Београд, 25.06.2012.

Решење III-8 УЖ 583-12-верификација мандата

    Република Србија
     УПРАВНИ СУД
Одељење у Новом Саду
      III-8 Уж. 583/12
Дана 25.06.2012. године
         Б е о г р а д

                       

Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, Зорице Китановић и Руже Урошевић, чланова већа, са судским саветником Ксенија Ивановић, као записничарем, одлучујући о жалби Коалиције Ивица Дачић – СПС, ПУПС, ЈС и СДПС Вршац, поднетој против Одлуке Скупштине општине Вршац о потврђивању  мандата одборника број 011-016/2012-II-01 од 28.05.2012. године, у предмету заштите  мандата одборника, у нејавној седници већа одржаној дана 25.06.2012. године донео је


Р Е Ш Е Њ Е

  
Жалба СЕ ОДБАЦУЈЕ.


О б р а з л о ж е њ е

  

Коалиција Ивица Дачић – СПС, ПУПС, ЈС и СДПС, поднела је преко шефа одборничке групе Шљивић Љубисава, Управном суду, поштом препорученом пошиљком дана 30.05.2012. године  жалбу против одлуке Скупштине општине Вршац о разматрању Извештаја Општинске изборне комисије о спроведеним изборима за одборнике СО Вршац, доношења Одлуке о потврђивању мандата одборника од 28.05.2012. године и свих одлука донетих на конститутивној седници Скупштине општине Вршац одржаној 28.05.2012. године  и одлуке о потврђивању мандата одборника бр. 011-016/2012-II-01 донетој на истој седници. Поднеском од 11.06.2012. године подносилац жалбе је ближе означио све одлуке које жалбом  побија.
  
У жалби истиче да  је конститутивној седници искључиво расправљано и одлучивано о потврђивању мандата одборника, а редослед добијених мандата по Одлуци Скупштине општине Вршац број 011-014/2012-II-01 не одговора решењу о утврђивању збирне изборне листе кандидата за одборника Скупштине општине Вршац број 013-1-155/2012-II-01 од 24.04.2012. године и то са изборне листе Покрет Вршачка регија Европска регија – Чедомир Живковић и Избор за бољи живот – Борис Тадић. Мандати су, на конститутивној седници, потврђени лицима којима по редоследу на изборним листама одборнички мандати не припадају, а уверења о додели мандата, донета су од стране Општинске изборне комисије и уручена кандидатима за одборнике 25.05.2012. године, односно непосредно пре конститутивне седнице, супротно члану 43. Закона о локалним изборима. Кандидати за одборнике који су добили уверење о избору за одборнике дана 15.05.2012. године, били су обухваћени извештајем који је верификациони одбор припремио за седницу. Међутим, дана 24.05.2012. године, кандидати за одборнике Ћирин Славко, Родика др. Петку и Шајин Војислав и дана 25.05.2012. године, кандидати за одборнике Јулкица Митрашиновић, Стана Тирнанић, Бранислав Лучић, Владимир Бајић, Драгослав Ђурђев, Виолета Радмановац-Стјепановић, Наташа Мајковић Чонић и Милорад Ђурић, потписали су изјаву о неприхватању мандата пред надлежном службом Општинске управе Скупштине општине Вршац и предали је на деловодник писарници Општине Вршац за Општинску изборну комисију. Општинска изборна комисија, дана 28.05.2012. године, на дан одржавања конститутивне седнице, додељује мандате другим лицима са изборних листа "Покрет Вршачка регија- Европска регија" – Живковић Чедомир и  "Избор на бољи живот – Борис Тадић". Посебно истиче да постоји неправилност у случају кандидата за одборнике за Скупштине општине Вршац , са изборне листе "Лига Социјалдемократа Војводине-Ненад Чанак”, Славка Ћирина, јер је он 24.05.2012. године, под деловодним бројем 14988, дао изјаву о неприхватању мандата одборника у Скупштине општине Вршац, коју је упутио Општинској изборној комисији. Општинска изборна комисија о томе није доставила извештај верификационој комисији Општинској изборној комисији, па је тиме омогућила да лице које није прихватило мандат одборника учествује и одлучује на конститутивној седници од 28.05.2012. године и да на њој председава као најстарији одборник. Због неправилности у раду конститутивне скупштине приликом верификације мандата, жалилац је предложио да суд поништи све донете одлуке од стране СО Вршац. 
  
