21.06.2023.

Потписан споразум о сарадњи између Правног факултета Универзитета у Крагујевцу и Управног суда

Председник Управног суда, судија Радојка Маринковић посетила jе 20. јуна 2023. године,  Правни факултет Универзитета у Крагујевцу, којом приликом је  потписала  Споразум о сарадњи са Факултетом. Потписивањем наведеног Споразума створили су се формални услови за успостављање дугорочне едукативне и образовне сарадње између ове две институције.

 

 

У наставку програма посете председник Управног суда, судија Радојка Маринковић, се након поздравних речи проф. др. Зорана Јовановића, обратила првој генерацији студената „Правне клинике за управно право“. Том приликом је говорила о значају потписаног Споразума, са посебним освртом на значај управног спора као дела система судске власти, о судској контроли управе као једном од најважнијих питања управног права. Студенте је упознала са дугом  традицијом и  историјским развојем управног судовања и организацији рада Управног суда.

 

 

Надам се да ће реализација активности предвиђених потписаним споразумом пробудити вашу радозналост, пре свега за правну професију за коју се образујете, која је ваш избор и која ће обележити ваш живот, а посебно за материју управног права и управног судовања“, рекла је председник Управног суда, судија Маринковић.

 

 

Клиника је намењена студентима треће и четврте године основних академских студија права, као и студентима мастер академских студија. Предавања ће водити професори Правног факултета и судије Управног суда. Рад са судијама Управног суда се заснива на практичној анализи случајева, писању поднесака у управном спору и симулацији суђења.

Циљ клинике је брже оспособљавање студената за практичан рад након студија, кроз савладавање вештина судског поступка, као и подизање свести о значају судске контроле управе.