Београд, 02.07.2012.

Решење II-2 6 УЖ 580-12-верификација мандата

Република Србија
УПРАВНИ СУД 
II-2  6 Уж. 580/12
02.07.2012.године
Б е о г р а д



У ИМЕ НАРОДА

  

Управни суд, у већу састављеном од судија: др Јадранке Ињац, председника већа, Јелене Тишма-Јовановић и Биљане Тамбурковски Баковић, чланова већа, са судским  саветником Љиљаном Петровић, као записничарем, одлучујући о жалби Миомира Крстића, одборника Скупштине општине Бела Паланка са изборне листе „Ивица Дачић-Социјалистичка партија Србије (СПС), Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС), Јединствена Србија (ЈС), и Александра Симића, одборника Скупштине општине Бела Паланка са изборне листе „Српска напредна странка-Томислав Николић“, поднетој против одлуке Скупштине општине Бела Паланка о потврђивању мандата одборника у Скупштини општине Бела Паланка број 013-14/2012-I од 06.06.2012. године, у предмету заштите изборног права – потврђивања мандата одборника, у нејавној седници већа одржаној дана 02.07.2012.године, донео је



П Р Е С У Д У

  
Жалба се ОДБИЈА.


О б р а з л о ж е њ е

  

У жалби коју су поштом препоручено послали Управном суду дана 08.06.2012. године, а која је примљена у овом суду дана 11.06.2012. године у 09,01 часова, жалиоци наводе да је на конститутивној седници Скупштине општине Бела Паланка, одржаној дана 06.06.2012. године, донета одлука којом су потврђени мандати одборника Скупштине општине Бела Паланка, а која до данашњег дана није достављена жалиоцима те нису у могућности да определе број Одлуке. Незаконитост одлуке огледа се у томе што је састав верификационог одбора супротан одредбама члана 7. Пословника Скупштине општине Бела Паланка и у томе што се извештај верификационог одбора заснива на произвољно датим чињеницама, с обзиром да верификациони одбор није имао на увид Уверења о избору оборника-подносилаца жалбе, јер се уверења о избору до донашњег дана налазе код кандидата за одборнике који нису присуствовали Конститутивној седници, односно Верификациони одбор није био у могућности да утврди да ли су уверења о избору одборника подударају са извештајем Општинске изборне комисије о спроведеним изборима и додељеним мандатима, што је у супротности са чланом 8. Пословника Скупштине општине Бела Паланка. Истичу да конститутивној седници нису присуствовали кандидати за одборнике са изборне листе СПС-ПУПС-ЈС, као ни кандидати за одборнике са изборне листе СНС, јер нису позвани на наставак конститутивне седнице и стога на конститутивној седници нису могле да се утврде правно ваљане чињенице на основу којих би могла да се донесе Одлука о потврђивању мандата, односно непотпуно је и нетачно утврђено чињенично стање и погрешно примењено материјално право, па подносиоци жалбе предлажу да суд по утврђивању чињеничног стања донесе пресуду којом ће да усвоји жалбу кандидата за одборнике са изборне листе СПС-ПУПС-ЈС и изборне листе СНС и да поништи одлуку о потврђивању мандата одборника Скупштине општине Бела Паланка од 06.06.2012. године, као незакониту.

    
У одговору на жалбу, који је достављен са списима предмета Управном суду дана 18.06.2012. године у 08,16 часова, председник Скупштине општине Бела Паланка је истакао да је на основу члана 56. став 3. Закона о локалним изборима („Службени гласник РС“ бр. 129/07 ... 54/11), председник Скупштине општине Бела Паланка за 06.06.2012. године са почетком у 13,00 часова у сали Скупштине општине Бела Паланка, сазвао конститутивну седницу СО Бела Паланка и на седницу је било уредно позвано свих 29 одборника, али седница скупштине општине није могла да почне, јер су у сали скупштине општине били грађани који су ометали почетак седнице викањем и звиждањем у пиштаљке, те  председавајући након што је отворио конститутивну седницу, због великог броја грађана који су и даље били у сали и звиждали, није могао да обезбеди ред, па је стога позвао одборнике да пређу у малу салу скупштине општине на истом спрату зграде и да се настави са радом, а како су и одборници, подносиоци ове жалбе, ушли у малу салу скупштине општине, нису тачни наводи жалбе да они – одборници, нису позвани на наставак седнице. Након разматрања извештаја општинске изборне комисије, изабран је Верификациони одбор од три члана у складу са чланом 7. Пословника Скупштине општине Бела Паланка и Верификациони одбор је имао на увид уверења о избору одборника која су штампана у три примерка и један је примерак у документацији општинске изборне комисије, други је уручен одборницима, а трећи је дат скупштини општине и материјалу са потписаним и враћеним доставницама одборника. Председавајући верификационог одбора је прочитао извештај верификационог одбора и предложио скупштини општине да донесе одлуку о потврђивању мандата и како је одлука која се овом жалбом побија у свему донета у складу са законом, Статутом општине и Пословником СО Бела Паланка, предлажу да суд одбије жалбу као неосновану.

