05.07.2012.

Rešenje I-2 UŽ 588-12-verifikacija mandata

Republika Srbija
UPRAVNI SUD 
ODELJENJE U KRAGUJEVCU
I-2 Už 588/12
Dana 05.07.2012.godine
Beograd


     
U IME NARODA


                       
Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: LJiljane Petrović, predsednika veća,  Jelene Ivanović i Olge Petrović, članova veća, sa sudskim savetnikom Nikolom Kruškonjom, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi odbornika Jugoslava Stajkovca iz Aleksandrovca, Omladinska 33, Vitomira Živkovića iz Aleksandrovca i Miroslava Ćalića iz Ržanice, izjavljenoj protiv odluke Skupštine opštine Aleksandrovac broj 020-317/2012-01 od 15.06.2012.godine, u pravnoj stvari zaštite mandata,  u nejavnoj sednici veća održanoj dana 05.07.2012.godine, u 12.30 časova,  doneo je



P R E S U D U

  
Žalba SE ODBIJA.


O b r a z l o ž e nj e

  

Ožalbenom odlukom, stavom I verifikuju se mandati 59 odbornika u Skupštini opštine Aleksandrovac, i to Grupa građana „Pokret za Župu“-mr Jugoslav Stajkovac 26 mandata, grupa građana „Za bogatu Župu“-Rade Jevtović 12 mandata, „Demokratska stranka-Boris Tadić“ 7 mandata, „Ujedinjeni regioni Srbije-Zajedno za Župu“ 4 mandata, „Ivica Dačić-Socijalistička partija Srbije SPS-Jedinstvena Srbija (JS) i Socijalistička partija  Srbije (SDP)“ 6 mandata i „Pokrenimo Aleksandrovac-Tomislav Nikolić“ Srpska napredna stranka  4 mandata, a stavom II  odluke utvrđeno da mandat odborenika traje 4 godine.
    
U žalbi, podnetoj ovom sudu dana 17.06.2012.godine, (post express-om) u 12.58.časova, dopunjenoj podneskom od 25.06.2012.godine, podnosioci žalbe navode da je konstitutivna sednica Skupštine opštine Aleksandrovac, zakazana za 15.06.2012.godine, a kojom je predsedavao najstariji kandidat za odbornika Vitomira Živković, prekinuta u 40-om minutu od početka sednice, jer je predsedavajući konstatovao da ne postoje normalni uslovi za njen rad. Nakon prekida konstitutivne sednice, grupa kandidata za odbornike, njih 30, su sami odredili drugog predsedavajućeg i nastavili sednicu. O nastavku sednice nisu obavestili ostalih 29 kandidata, čime su grubo povredili izborno pravo građana, da preko svojih izabranih predstavnika, učestvuju u konstituisanju lokalne skupštine i biranju organa lokalne vlasti. Nastavak konstitutivne sednice se odvijao suprotno Poslovniku o radu Skupštine opštine Aleksandrovac, jer istom nije predsedavao najstariji odbornik, a verifikacioni odbor je izabran suprotno članu 7. Poslovnika. Ovo sa razloga što je najveći broj  mandata na lokalnim izborima osvojila izborna lista Grupa građana „Pokret za Župu-mr Jugoslav Stajkovac“ 26 mandata, te kako kandidati za odbornike sa ove izborne liste nisu pozvani na sastanak sednice, uskraćeno im je pravo da predlože članove verifikacionog odbora. Takođe navode da kandidatima za odbornike  sa izborne liste Grupe građana „Ujedinjeni region Srbije-zajedno za Župu“ nije data mogućnost da se izjasne o razlozima protiv potvrđivanja mandata odbornika, i to kandidatu za odbornika sa izborne liste GG „Ujedinjeni regioni Srbije-zajedno za Župu Dejanu Markoviću-Kanti iz Gornjeg Stupnja“. Ovo stoga što je izborna lista GG „Ujedinjeni regioni Srbije-zajedno za Župu“ voljom birača izraženom na neposrednim izborima održanim 06.05.2012.godine, osvojila 4 odbornička mandata i mandati su dodeljeni kandidatima sa te liste po redosledu na listi, između ostalih, i kandidatu za odbornika Dejanu Markoviću-Kanti iz Donjeg Stupnja, kome je izdato uverenje o izboru dana 14.05.2012.godine, a on, nakon izdavanja uverenja o izboru za odbornika, napušta grupu građana na čijoj izbornoj listi je učestvovao na održanim izborima i kojoj su dali građani poverenje, te počinje da se ponaša kao slobodan strelac. Smatraju da  konstitutivna sednica održana na napred navedeni način nije legalna, jer je održana suprotno odredbama Zakona i Poslovnika o radu Skupštine opštine Aleksandrovac, pa su predložili da sud odluku o verifikaciji mandata odbornika donetu 15.06.2012.godine poništi.
  
