Београд, 04.06.2012.

Решење 14 УЖ 540-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД 
14 Уж. 540/12
01.06.2012. године
Б е о г р а д

 
  
Управни суд, у већу састављеном од судија: Обрада Андрића, председника већа, Душице Маринковић и Јасминке Вукашиновић, чланова већа, са судским саветником Снежаном Вујачић, записничарем, одлучујући по жалби Социјалистичке партије Србије, Општинског одбора Градиште, коју заступа председник Општинског одбора Томислав Ивановић, против одлуке Скупштине општине Велико Градиште о верификацији мандата одборника, донете на конститутивној седници Скупштине општине одржаној 23.05.2012. године, у предмету заштите изборног права-верификације мандата одборника, у нејавној седници већа одржаној дана 01.06.2012. године, донео је 



Р Е Ш Е Њ Е

  
Жалба се ОДБАЦУЈЕ.


О б р а з л о ж е њ е


  
Жалилац, Социјалистичка партија Србије, која је на претходним изборима имала заједничку коалициону листу са партијом Уједињених пензионера и Јединственом Србијом, поднела је преко председника Општинског одбора Социјалистичке партије Србије Велико Градиште, Томислава Ивановића, Управном суду поштом препоручено дана 24.05.2012. године у 08,00 часова жалбу, сагласно одредби члана 56. став 7. Закона о локалним изборима, због неправилности у погледу верификације мандата одборника са изборне листе “Нова Србија”, на конститутивној седници Скупштине општине Велико Градиште одржаној дана 23.05.2012. године са почетком у 10,00 часова. У жалби истиче да је на овој седници извршена верификација одборничких мандата, те да је незаконито верификован мандат Звонимиру Јовићу, који је у својству најстаријег одборника преузео руковођење заседањем, иако је 6. на одборничкој листи “Нова Србија” која је освојила 5 одборничких мандата. Сматра неприхватљивим образложење оваквог поступања тиме што је  прва са ове одборничке листе, Љубица Митић, повукла своју кандидатуру, имајући у виду да именована није могла да поднесе оставку на свој мандат пре него што је овај мандат верификован од стране скупштине општине. Како је уступање мандата по систему погодбе недопустиво са становишта закона, предлаже да суд поништи конститутивно заседање Скупштине општине Велико Градиште, као и све радње које је овако конституисана скупштина провела.

  
Скупштина општине Велико Градиште доставила је овом суду одговор на жалбу са свим списима предмета 30.05.2012. године.

  
Након оцене жалбе, одговора на жалбу, као и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао да жалбу треба одбацити.

  
Из садржине поднете жалбе и списа предмета несумњиво произлази да Социјалистичка партија Србије, као подносилац жалбе, није самостално поднела изборну листу за избор кандидата за одборнике у Скупштину општине Велико Градиште на изборима одржаним 06.05.2012. године, већ је ову изборну листу поднела коалиција коју чини Социјалистичка партија Србије, Партија уједињених пензионера Србије, Јединствена Србија и Грађани тим за промене. Из садржине жалбе, такође, несумњиво произлази да Томислав Ивановић није поднео жалбу у своје лично име, већ у својству председника Општинског одбора Социјалистичке партије Србије, као подносиоца жалбе. На жалби је у заглављу отиснут штамбиљ Општинског одбора Велико Градиште са бројем 40 од 23.05.2012. године, а потпис Томислава Ивановића оверен је округлим печатом Социјалистичке партије Србије, Општинског одбора Велико Градиште.

  
Одредбом члана 56. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС” бр. 129/07, 34/10 и 54/11), прописано је да о потврђивању мандата одборника одлучује скупштина на конститутивној седници коју сазива председник скупштине из претходног сазива, а којом председава најстарији одборник и о потврђивању мандата одборника, на основу извештаја верификационог одбора, скупштина одлучује јавним гласањем, у коме могу да учествују кандидати за одборнике којима су мандати додељени у складу са чланом 43. овог закона и који имају уверење изборне комисије јединице локалне самоуправе да су изабрани. У ставу 7. истог члана закона прописано је да против одлуке донете у вези са потврђивањем мандата одборника може се изјавити жалба Управном суду у року од 48 часова од дана доношења одлуке скупштине јединице локалне самоуправе. 
  
Одредбом члана 31. став 2. Закона о локалној самоуправи (“Службени гласник РС” бр. 129/07), прописано је да одборник има право на заштиту мандата, укључујући и судску заштиту, која се остварује сходном применом закона којим се уређује заштита изборног права у изборном поступку.

  
У поглављу 6. Закона о локалним изборима – заштита изборног права, одредбом члана 51. прописано је да сваки бирач, кандидат за одборника и предлагач кандидата има право на заштиту изборног права, по поступку утврђеном овим законом.

  
Суд налази да у конкретном случају подносилац жалбе, Социјалистичка партија Србије, коју заступа председник Општинског одбора Велико Градиште Томислав Ивановић, не спада у круг лица овлашћених за подношење жалбе, према одредбама Закона о локалним изборима, имајући у виду да Социјалистичка партија Србије није самостални предлагач кандидата за одборнике којима су мандати верификовани на Скупштини општине Велико Градиште одржаној 23.05.2012. године, нити је потписник жалбе, Томислав Ивановић, ову жалбу поднео као кандидат за одборника, односно изабрани одборник са коалиционе листе Социјалистичка партија Србије, Партија уједињених пензионера, Јединствена Србија и Грађани тим за промене.

  
Имајући у виду изложено, Управни суд је одлучио као у диспозитиву овог решења, применом одредбе члана 54. став 3. и 4. Закона о локалним изборима и члана 31. став 2. Закона о локалној самоуправи.


РЕШЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 01.06.2012. године, 14 Уж. 540/12

              
Записничар                         Председник већа-судија
Снежана Вујачић, с.р.            Обрад Андрић, с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

ЉК