11.07.2012.

Presuda II-2 UŽ 632-12-zaštita izbornog prava

 
Republika Srbija
UPRAVNI SUD
Odeljenje u Nišu
II-2 Už. 632/12
11. jul 2012. godine
B e o g r a d


        
U IME NARODA

                

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dese Simić, predsednika veća, Tomislava Medveda i Dragana Jovanovića, članova veća, sa sudskim savetnikom Sandrom Gazetić, kao zapisničarem, rešavajući o žalbi ovlašćenog predlagača Izborne liste broj 4 “Nova Srbija – dr Milorad Babić”, Jadrana Rakočevića, iz Medveđe, Jablanička 80, izjavljenoj protiv rešenja Izborne komisije Opštine Medveđa, broj 013-346/2012-01-199 od 9. jula 2012. godine, donetog u pravnoj stvari zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana  11. jula 2012. godine u  14,45 časova, doneo je

          

P R E S U D U  

  
Žalba SE ODBIJA.

                                                
O b r a z l o ž e nj e
 
   
  

Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor Jadrana Rakočevića, ovlašćenog predlača Izborne liste broj 4 “Nova Srbija – dr Milorad Babić”, izjavljen na sprovođenje glasanja na biračkom mestu broj 1 - Direkcija rudnika Lece, na ponovljenim lokalnim izborima održanim 6. jula 2012. godine, za izbor odbornika SO Medveđa.
  
U  žalbi, podnetoj u skladu sa pravnom poukom, preko Izborne komisije Opštine Medveđa 10. jula 2012. godine u 16,50 časova, koja je primljena u Sud, neposredno 11. jula 2012. godine u 1,23 čas, žalilac osporava zakonitost ožalbenog rešenja i navodi da je na biračkom mestu broj 1 - Direkcija rudnika Lece u postupku sprovođenja glasanja došlo do povreda izbornog prava, jer je na biračkom spisku broj zaokruženih birača bio za 22 birača manji od broja birača koji su se potpisali u biračkom spisku. Primedbu na ovu nepravilnost uz zapisnik biračkog odbora uložio je član biračkog odbora Oliver Ilijevski. Žalilac smatra da zbog navedene povrede na biračkom mestu nije bilo moguće sa sigurnošću utvrditi broj birača koji su glasali, zbog čega predlaže da Sud usvoji žalbu, poništi ožalbeno rešenje, kao i izbore na biračkom mestu broj 1 - Direkcija rudnika Lece u Opštini Medveđa. 
  
Izborna komisija Opštine Medveđa je 11. jula 2012. godine u 1,23 čas dostavila Upravnom sudu odgovor na žalbu sa spisima predmeta. U odgovoru na žalbu Izborna komisija navodi da žalba nije osnovana, jer je utvrđeno da se broj birača koji su se potpisali u birački spisak na biračkom mestu poklapa sa brojem upotrebljenih glasačkih listića. Izborna komisija smatra da okolnost da postoji jedan broj birača, koji su se potpisali u birački spisak, a koji na spisku nisu zaokruženi, nije od uticaja na zakonitost glasanja na navedenom biračkom mestu, pa predlaže da Sud odbije žalbu.
  
Odlučujući o podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana 54. stav 1. i 3. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, broj 129/07...54/11), Upravni sud je, ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu i dostavljenih spisa predmeta, našao da žalba nije osnovana. 
  
Prema stanju u spisima predmeta, ožalbenim rešenjem odbijen je žaliočev prigovor, koji je izjavljen 7. jula 2012. godine u 18,35 časova, na sprovođenju glasanja na biračkom mestu broj 1 – Direkcija rudnika Lece na ponovljenim lokalnim izborima održanim 6. jula 2012. godine za izbor odbornika SO Medveđa. Žalilac je podneo prigovor Izbornoj komisiji, kojim ukazuje na nepravilnosti na navedenom biračkom mestu, a koje su identične nepravilnostima na koje ukazuje žalbom. Uzimajući u razmatranje prigovor, Komisija je na sednici, održanoj 7. jula 2012. godine, o tom prigovoru odlučivala i utvrdila da je zaista u biračkom spisku broj zaokruženih birača za 22 birača manji od broja birača koji su se potpisali u biračkom spisku, ali i da se broj birača koji su se potpisali u birački spisak na biračkom mestu poklapa sa brojem upotrebljenih glasačkih listića. Komisija je utvrdila da je da je uz zapisnik biračkog odbora priložena primedba člana biračkog odbora Olivera Ilijevskog, koja upućuje na događaje opisane u prigovoru i žalbi, ali je Izborna komisija većinom glasova našla da prigovor nije osnovan, iz razloga što se broj birača koji su se potpisali u birački spisak na biračkom mestu poklapa sa brojem upotrebljenih glasačkih listića. Stoga je ožalbenim rešenjem odbijen žaliočev prigovor. 
  
Odredbom člana 68. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika(“Službeni glasnik RS”, broj 35/00, ... 36/11), koji se prema odredbi člana 58. Zakona o lokalnim izborima, shodno primenjuje, propisano je da predsednik ili član biračkog odbora, pošto utvrdi identitet birača, zaokružuje redni broj pod kojim je birač upisan u izvod iz biračkog spiska i objašnjava mu način glasanja, a stavom 3. istog člana, propisano je da birač potpisuje birački spisak i preuzima glasački listić. Prema odredbi člana 74. stav 8. istog zakona, ako se utvrdi da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji veći od broja birača koji su glasali, birački odbor se raspušta i imenuje novi, a glasanje na tom biračkom mestu ponavlja se. 
  
Imajući u vidu činjenice utvrđene u postupku donošenja ožalbenog rešenja, koje ni žalilac u suštini ne spori, kao i navedene odredbe Zakona, Upravni sud nalazi da ožalbenim rešenjem nije povređen zakon na žaliočevu štetu. Ovo zbog toga što ni žalilac ne spori da se na navedenom biračkom mestu  broj birača koji su se potpisali u birački spisak poklapa sa brojem upotrebljenih glasačkih listića. Pri tom povreda izbornog postupka na koju žalilac ukazuje i koja nije sporna, po nalaženju Suda, nije od bitnog uticaja na rezultate glasanja na biračkom mestu. 
  
Iz navedenih razloga, na osnovu ovlašćenja iz člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, uz shodnu primenu odredbe čl. 40. st. 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS”, broj 111/09), odlučeno je kao u dispozitivu presude. Kako je žalba odbijena to nisu ispunjeni uslovi, iz člana 55. Zakona o lokalnim izborima, da Sud meritorno reši ovaj izborni spor, a kako to žalilac predlaže u žalbi.        


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
Dana 11. jula 2012. godine, u 14,45 časova, II-2 Už. 632/12

Zapisničar                              Predsednik veća-sudija

Sandra Gazetić, s.r.                     Desa Simić, s.r.


Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

TM