23.02.2011.

Odbačen zahtev Advokatske komore beograda

Upravni sud je, 22. februara 2011. godine, doneo rešenje kojim je odbacio, kao nedozvoljen, zahtev Advokatske komore Beograda za odlaganje izvršenja odluke Upravnog odbora Advokatske komore Srbije, u predmetu privremenog oduzimanja prava vršenja javnih ovlašćenja.

U obrazloženju odluke suda se navodi da odluka Advokatske komore Srbije, na koju se odnosi zahtev za odlaganje izvršenja, nije pojedinačni pravni akt kojim nadležni državni organ, neposrednom primenom propisa, rešava o određanom pravu ili obavezi fizičkog ili pravnog lica, odnosno druge stranke u upravnoj stvari (upravni akt), niti se odnosi na pojedinačnu nespornu situaciju od javnog interesa u kojoj neposredno iz pravnih propisa proizilazi potreba da se buduće ponašanje stranke autoritativno pravno odredi (upravna stvar), već je reč o pojedinačnom pravnom aktu kojim je Upravni odbor Advokatske komore Srbije, primenom odgovarajućih odredaba Zakona o advokaturi i Statuta Advokatske komore Srbije, uredio način vršenja javnih ovlašćenja koja su poverena toj komori i sa tim u vezi delokrug komora u njenom sastavu.

Upravni sud je ocenio da se navedena odluka odnosi na unutrašnju organizaciju Advokatske komore Srbije, kao obavezne, nezavisne i profesionalene organizacije advokata, a za takvu odluku zakonom nije propisana ocena zakonitosti u upravnom sporu.

S obzirom na to da se predmetni zahtev za odlaganje izvršanja odnosi na odluku koja ne uživa upravno sudsku zaštitu u upravnom sporu, ne postoje procesno pravni uslovi za donošenje odluke o zahtevu za odlaganje izvršenja, već se zahtev odbacuje kao nedozvoljen, navodi se u obrazloženju rešenja Upravnog suda.

Tekst možete da preuzmete u vord formatu klikom na ovaj link.