17.07.2012.

Presuda III-12 UŽ 610-12-verifikacija mandata

   
    Republika Srbija
     UPRAVNI SUD
ODELJENJE U NOVOM SADU
      III-12 Už. 610/12
17.7.2012. godine
        B e o g r a d 
        

U IME NARODA

   
                    
Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dušanke Marjanović, predsednika veća, mr Zorana Reljića i Zorice Kitanović, članova veća, sa sudskim savetnikom Ksenijom Ivanović, kao zapisničarem, odlučujući po žalbi Milojčić Velibora, odbornika SO Kula, 25223 Sivac, Tiršova 43, izjavljenoj protiv odluke Skupštine opštine Kula o potvrđivanju mandata četiri odbornika opštine Kula, broj 01-02-68/2012 od 29.6.2012. godine, u predmetu verifikacije mandata, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 17.7.2012. godine,  doneo je 


P R E S U D U

  
Žalba SE ODBIJA.


O b r a z l o ž e nj e

  

Ožalbenom odlukom, u tački 1. dispozitiva, potvrđeni su mandati odbornika u Skupštini opštine Kula, i to: Sajanković Gabrijeli, ekonomisti iz Ruskog Krstura, sa izborne liste ''Demokratska stranka - Boris Tadić'', Korpak Nedeljki, medicinskoj sestri iz Kruščića, sa izborne liste ''Demokratska stranka - Boris Tadić'', Bošković Milovanu, polj. tehničaru, sa izborne liste ''Demokratska stranka - Boris Tadić'' i Gota Žoltu, preduzetniku iz Kule, sa izborne liste ''SVM - Ištvan Pastor''. Tačkom 2. dispozitiva ožalbene odluke utvrđeno je da mandat odbornika iz tačke 1. ove odluke počinje danom potvrđivanja i traje do isteka mandata odbornika kome je prestao mandat. 
   
U žalbi podnetoj poštom dana 30.6.2012. godine, koja je u Upravnom sudu primljena dana 3.7.2012. godine, žalilac navodi da je na trećoj sednici SO Kula, održanoj 29.6.2012. godine potvrđen mandat odbornika navedenih u ožalbenoj odluci na osnovu izveštaja Verifikacionog odbora koji je izabran na samoj sednici, a u čijem su izboru učestvovali i odbornici kojima u tom momentu nisu potvrđeni mandati Sajanković Gabrijela, Korpak Nedeljka, Bošković Milovan i Gota Žolt, iako je članom 56. stav 6. predviđeno da kandidati kojima su dodeljeni mandati u skladu sa članom 48. Zakona o lokalnim izborima mogu odlučivati o potvrđivanju mandata novih odobornika, a članom 15. stav 2. Poslovnika SO Kula, da u tom slučaju poslove Verifikacionog odbora vrši Komisija za mandatno - imunitetska pitanja. Žalilac ističe da je u više navrata ukazivao da je neophodno pre potvrđivanja mandata novih odbornika izabrati Komisiju za mandatno-imunitetska pitanja koja će obaviti posao Verifikacionog odbora, ali je Skupština njegov predlog odbila. Predloženo je da Sud uvaži žalbu i poništi ožalbenu odluku.
  
U odgovoru na žalbu, dostavljenom Upravnom sudu sa spisima predmeta dana 13.7.2012. godine, Skupština opštine Kula navodi da su na sednici održanoj 29.6.2012. godine, pored 31 odbornika SO Kula, kvorum činili i 4 kandidata za odbornike Sajanković Gabrijela, Korpak Nedeljka, Bošković Milovan i Gota Žolt, kojima su mandati dodeljeni u skladu sa članom 48. Zakona o lokalnim izborima i koji su imali uverenje izborne komisije da su izabrani za odbornika, te je predsedavajući predložio da se na početku 3. sednice izvrši potvrđivanje mandata četiri nova odbornika. Odredbom člana 1. stav 2. Poslovnika (''Službeni list opštine Kula'', broj 20/2010), predviđeno je da, ukoliko se odlučuje o nekom pitanju za koje postupak odlučivanja nije uređen ovim poslovnikom, Skupština će se o načinu odlučivanja o tom pitanju prethodno izjasniti većinom glasova prisutnih odbornika. Polazeći od navedenog i činjenice da u Skupštini opštine Kula u tom momentu nisu bila obrazovana stalna radna tela, pa samim tim i Komisija za mandatno - imunitetska pitanja, Skupština je većinom glasova prisutnih odbornika odlučila da poslove utvrđivanja saglasnosti izdatih uverenja o izboru odbornika sa izveštajem opštinske izborne komisije vrši Verifikacioni odbor od tri člana. Prilikom donošenja odluke o izboru Verifikacionog odobra, Skupština je imala u vidu mišljenje Ministarstva za državnu upravu i loklanu samoupravu, prema kome kandidati za odbornike kojima se mandat potvrđuje posle konstitutivne sednice moraju imati ista prava kao i njihovi prethodnici, jer bi u protivnom bili u nejednakom položaju, što bi bilo suprotno Ustavu republike Srbije, te je stoga odredbom člana 56. stav 6. Zakona o lokalnim izborima predviđeno da i oni mogu učestvovati u odlučivanju o potvrđivanju novih mandata. Na osnovu izveštaja Verifikacionog odbora od 29.6.2012. godine, Skupština opštine je donela ožalbenu odluku. Predlaže da sud odbije žalbu kao neosnovanu.
  
Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana 49. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, br. 129/07, 34/10 – Odluka US i 54/11), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, odgovora na žalbu, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da žalba nije osnovana.
  
Iz spisa predmeta proizlazi da je Skupština opštine Kula, na osnovu člana 56. Zakona o lokalnim izborima i člana 35. st. 2. i 3. Statuta opštine Kula, na sednici održanoj 29.6.2012. godine, donela Odluku o potvrđivanju mandata četiri odbornika u Skupštini opštine Kula, broj 01-02-68/2012 od 29.6.2012. godine. Tačkom 1. dispozitiva Odluke, potvrđeni su mandati odbornika u Skupštini opštine Kula, i to: Sajanković Gabrijeli, ekonomisti iz Ruskog Krstura, sa izborne liste ''Demokratska stranka - Boris Tadić'', Korpak Nedeljki, medicinskoj sestri iz Kruščića, sa izborne liste ''Demokratska stranka - Boris Tadić'', Bošković Milovanu, polj tehničaru, sa izborne liste ''Demokratska stranka - Boris Tadić'' i Gota Žoltu, preduzetniku iz Kule, sa izborne liste ''SVM - Ištvan Pastor''. Tačkom 2. dispozitiva ožalbene odluke utvrđeno je da mandat odbornika iz tačke 1. ove odluke počinje danom potvrđivanja i traje do isteka mandata odbornika kome je prestao mandat. 
  
U obrazloženju ožalbene odluke je navedeno da je Skupština opštine Kula donela ožalbenu odluku primenom odredaba čl. 48. i 56. Zakona o lokalnim izborima, imajući u vidu da su odbornicima Greber Lazaru (sa izborne liste DS - Boris Tadić) i Valku Karolju (sa izborne liste SVM Ištvan Pastor) mandat prestao preuzimanjem funkcije koja je nespojiva sa funkcijom odbornika, te da je odbornicima Vlahović Nenadu i Perić Stevanu (sa iznorne liste DS - Boris Tadić) mandat presto podnošenjem ostavke. Stoga su mandati donošenjem ožalbene odluke dodeljeni kandidatima naznačenim u tački 1. ožalbene odlke, kao prvom sledećem kandidatu za odbornike kome nije bio dodeljen mandat i koji je dao pismenu saglasnost da prihvata mandat odbornika. 
  
Zakonom o lokalnim izborima ("Službeni glasnik RS", br. 129/2007, 34/2010, 54/2011), propisano je da kada odborniku prestane mandat pre isteka vremena na koje je izabran, mandat se dodeljuje prvom sledećem kandidatu sa iste izborne liste kome nije bio dodeljen mandat odbornika, kao i da se od kandidata pre potvrđivanja mandata pribavlja pismena saglasnost da prihvata mandat ( član 48. st. 1. i 6.), te da mandat odbornika počinje da teče danom potvrđivanja mandata (član 56. stav 1.).

  
Polazeći od navedenih zakonskih odredaba i nesumnjivo utvrđenog činjeničnog stanja, Upravni sud je ocenio da je ožalbena odluka pravilna i na zakonu zasnovana iz razloga koje u svemu prihvata i ovaj sud. 
  
Odredbom člana 15. stav 1. Poslovnika Skupštine opštine Kula (''Službeni list opštine Kula'', broj 20/2010), predviđeno da u slučaju kada odborniku Skupštine prestane mandat pre isteka vremena na koje je izabran, potvrđivanje mandata novih odbornika vrši se na način i po postupku propisanom za potvrđivanje mandata odbornika izabranih na opštim izborima. Odredbom člana 8. 

Poslovnika predviđeno je da na početku konstitutivne sednice Skupštine predsedavajući predlaže predsednika i članove odbora, a odredbom člana 9. stav 3. Poslovnika propisano je da je Odbor izabran ako se za predlog, javnim glasanjem, izjasni većina prisutnih kandidata za odbornike.
  
Polazeći od navedenih odredaba Poslovnika Skupštine opštine Kula, i činjenice da je za odluku o formiranju Verifikacionog odbora glasala većina prisutnih odbornika, saglasno odredbi člana 9. stav 3. Poslovnika, Upravni sud je ocenio da je ista doneta na Poslovnikom propisan način. Sud je, naime, imao u vidu da činjenica da je u glasanju o formiranju Verifikacionog odbora glasalo i četiri odbornika kojima nije potvrđen mandat ne dovodi u pitanje pravilnost i zakonitost ožalbene odluke, s obzirom na to da kada se od ukupnog broja glasalih (21) odbije broj odbornika kojima još nije potvrđen mandat (4), utvrđuje se da je za odluku glasalo sedamnaest odbornika,a što predstavlja većinu od trideset i jednog odbornika, koliko je bilo na sednici skupštine. Sud je stoga ocenio da je žalba neosnovana i odlučio kao u dispozitivu.
  
Sa iznetih razloga, Upravni sud je, na osnovu odredbe člana 49. stav 6. Zakona o lokalnim izborima, shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS”, br. 111/09), odlučio kao u dispozitivu presude.


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
Dana 17.7.2012. godine, III-12 Už. 610/12


Zapisničar                         Predsednik veća-sudija
Ksenija Ivanović, s.r.       Dušanka Marjanović, s.r.


Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

IO