U odgovoru na žalbu, dostavljenom dana 27.06.2012.godine  u 12.18 časova, Skupština opštine Aleksandrovac je navela da je dana 15.06.2012.godine održana prva konstitutivna sednica Skupštine opštine Aleksandrovac koja je zakazana na osnovu člana 51. stav 2. Poslovnika Skupštine opštine Aleksandrovac u skladu sa članom 34. stav 2. Zakona o lokalnoj samoupravi. Skupština je počela sa radom u 10.00 časova, a sednici je prema članu 4. stav 2. Poslovnika Skupštine opštine Aleksandrovac, predsedavao najstariji odbornik-predsedavajući-kome je u radu pomagao sekretar Skupštine iz prethodnog saziva. Sednica je prekinuta u 10.45časova iz razloga što je predsedavajući dao pauzu kako bi se predstavnici odborničkih grupa dogovorili oko nastavka sednice.
  
Nakon pismeno podnetog zahteva podnosilaca listi za nastavak sednice u 11.20 časova, predsedavajućem konstitutivne sednice SO Aleksandrovac, Vitomiru Živkoviću i sekretaru  skupštine,  Skupština je nastavila sa radom pri čemu je imala kvorum za rad, jer je prozivkom utvrđeno i konstatovano da sednici Skupštine prisustvuje 30 odbornika, što čini većinu potrebnu za rad i odlučivanje na osnvou člana 33. stav 1. Zakona o lokalnoj samoupravi i članova 55. i 72. Poslovnika Skupštine opštine Aleksandrovac. Sednicom, u nastavku nije predsedavao najstariji kandidat, jer se nije pojavio u sali za sednice skupštine, iako je uredno obavešten o nastavku sednice, sednicom nije predsedavao ni sledeći po godinama starosti, jer je u pisanoj formi izjavio da, iz zdravstvenih razloga, nije u mogućnosti da predsedava, pa je sednicom predsedavao  sledeći po godinama starosti kandidat za odbornika Novica Adamović, iz čega proizlazi da je skupština nastavila sa radom u skladu sa zakonom i poslovnikom. Odbornici izborne liste grupa Građana „Pokret za Župu- mr Jugoslav Stajkovac“ nisu želeli da učestvuju u radu sednice Skupštine, pri čemu ističe da su se 29 kandidata za odbornika povukli iz sale i samovoljno napustili salu iako su znali da se sednica skupštine nastavlja posle pauze, te zbog toga njih 26 uopšte nije ni osporilo legitimnost nastavka sednice i donete odluke niti su žalbu podneli. Takođe su navodi žalbe u vezi izbora članova verifikacionog odbora neosnovani, jer je članom 7. Poslovnika Skupštine opštine Aleksandrovac propisano da je verifikacioni odbor izabran ako je za njega glasala većina prisutnih odbornika, a što je u konkretnom slučaju učinjeno od strane svih 30 odbornika prisutnih na sednici. Kako su na sednici Skupštine opštine Aleksandrovac verifikovani  mandati svih 59 odbornika u SO Aleksandrovac, jer je verifikacioni odbor utvrdio da su uverenja o izboru za odbornike u saglasnosti sa izveštajem opštinske Izborne komisije, predložila je da sud žalbu,  izjavljenu na odluku o verifikaciji mandata odbornika Skupštine opštine Aleksandrovac, odbije.   
  
Odlučujući o podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana 56. stav 7. Zakona o lokalnim izborima („Službeni glasnik RS“, broj 129/07, 34/10 i 54/011), ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu i spisa predmeta koji su dostavljeni, Upravni sud je našao da je žalba blagovremeno podneta od odbornika kao ovlašćenih lica, neosnovana.
  
