Београд, 24.05.2012.

Решење II-4 УЖ 526-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД 
II-4 Уж. 526/12
24.05.2012. године
Б е о г р а д


Управни суд, у већу састављеном од судија: Десе Симић, председника већа, Томислава Медведа и Драгана Јовановића, чланова већа, са судијским помоћником Сандром Газетић, као записничарем, решавајући о жалби Општинског одбора Српске напредне странке Ражањ, чије је овлашћено лице Радивоје Ракић  из Ражња, Михајла Вујића 2, ради поништаја обавештења Општинске изборне комисије Ражањ, број 013-185/12-11 од 18.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа, одржаној дана 24.05.2012. године у 13,50 часова, донео је

РЕШЕЊЕ

  
Жалба СЕ ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

  
Жалбом поднетом овом суду дана 21.05.2012. године у 17,39 часова, поштом препоручено, која је у Управном суду примљена 23.05. 2012. године у 08,47 часова, жалилац наводи да је председник Комисије поступила супротно одредбама Закона о локалним изборима, приликом разматрања приговора који је заведен под бројем 013-185/12-11 од 17.05.2012. године, те да је одлучивала у форми обавештења, а не у форми решења. Због оваквог поступања Комисија је покушала да онемогући подносиоца приговора да искористи правно средство које му припада по закону, односно да поднесе жалбу Управном суду. Такође, председница Комисије је вршила расподелу мандата без седнице Комисије и издала одборничка уверења, чиме је неовлашћено преузела ингеренције Општинске изборне комисије. Предлаже да Суд усвоји жалбу и да поништи одлуку председника Општинске изборне комисије Ражањ о расподели мандата и о утврђивању коначних резулатата избора за одборнике Скупштине Општине Ражањ.

  
Општинска изборна комисија Ражањ је дана 23.05.2012. године у 17,20 часова, доставила Суду одговор на жалбу, са напоменом да се списи предмета ове изборне ствари налазе у списима предмета Управног суда број Уж. 517/12, те у свом одговору наводи да је по приговору жалиоца већ одлучивала својим решењем број 013-173/12-11 од 17.05.2012. године, којим је приговор жалиоца од 08.05.2012. године одбила, па сматра да је жалба у истој изборној ствари недопуштена, будући да је садржина приговора истоветна са приговором о коме је већ одлучила поменутим решењем, те да је стога и обавестила жалиоца да о истом приговору неће поново одлучивати и предлаже да Суд одбаци жалбу, као недопуштену или да је одбије, као неосновану, уколико не прихвати да је жалба недопуштена.

  
Одлучујући о поднетој жалби, поступајући по правилима поступка прописаним Законом о управним споровима, чије се одредбе сходно примењују на основу одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, оценом навода жалбе, одговора на жалбу, као и свих списа ове изборне ствари, достављених уз жалбу и уз одговор на жалбу, Управни суд налази да је жалба благовремена, али да је недопуштена и да је ваља одбацити, јер жалилац не спада у круг лица правно легитимисаних за подношење ове жалбе.  

  
На основу стања списа, поднетих уз жалбу, као и уз одговор на жалбу види се да је, у конкретном случају, жалбу поднео Општински одбор Српске напредне странке Ражањ, те да је жалбу потписао Радивоје Ракић, председник Општинског одбора Српске напредне странке у Ражњу. Из списа, даље, произлази да је решењем Општинске изборне комисије Ражањ, број 013-72/12-11 од 12.04.2012. године, проглашена Изборна листа под редним бројем 9, под називом : Покренимо Ражањ – Томислав Николић ( Српска напредна странка, Покрет снага Србије – БК ), коју је поднела Коалиција Српске напредне странке и Покрета снага Србије.   

 
Одредбом члана 51. Закона о локалним изборима прописано је да сваки бирач, кандидат за одборника и предлагач кандидата има право на заштиту изборног права, по поступку утврђеном овим Законом. Одредбом члана 5. став 1. овог закона прописано је да се одборници бирају на основу листа политичких странака, њихових коалиција и листа које предложе групе грађана ( у даљем тексту: изборна листа ). Одредбом члана 18. став 1. истог закона прописано је да кандидате за одборнике могу предлагати регистроване политичке странке, коалиције регистрованих политичких странака, као и групе грађана чије изборне листе својим потписима подржи најмање 30 бирача по предлогу за сваког кандидата на изборној листи. Предлагач мора на изборној листи имати најмање једну трећину кандидата од укупног броја одборника који се бира.

 
Како је жалбу поднео Општински одбор Српске напредне странке Ражањ, јасно је да подносилац жалбе не спада у круг лица из члана 51. Закона о локалним изборима, дакле, не спада у круг лица за које је обезбеђено право на заштиту изборног права по поступку утврђеном овим законом. 
 
 
Због свега наведеног, будући да жалилац није предлагач кандидата, већ је, у конкретном случају, предлагач кандидата за избор одборника Скупштине Општине Ражањ коалиција регистрованих политичких странака, то је жалбу могла да поднесе само ова Коалиција, тако да жалиоцу, на основу одредбе члана 51. Закона о локалним изборима, не припада право на заштиту изборног права по поступку утврђеном овим законом, јер нема на закону заснован интерес, у смислу одредбе члана 11. став 1. Закона о управним споровима, па је Суд, применом одредбе члана 26. став 2., а у вези са ставом 1. тачка 4. Закона о управним споровима, које одредбе се сходно примењују на основу одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, ову жалбу одбацио, одлучујући као у диспозитиву решења.
 
РЕШЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана: 24.05.2012. године у 13,50 часова, II-4 Уж. 526/12

Записничар                                              Председник већа-судија
Сандра Газетић,с.р.                                     Деса Симић,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић


РР