Београд, 17.06.2010.

Уважена тужба ДЕЛТА АГРАР-а

Управни суд је уважио тужбу ДЕЛТА АГРАР д.о.о и поништио решење Комисије за заштиту конкуренције, којим се условно одобрава концентрација која настаје стицањем непосредне контроле од стране ДЕЛТА АГРАРА д.о.о над Друштвом за производњу унутрашњу и спољну контролу трговину и услуге ФЛОРИДА БЕЛ д.о.о и одређују мере и услови које су учесници у концентрацији дужни да испуне у року од 5 година.

У образложењу одлуке Управног суда се наводи да Комисија за заштиту конкуренције није, у поступку утврђивања да ли постоји злоупотреба доминанатног положаја неког учесника на релевантном тржишту роба или услуга, као одлучну чињеницу, утврдио шта представља релевантно тржиште у смислу Закона о заштити конкуренције, имајући у виду Уредбу о критеријумима за утврђивање релевантног тржишта. Због тога, по оцени Управног суда, чињенично стање није правилно и потпуно утврђено, што је довело до погрешне примене одредаба Закона о заштити конкуренције. Основано се тужбом наводи да Комисија за заштиту конкуренције није изводила доказе на законит начин и да је донела одлуку на основу својих слободних процена, оценио је Управни суд.

Тужени је учинио и повреду правила поступања, јер је увод решења нејасан и контрадикторан осталим деловима оспореног решења, па се из записника о већању и гласању не може са сигурношћу закључити да ли је решење донео стварно надлежни орган, наводи се у образложењу пресуде Управног суда.

У поновном поступку Комисија за заштиту конкуренције је дужна да поступи у складу са правним схватањима Управног суда изнетим у пресуди.