07.06.2012.

Presuda I-21 UŽ 571-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
Odeljenje u Kragujevcu
I- 21 Už  571/12
 07.06.2012. godine
B e o g r a d


U IME NARODA


                       
Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Gordane DŽakula, predsednika veća,  Pavela Jonaša, i Steva Đuranovića članova veća, sa sudskim savetnikom Mihajlom Ralićem,  odlučujući o žalbi birača  Murata Jeine  iz Zavinograđa, Prijepolje,  protiv rešenja  Opštinske izborne komisije  Prijepolje  broj 013-98/2012 od 29.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 07.06.2012. godine u 14,00  časova, doneo je

              

P R E S U D U  

  
Žalba SE ODBIJA.

                                                
O b r a z l o ž e nj e
 
  
   
Ožalbenim rešenjem  odbačen je kao   neblagovremen prigovor birača  Murata Jeine iz Prijepolja, koji je podneo dana 07.maja 2012.godine, putem pošte koji je primila Izborna komisija  dana 08.05.2012 godine, na rad  biračkog odbora i nepravilnosti  u izbornom postupku na izborima održanim dana 06.05.2012 godine na biračkom mestu 50  Zavinograđe i Kruševo, opština Prijepolje, da su u   birački odbor imenovani Azemina Jeina i Amel Rovčanin, majka i sin, da je Kozica Admir i Kozica Belma brat i sestra, Adilović Rifat i Adilović Fikreta supružnici, da je Mediha Alilović i Mensur Adilović majka i sin. U žalbi koju je žalilac podneo Upravnom sudu putem pošte Prijepolje preporučeno dana 02.06.2012. godine,  u 9,00 časova a koja je žalba prispela  u Upravni sud  dana 5. juna 2012.godine u 9,00 časova, žalilac ističe da je Opštinska izborna komisija Prijepolje,  grubo prekršila odredbe  Zakona o lokalnim izborima kao i Zakon o izboru narodnih poslanika koje se odnose na zaštitu  biračkog prava. Navodi da je u smislu  člana 52. Zakona o lokalnim izborima, Opštinskoj izbornoj komisiji Prijepolje podneo blagovremeno prigovor u vezi sastava   biračkog odbora na biračkom mestu 50.  Zavinograđe i Kruševo, opština Prijepolje koji je bio sastavljen suprotno zakonskim odredbama. Ističe da je prigovor podneo u roku od 24. časa od trenutka kada je povreda biračkog prava učinjena.  Navodi da   birački odbor jeste imenovala  Republička izborna komisija, ali birač, građanin je faktički imao mogućnost  da sazna,  da je   birački  odbor nepravilno sastavljen, tek na sam dan održavanja izbora jer građanin ne može niti mora da zna kada je imenovan   birački  odbor i koji su članovi tog   biračkog odbora, a posebno  ne može da ima takva saznanja jer  Republička izborna komisija je donosila rešenja o izmenama u sastavima   biračkih odbora do 05.05.2012 godine u skladu sa Uputstvom za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine i izbore  predsednika Republike raspisanih sa 06.05.2012 godine. Ističe da je   birački  odbor na biračkom mestu 50 . opština,  Prijepolje bio nepravilno sastavljen iz razloga što je  više lica članovi   biračkog odbora, bilo u rodbinskoj vezi suprotno odredbama Zakona o lokalnim izborima  i Zakona o izboru narodnih poslanika. Naime, Azemina Jejina  i Amel Rovčanin članovi   biračkog odbora na navedenom biračkom mestu su majka i sin, Kozica Admir i Kozica Belma  brat i sestra, Adelović Rifat i Adelović Fikreta  supružnici i Mediha i Mensur Adilović brat i sestra. Povreda biračkog prava  je učinjena i postojala je u kontinuitetu od trenutka kada su navedena lica imenovana za članove biračkog odbora pa sve do zatvaranja biračkih mesta jer je birački odbor u takvom sastavu radio do zatvaranja biračkog mesta tj. do 20,00 časova dana 06.05.2012 godine. Predložio je da sud uvaži žalbu ukine rešenje Opštinske izborne komisije Prijepolje  i poništi rezultate glasanja na biračkom mestu biračkom mestu 50  Zavinograđe i Kruševo,opština Prijepolje.

