12.07.2012.

Presuda II-2 3 UŽ 634-12-verifikacija mandata

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
Odeljenje u Nišu
II-2 3 Už 634/12
12.07.2012. godine
B e o g r a d


U IME NARODA



Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: dr Jadranke Injac, predsednika veća, Biljane Tamburkovski Baković i Jelene Tišma-Jovanović, članova veća, sa sudskim savetnikom LJiljanom Petrović, kao zapisničarem, rešavajući o žalbi Nebojše Nenadovića iz Bojnika, Ul. Radanska br. 18, odbornika Skupštine opštine Bojnik, zbog propuštanja donošenja odluke Skupštine opštine Bojnik o potvrđivanju mandata odborniku, u predmetu zaštite izbornog prava – potvrđivanje mandata odbornika, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 12.07.2012. godine, doneo je



P R E S U D U

  
Žalba SE ODBIJA.


O b r a z l o ž e nj e

  

U žalbi, koja je predata pošti preporučeno dana 09.06.2012. godine, a koja je primljena u ovome sudu dana 11.06.2012. godine u 09,02 časova i dopunjena podneskom od 15.06.2012. godine, žalilac navodi da je na prvom delu konstitutivne sednice SO Bojnik, održane dana 01.06.2012. godine, odbornik Milomir LJubić izabran za direktora Doma zdravlja u Bojniku zbog čega je bio u obavezi da da ostavku overenu od strane suda predsedniku skupštine u roku od tri dana od dana overe, a predsednik skupštine je bio u obavezi da tu ostavku stavi na dnevni red na prvoj narednoj sednici sa predlogom da to bude prva tačka dnevnog reda. Drugi deo konstitutivne sednice zakazan je bez unapred utvrđenog dnevnog reda i održan dana 08.06.2012. godine, i u toku te sednice predsednik skupštine nije stavio na dnevni red pomenutu ostavku, već je navodnu ostavku odbornika LJubića potvrdila Opštinska izborna komisija opštine Bojnik, što znači da je sednica Skupštine opštine Bojnik od 08.06.2012. godine od samog početka bila nezakonita. Iz navedenog razloga predlaže da sud donese rešenje kojim će utvrditi da je Milomir LJubić i dalje odbornik Skupštine opštine Bojnik, odnosno da mandat odbornika Milomira LJubira još uvek nije prestao, kao i da je mandat odbornika LJubenović Dalibora koji je imenovan na mesto odbornika Milomira LJubića, nevažeći.
  
U odgovoru na žalbu, koji je dostavljen sa spisima Upravnom sudu dana 29.06.2012. godine u 08,54 časova, Skupština opštine Bojnik, preko predsednika Nebojše Radonjića, osporava navode žalbe uz obrazloženje da je konstitutivna sednica započeta dana 01.06.2012. godine, a nastavljena zbog nedostatka kvoruma dana 08.06.2012. godine, da je zakazana i održana u svemu u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom opštine Bojnik i Poslovnikom Skupštine opštine Bojnik, sa kog razloga predlaže da sud, nakon uvida u sve relevantne činjenice, žalbu odbije kao neosnovanu. 
  
Po oceni navoda žalbe, odgovora na žalbu, kao i spisa predmeta koji su dostavljeni, Upravni sud nalazi da je žalba blagovremeno podneta od ovlašćenog lica i da   nije osnovana.   
  
Naime, iz zapisnika sa konstitutivne sednice Skupštine opštine Bojnik se utvrđuje da je sednica zakazana za 01.06.2012. godine sa predloženim dnevnim redom koji pod tačkom 4. obuhvata potvrđivanje mandata odbornika, sednica je navedenog datuma započeta, potvrđeni su mandati za sve odbornike onako kako je to predložio verifikacioni odbor, uključujući mandat Nebojše Nenadovića, ovde žalioca, i mandat Milomira LJubića, na koga se odnose navodi predmetne žalbe. Nakon toga razrešen je v.d. direktor Doma zdravlja u Bojniku, po dopunjenom dnevnom redu pod tačkom 13, i odbornik Milomir LJubić izabran za v.d. direktora Doma zdravlja u Bojniku, po dopunjenom dnevnom redu pod tačkom 14, do kada su odbornici DS i SPS bili prisutni u skupštinskoj sali i glasali. Po izboru, Milomir R. LJubić je usmeno dao neopozivu ostavku, ali u tom momentu je od 27 odbornika u sali bilo 12 odbornika, tako da o ostavci nije moglo da se raspravlja niti je bilo uslova da se sednica nastavi, već je ona prekinuta. Nastavak prve konstitutivne sednice je zakazan i održan dana 08.06.2012. godine sa početkom u 10,00 časova po utvrđenom dnevnom redu koji nije obuhvatio utvrđivanje prestanka mandata odborniku koji je podneo usmenu ostavku. U međuvremenu, dana 01.06.2012. godine u 16,30 časova Milomir LJubić je predsedniku Skupštine opštine Bojnik podneo neopozivu pismenu ostavku na mestu odbornika i predložio da se mandat dodeli sledećem odborniku po redosledu izborne liste Demokratske stranke Srbije. 
  
