03.07.2012.

Presuda II-2 6 UŽ 606-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD 
II-2  6 Už. 606/12
03.07.2012.godine
B e o g r a d



U IME NARODA
  

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: dr Jadranke Injac, predsednika veća, Jelene Tišma-Jovanović i Biljane Tamburkovski Baković, članova veća, sa sudskim savetnikom LJiljanom Petrović, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi Zorana Jovanovića iz Medveđe, ovlašćenog lica podnosioca Izborne liste „Srpska napredna stranka – Tomislav Nikolić“, izjavljenoj protiv rešenja Izborne komisije opštine Medveđa broj 013-346/2012-01-136 od 26.juna 2012.godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 03.07.2012.godine u 10,30 časova, doneo je



P R E S U D U

  
Žalba se ODBIJA.


O b r a z l o ž e nj e


  
Ožalbenim rešenjem, odbijen je prigovor Zorana Jovanovića iz Medveđe, ovlašćenog lica podnosioca Izborne liste „Srpska napredna stranka – Tomislav Nikolić“, izjavljena na sprovođenje glasanja na biračkom mestu broj 13 Kapit na lokalnim izborima održanim 24.juna 2012.godine, kao neosnovan.

  
U žalbi, podnetoj preko Izborne komisije opštine Medveđa, dana 28.06.2012.godine u 12,55 časova, koja je u Upravnom sudu primljena 28.06.2012.godine u 19,51 časova, žalilac osporava zakonitost ožalbenog rešenja, navodeći da na biračkom mestu broj 13 u Kapitu, gde žive isključivo pripadnici albanske nacionalnosti, od strane predsednika biračkog odbora Ismailj Hisenija, nije dozvoljena identifikacija birača pre preuzimanja glasačkih listića, niti obeležavanje prsta glasača sprejom. Kada je na ovo reagovao član biračkog odbora stalnog sastava Arsić Nedeljko, od strane Kadriju Hisenija, člana biračkog odbora, vređan je i pretili su mu da će ga izbaciti sa mesta glasanja o čemu je Arsić obavestio policiju koja je došla na licu mesta i van biračkog mesta obavila razgovor i prijava je zavedena u Policijskoj stanici u Medveđi. Ovu primedbu su pokušali da upišu u zapisniku Arsić Nedeljko i član biračkog odbora Odborničke liste Ujedinjenih regiona Srbije, ali im to nije dozvoljeno od strane imenovanog predsednika i iz tih razloga od napred pomenuta dva člana, nije potpisan zapisnik o glasanju a ova lica su u stalnom sastavu biračkog odbora. Žalilac je uz žalbu priložio izjavu Stošić Slaviše od 25.06.2012.godine, u kojoj Stošić Slaviša izjavljuje da je imenovan u stalni sastav biračkog odbora broj 13-Kapit, ispred Odborničke grupe Demokratske stranke i da dana 24.06.2012.godine predsednik biračkog odbora nije dozvolio da se vrši identifikacija birača niti uvid u važeći dokument koji sadrži fotografiju i matični broj građana, što je suprotno članu 23. Uputstva o radu biračkog odbora. Istakao je da je na biračkom mestu vređan od strane Kadriju Hisenija i da je obaveštena policija o tome. Po završetku glasanja, nije mu bilo dozvoljeno da unese primedbu u zapisnik i zato nije potpisao zapisnik. Sa svega izloženog, žalilac predlaže da sud uvaži žalbu i ožalbeno rešenje poništi u celosti i donese odluku kojom će se ponoviti izbori na biračkom mestu broj 13 u Kapitu.

  
Izborna komisija opštine Medveđa je dana 02.07.2012.godine u 08,30 časova dostavila Upravnom sudu odgovor na žalbu sa spisima predmeta.

  
Odlučujući na osnovu odredbe člana 54. stav 1. i stav 3. Zakona o lokalnim izborima („Službeni glasnik RS“, br.129/07...54/11) o podnetoj žalbi koja je blagovremena, dopuštena i izjavljena od ovlašćenog lica, Upravni sud je ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu i svih spisa predmeta našao:

  
Žalba nije osnovana.

  
Prema stanju u spisima i razlozima iz ožalbenog rešenja, nesumnjivo je po oceni suda, ožalbenim rešenjem pravilno utvrđena činjenica da je birački odbor u smislu člana 36. i člana 37. Zakona o lokalnim izborima, sačinio zapisnik o glasanju i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine opštine Medveđa, koji su bez primedbi potpisali članovi biračkog odbora. Sud je cenio naknadno datu izjavu Stošić Slaviše od 25.06.2012.godine, ali je našao da ona ne može uticati na drugačiju odluku suda jer u zapisniku ne postoji konstatacija o tome da je ovaj član biračkog odbora odbio da potpiše zapisnik niti sa kojih razloga. Kako žalilac žalbom ne osporava utvrđene rezultate glasanja za izbor odbornika Skupštine opštine Medveđa na biračkom mestu 13-Kapit, niti je dostavio dokaze koji bi uticali na drugačiju odluku suda i s obzirom da su svi navodi žalbe suprotni zapisniku sačinjenom od strane biračkog odbora i potpisanom bez primedbi od strane članova biračkog odbora, to navodi žalbe ne mogu dovesti do drugačije ocene regularnosti provedenih izbora na biračkom mestu broj 13 u Kapitu.

  
Sa iznetih razloga, sud nalazi da je ožalbeno rešenje pravilno i na zakonu zasnovano i da su svi navodi žalbe neosnovani.

  
Iz navedenih razloga, Upravni sud je na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima („Službeni glasnik RS“, br.111/09) odlučio kao u dispozitivu ove presude. 
  

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 03.07.2012.godine u 10,30 časova, II-2 6  Už. 606/12


Zapisničar                                                      Predsednik veća- sudija
LJiljana Petrović, s.r.                                     dr Jadranka Injac, s.r.


Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić


AJ