У поступку претходног испитивања жалбе, а полазећи од чињенице да се у управном спору може оцењивати законитост само једног оспореног акта, Управни суд је раздвојио поступке у односу на сваки оспорени акт. Након раздвајања поступка, Суд је у конкретном случају одлучивао о жалби изјављеној против одлуке Скупштине општине Вршац бр. 011-016/2012-II-01 од 28.05.2012. године и овај предмет је заведен у судски уписник под пословним бројем Уж 583/12.

  
Ожалбеном одлуком потврђени су мандати за два одборника Скупштине општине Вршац и то: 1. Лантош Лајошу  –  одборнику са листе “ИЗБОР ЗА БОЉИ ЖИВОТ-БОРИС ТАДИЋ” и 2. Владислав Душану – одборнику са листе “ЛИГА СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА ВОЈВОДИНЕ- НЕНАД ЧАНАК” .  
  
Скупштина општине Вршац доставила је суду одговор на жалбу са списима предмета 18.06.2012. године. У одговору на жалбу је истакла да је жалба поднета неблаговремено, да подносилац жалбе није овлашћен за подношење жалбе, нити на страни подносиоца жалбе постоји правни интерес, с обзиром да ожалбеном одлуком није повређено његово право. Даље је навела да је поднета жалба неоснована, јер је конститутивна седница сазвана и одржана у складу са Законом о локалним изборима, Статутом општине Вршац и Пословником о раду Скупштине општине Вршац. Предложила је да суд жалбу одбаци.   
 
 Након оцене жалбе, одговора на жалбу и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао да жалбу треба одбацити.
  
Одредбом члана 56. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС” бр. 129/07, 34/10 и 54/11), између осталог, прописано је, да о потврђивању мандата одборника одлучује скупштина на конститутивној седници ( став 1); да конститутивну седницу скупштине сазива председник скупштине из претходног сазива у року од 15 дана од дана објављивања резултата избора (став 2); да о потврђивању мандата одборника, на основу извештаја верификационог одбора, скупштина одлучује јавним гласањем, да у гласању могу  учествовати кандидати за одборнике којима су мандати додељени у складу са чланом 43. овог закона и који имају уверење изборне комисије јединице локалне самоуправе да су изабрани ( став 5); када скупштина после конституисања одлучује о потврђивању мандата нових одборника, у гласању, поред одборника, могу учествовати и кандидати којима су мандати додељени у складу са чланом 48. овог закона и који имају уврење изборне комисије јединице локалне самоуправе да су изабрани ( став 6); против одлуке донете у вези са потврђивањем мандата одборника може се изјавити жалба Управном суду у року од 48 часова од дана доношења одлуке скупштине јединице локалне самоуправе (став 7).  
  
Одредбом члана 31. став 2. Закона о локалној самоуправи (“Службени гласник РС”, бр. 129/07), прописано је да одборник има право на заштиту мандата, укључујући и судску заштиту, која се остварује сходном применом закона којим се уређује заштита изборног права у изборном поступку.  

  
Полазећи од цитираних законских одредби, Управни суд је оценио да право на судску заштиту мандата има одборник и кандидат за одборника, јер је одлуком скупштине одлучивано о њиховим правима. Како подносилац жалбе Коалиција Ивица Дачић – СПС, ПУПС, ЈС и СДПС, не спада у круг лица која имају право на судску заштиту мандата, подносилац жалбе није легитимисан за изјављивање жалбе против одлуке о потврђивању мандата одборницима. 
  
Са изнетих разлога, Управни суд је жалбу одбацио, налазећи да подносилац жалбе није овлашћен за изјављивање жалбе, па је одлучено као у диспозитиву решења на основу одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, у вези са чланом 31. став 2. Закона о локалној самоуправи.



РЕШЕНО  У УПРАВНОМ СУДУ
Дана 25.06.2012. године,     III-8 Уж. 583/12


Записничар                    Председник већа-судија
                                                       
Ксенија Ивановић, с.р.     Душанка Марјановић, с.р.


За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

КО