Odredbom čl. 31. st. 2. Zakona o lokalnoj samoupravi (“Službeni glasnik RS”, br. 129/07) propisano je da odbornik ima pravo na zaštitu mandata, uključujući i sudsku zaštitu, koja se ostvaruje shodnom primenom zakona kojim se uređuje zaštita izbornog prava u izbornom postupku. 
  
Odredbom čl. 46. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, br. 129/07 i 54/11) propisano je da odbornik može podneti ostavku usmeno na sednici skupštine jedinice lokalne samouprave, a između dve sednice podnosi se u formi overene pisane izjave (stav II); posle podnošenja usmene ostavke odbornika, skupština bez odlaganja, na istoj sednici utvrđuje da je odborniku prestao mandat (stav III); o ostavci koju je odbornik podneo između dve sednice, skupština je dužna da odluči na prvoj narednoj sednici (stav IV). 
  
Odredbom čl. 49. istog zakona propisano je da u slučaju osnovanosti žalbe, sud donosi odluku kojom utvrđuje prestanak mandata odbornika, odnosno potvrđuje mandat novom odborniku (stav III), a pravo na podnošenje žalbe ima svaki odbornik (stav IV).
  
Imajući u vidu sve navedeno i citirane zakonske odredbe, a naime da je Milomir LJubić, nakon što je na konstitutivnoj sednici SO Bojnik dana 01.06.2012. godine potvrđen njegov mandat za odbornika te skupštine, podneo ostavku usmeno na sednici i da tada skupština nije mogla da utvrdi da je odborniku prestao mandat zbog nedostatka kvoruma, da je istog dana Milomir LJubić podneo predsedniku SO Bojnik ostavku u formi pisane izjave, i da je dana 08.06.2012. godine nastavljena konstitutivna sednica SO Bojnik, koja činjenica žalbom nije osporena, to se po oceni suda ne može smatrati da je u konkretnom slučaju skupština propustila da donese odluku o prestanku mandata odbornika. Ovo stoga što je Milomir LJubić dana 06.06.2012. godine podneo Izbornoj komisiji opštine Bojnik zahtev da je njemu prestalo mandat odbornika i da se sledećem sa liste izda uverenje o odborničkom mandatu. Komisija je izdala uverenje novom odborniku Daliboru LJubenoviću iz Kacabaća, koji je shodno članu 56. stav 6. Zakona o lokalnim izborima učestvovao u radu nastavka Skupštine istog zasedanja. 
  
Sud je cenio žalbu odbornika Nebojše Nenadovića, pa je našao da ista nije osnovana, imajući u vidu da se iz zapisnika sa konstitutivne sednice Skupštine opštine Bojnik od 01.06.2012. godine i nastavka ove sednice održane dana 08.06.2012. godine,  utvrđuje da je procedura izdavanja uverenja novom odborniku i potvrđivanje odborničkog mandata LJubenović Daliboru po dnevnom redu pod tačkom 14., izvršena u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Poslovnikom Skupštine opštine Bojnik.
  
Sa iznetih razloga, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu presude primenom odredbe člana 49. stav 1. i stav 6. Zakona o lokalnim izborima i člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima („Službeni glasnik RS“ br. 111/09).



PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
Dana 12.07.2012. godine, II-2 3 Už 634/12


Zapisničar                           Predsednik veća- sudija
LJiljana Petrović,s.r.          dr Jadranka Injac,s.r.

 

Za tačnost otpravka
upravitelj pisarnice
Dejan Đurić


JZ