 
Opštinska izborna komisija Prijepolje  je dana 07.06.2012. godine, u 11,,30 časova Upravnom sudu dostavila odgovor na žalbu i spise vezane za  ožalbeno rešenje.  U odgovoru na žalbu se navodi da je  Republička izborna komisija dana 25.aprila 2012. godine imenovala stalni sastav biračkog odbora,a rešenjem od 30. aprila 2012.godine, je imenovala prošireni sastav biračkog odbora, a da je na te datume počeo da teče  zakonski rok od 24. časa za ulaganje prigovora na sastav biračkog odbora. Ističe da u Zapisniku o radu biračkog odbora nisu evidentirane bilo kakve nepravilnosti  na ovom biračkom mestu. Napominje da je žalilac  podneo prigovor dana 07.05.2012 godine,  preporučeno putem pošte koji je Izborna komisija primila dana 08.05.2012 godine. Predloženo je da se žalba odbije.

  
Odlučujući, na osnovu odredbe 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima,  (“Službeni glasnik RS” br. 129/07, 54/11),  o podnetoj žalbi, Upravni sud je ocenom  navoda žalbe odgovara na žalbu i spisa dostavljenih uz odgovor na žalbu, našao da je žalba  dozvoljena , blagovremena i neosnovana.

 
Prema stanju u spisima predmeta ožalbenim rešenjem   odbačen je prigovor žalioca kao neblagovremen .
 Rešenje Republičke izborne komisije o obrazovanju biračkog odbora u stalnom sastavu za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012 godine, za  biračko mesto broj 5o.  u  opštini Prijepolje, Zavinograđe, Osnovna škola, doneto je pod brojem 02 broj: 013-346/12, dana 25.aprila 2012.godine, a rešenje Republičke izborne komisije o imenovanju članova i zamenika članova biračkog odbora u proširenom sastavu za ovo  biračko mesto je doneto dana 30. aprila 2012. godine, pod brojem   02 broj: 013-422/12. Prema  Zapisniku o radu biračkog odbora  na sprovođenju glasanja i utvrđivanju  rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine opštine Prijepolje za biračko mesto broj 50. Zavinograđe Kruševo, na dan glasanja 06.05.2012. godine, članovi biračkog odbora nisu  imali primedbe na rad biračkog odbora.

 
Prema članu  52. Zakona o lokalnim izborima  birač, kandidat za odbornika ili predlagač  kandidata ima pravo da podnese  prigovor Izbornoj komisiji jedinice lokalne samouprave zbog nepravilnosti u postupku kandidovanja, sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora a prigovor se podnosi u roku od 24. časa od dana kada je doneta odluka  odnosno izvršena radnja ili učinjen propust.

 Na osnovu iznetog, sud nalazi, da je pravilno osporenim rešenjem  Izborna komisija  opštine Prijepolje odbacila prigovor žalioca kao neblagovremen u delu koji se odnosi na postojanje srodničkih odnosa u biračkom odboru s obzirom na to da je rešenje  o određivanju proširenog sastava  biračkog odbora na biračkom mestu 5o. Zavinograđe, opština Prijepolje doneto  30. aprila 2012. godine,  a u odnosu na  koji datum je počeo da teče  zakonski rok od 24. časa za ulaganje prigovora  na tu okolnost. Kako je žalilac prigovor na prošireni sastav biračkog odbora  podneo dana 07. maja 2012. godine preporučenom poštom u 18,00 časova, po proteku roka od 24 časa, od dana 30.aprila 2012.godine kada je odluka doneta, to je  ovaj prigovor neblagovremen.

 
Žalilac  je predložio da sud ukine u celosti ožalbeno rešenje  ali u navodima žalbe nije naveo razloge za   poništenje  rešenja u stavu II, pa sud nalazi da je noeosnovan  zahtev žalioca i u pogledu stava II ožalbenog rešenja.

 
Kako je žalba odbijena , nisu ispunjeni  uslovi  da sud  meritorno  reši ovaj izborni spor, kako je žalilac predložio.

 
Sa navedenih razloga Upravni sud je na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima  i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'', broj 111/09),odlučio kao u dispozitivu presude.


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 07.06.2012. godine, u 14,00  časova, I-21 Už. 571/12


Zapisničar                      Predsednik veća-sudija
Mihajlo Ralić,s.r.            Gordana DŽakula,s.r
.

 
Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

LJL-12