Iz spisa predmeta proizlazi da je na prvoj konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Aleksandrovac, održanoj 15.06.2012.godine, koja je počela sa radom u 10.00 časova i kojoj je predsedavao najstariji kandidat za odbornika Vitomir Živković, kojoj je prisustvovalo svih 59 kandidata za odbornike, prihvaćen predloženi dnevni red, između ostalog u tački 4. usvajanje Odluke o verifikaciji  mandata odbornika. U toku sednice, i to prilikom  razmatranja izveštaja Opštinske izborne komisije pod tačkom 1., predsedavajući je  prekinuo  sednicu u 10.45 časova i dao pauzu radi dogovora predsednika odborničkih grupa oko  nastavka sednice.  Po prijemu pismenog zahteva za nastavak sednice podnetog od strane podnosilaca izbornih listi u 11.20 časova Skupština opštine Aleksandrovac je nastavila sa radom u 12.15 časova. Ponovo je izvršena prozivka odbornika i tom prilikom je konstatovano da sednici SO Aleksandrovac prisustvuje 30 kandidata za odbornike, od ukupnog broja 59, što čini većinu potrebnu za rad i odlučivanje skupštine. Sednicom nije predsedavao najstariji kandidat za odbornika Vitomir Živković jer se nije pojavio u sali za sednice skupštine, iako je uredno obavešten o nastavku sednice, a kako ni sledeći po godinama starosti kandidat za odbornika Milan Šljivić, na osnovu pismene izjave, da zbog bolesti nije u mogućnosti da predsedava sednicom, sednicom je nastavio da  predsedava sledeći kandidat za odbornika po godinama starosti, Novica Adamović, kome je u radu pomagao sekretar skupštine. Nakon usvajanja izveštaja Opštinske izborne komisije Aleksandrovac o sprovedenim izborima na teritoriji opštine Aleksandrovac za izbor odbornika Skupštine opštine Aleksandrovac, izabran je verifikacioni odbor koji je sačinio izveštaj, a nakon usvajanja izveštaja verifikacionog odbora Skupštine opštine Aleksandrovac o utvrđivanju saglasnosti uverenja o izboru odbornika sa izveštajem Opštinske izborne komisije i da su uverenja izdata od ovlašćenog organa, predsedavajući je nakon glasanja konstatovao  da je većinom glasova doneta odluka o verifikaciji mandata odbornika u Skupštini opštine Aleksandrovac kojom se verifikuju mandati 59 odbornika u Skupštini opštine Aleksandrovac, i to odbornika bliže navedenih u odluci pod stavom I. 
  
Odredbom člana 56. stavom 1.  Zakona o lokalnim izborima, propisano je da  mandat odbornika počinje da teče danom potvrđivanja mandata, a stavom 2. istog člana propisano je da o potvrđivanju mandata odbornika odlučuje Skupština na konstitutivnoj sednici. Stavom 3. navedenog člana propisano je da konstitutivnu sednicu saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora, a stavom 4. istog člana propisano je da konstitutivnom sednicom predsedava najstariji odbornik, koji je ovlašćen i da sazove konstitutivnu sednicu ako to u zakonskom roku ne učini predsednik skupštine iz prethodnog saziva. Stavom 5. istog člana propisano je da o potvrđivanju mandata odbornika, na osnovu izveštaja verifikacionog odbora, skupština odlučuje javnim glasanjem. U glasanju mogu učestvovati kandidati za odbornike kojima su mandati dodeljeni u skladu sa članom 43. ovog zakona i koji imaju uverenje izborne komisije jedinice lokalne samouprave da su izabrani. 
 
Odredbom člana 31. stavom 1. Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik RS“, broj 129/07), propisano je da se odbornici biraju na 4 godine, a stavom 2. je propisano da odbornik ima pravo na zaštitu mandata, uključujući sudsku zaštitu, koja se ostvaruje shodom primenom Zakona kojim se uređuje zaštita izbornog prava u izbornom postupku.
  
U konkretnom slučaju, iz Odluke o verifikaciji mandata odbornika SO Aleksandrovac koja se žalbom osporava, proizlazi da su verifikovani mandati 59 odbornika u SO Aleksandrovac, među kojima su verifikovani mandati podnosilaca žalbe, i to sa izborne liste Grupa građana „Pokret za Župu-mr Jugoslav Stajkovac“ verifikovan je mandat  pod 1. mr Jugoslavu Stajkovcu i  pod 20. Vitomiru Živkoviću, a  sa izborne liste „Ujedinjeni regioni Srbije-Zajedno za Župu“, verifikovan je mandat pod 1. Miroslavu Ćaliću.
  
Imajući u vidu navedeno, Upravni sud je našao da  ožalbenom Odlukom o verifikaciji mandata odbornika u  SO Aleksandrovac od 15.06.2012.godine nije  povređeno pravo žalilaca na dodeljen mandat, obzirom da je istom žaliocima verifikovan mandat odbornika i utvrđeno trajanje od 4 godine, pa se navodima žalbe ne dovodi u sumnju njena pravilnost.  
  
Sud je cenio navode žalbe, ali je našao da se njima ne dovodi u sumnju pravilnost osporene odluke, niti su od uticaja  na drugačije odlučivanje u ovoj pravnoj stvari.
  
Sa iznetih razloga, Upravni sud je, na osnovu odredbe člana 54. stav 4. Zakona o  lokalnim izborima, koji se u postupku zaštite mandata odbornika shodno primenjuje  na osnovu odredbe člana  31. stav 2. Zakona o lokalnoj samoupravi,  odlučio kao u dispozitivu presude.  
  
         
PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU 
dana 05.07.2012.godine, I-2 Už 588/12


Zapisničar                           Predsednik veća- sudija
Nikola Kruškonja, s.r.          LJiljana Petrović, s.r.


Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić


SU