  
Оценом навода жалбе, одговора на жалбу и свих достављених списа овог предмета Управни суд је оценио:

  - жалба није основана.

  
Из записника са конститутивне седнице Скупштине општине Бела Паланка заказане за 06.06.2012. године са почетком у 13,00 сати у сали СО Бела Паланка, произлази да је одлука о потврђивању мандата свих 29 одборника донета са 15 гласова „за“, а да „против“ и „уздржаних“ није било, као и да је седница имала потребну већину за одлучивање. Суд је ценио наводе жалбе да жалиоци нису позвани на наставак конститутивне седнице, који је почео у 14,40 часова у малој сали општине Бела Паланка, али налази да су ови наводи супротни доказима у списима, с обзиром да су подносиоци жалбе били присутни на почетку конститутивне седнице СО Бела Паланка, која је дана 06.06.2012. године, почела у 13,00 часова, када је председавајући конститутивне седнице позвао све присутне да се настави седница у малој сали Скупштине општине Бела Паланка, због обезбеђивања реда. Суд је ценио и наводе жалбе да Верификациони одбор није био у могућности да утврди да ли су уверења о избору одборника подударају са извештајем општинске изборне комисије о спроведеним изборима и додељеним мандатима, али налази да су ови наводи жалбе неосновани, јер се у списима достављеним суду налазе оригинал уверења о избору одборника СО Бела Паланка за све одборнике, а између осталих и уверење број 013-8/168-10 од 25.05.2012. године за жалиоца Миомира Крстића, који је изабран за одборника СО Бела Паланка са изборне листе „Ивица Дачић-Социјалистичка партија Србије (СПС), Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС), Јединствена Србија (ЈС), и уверење о избору одборника СО Бела Паланка број 013-8/170-1, којим се утврђује да је Александар Симић изабаран за одборника Скупштине општине Бела Паланка са изборне листе „Српска напредна странка-Томислав Николић“ и наведена уверења су оверена и потписана од стране председника Милованке Милошевић и оверена печатом Републике Србије, Скупштине општине Бела Паланка, Општинске изборне комисије.

  
Са изнетих разлога, налазећи да су сви наводи жалбе неосновани и да из свих доказа достављених суду уз одговор на жалбу произлази да је ожалбена Одлука о потврђивању мандата одборника у СО Бела Паланка број 013-14/2012-I од 06.06.2012. године донета у свему у складу са чланом 56. Закона о локалним изборима, у вези члана 42. и 43. истог закона, суд је жалбу одбио као неосновану.

  
Одредбом члана 31. став 2. Закона о локалној самоуправи (“Службени гласник РС”, бр. 129/07), прописано је да одборник има право на заштиту мандата, укључујући и судску заштиту, која се остварује сходном применом закона којим се уређује заштита изборног права у изборном поступку.

  
Са изнетих разлога, налазећи да ожалбеним решењем није повређен закон на штету жалилаца, Управни суд је одлучио као у диспозитиву пресуде применом одредбе члана 49. став 1. и став 6. Закона о локалним изборима, у вези члана 31. став 2. Закона о локалној самоуправи и члана 40. став 2. Закона о управним споровима („Службени гласник РС“ бр. 111/09).
  


ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 02.07.2012.године, II-2 6  Уж. 580/12


Записничар                               Председник већа- судија
Љиљана Петровић, с.р.                 др Јадранка Ињац, с.р.


За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић


ЉК