору је указао да постоји сумња да на бирачким местима постоји вишак гласачких листића у односу на број уписан у записнику, и да резултати гласања нису правилно утврђени, односно да су на бирачким местима гласала лица која нису уписана у бирачки списак. Предлаже да изборна комисија поништи изборе у изборној јединици 7 - Бачки Петровац на свим бирачки местима.
 
Оцењујући наводе из приговора, Изборна комисија изборне јединице 7 - Бачки Петровац је одбила приговор као неоснован.
  
Према образложењу ожалбеног решења Комисија је на основу захтева за увид у изборни материјал који је поднела Коалиција “Лига социјалдемократа Војводине-Ненад Чанак”, дана 21.05.2012. године, у 00,24 часа донела решење о усвајању захтева број 020-1-147/2012 од 21.05.2012. године, којим је подносиоцу захтева дозволила увид у изборни материјал на свим бирачким местима на поновљеном гласању 20.05.2012. године за избор посланика у Скупштини АП Војводине, по већинском изборном систему, у присуству председнице, чланова и секретара Комисије. Жалилац и Фабок Мирослав, као лица овлашћена испред Коалиције “Лига социјалдемократа Војводине-Ненад Чанак” приступили су увиду у изборни материјал тако што су почели да отпечаћују коверте и броје гласачке листиће у присуству чланова и председнице Комисије. Након 10 минута, председница се поколебала у вези начина вршења увида у изборни материјал, па је након добијеног усменог тумачења од стране секретара Покрајинске изборне комисије, да се поновно бројање гласачких листића не сматра увидом у изборни материјал, зауставила пребројавање гласачких листића, односно комплетан увид. Комисија је на седници одлучила да се пре настављања увида у изборни материјал прибави писмено тумачење од надлежног секретаријата АП Војводине. Како до одлучивања по приговору бирача Чапеље Растислава није добила тражено тумачење, Комисија је приговор одбила као неоснован. 

Из стања у списима предмета и самог приговора произлази да је приговор изјављен од стране бирача Чапеља Растислава због повреде изборног права, а како се подносилац приговора и легитимисао у приговору. Одлучујући о приговору, Комисија је ожалбеним решењем одбила приговор бирача Чапеља Растислава као неоснован. Међутим, у образложењу ожалбеног решења, наведени су разлози као да је одлучивано о приговору Коалиције “Лига социјалдемократа Војводине-Ненад Чанак”, док нису дати разлози о основаности приговора бирача. Стога су, по оцени Управног суда, разлози дати у образложењу ожалбеног решења међусобно противуречни и не упућују на решење какво је дато у диспозитиву. 
  
У поновном поступку Комисија ће поново одлучити о приговору бирача Чапеља Растислава, сагласно одредбама чл. 83. и 84. Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине („Сл. лист АПВ“ 3/12) и за донету одлуку ће дати јасне и правно аргументоване разлоге. 
  
Са изнетих разлога, Управни суд је применом одредбе члана 85. Одлуке о избору посланика у Скупштину АП Војводине, одлучио као диспозитиву пресуде.


ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 28.05.2012. године, у 09,30 часова, III-8 Уж. 549/12


Записничар                                         Председник већа-судија
Ксенија Ивановић,с.р.                         Душанка Марјановић,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

ЉК-12