21.06.2023.

Potpisan sporazum o saradnji između Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i Upravnog suda

Predsednik Upravnog suda, sudija Radojka Marinković posetila je 20. juna 2023. godine,  Pravni fakultet Univerziteta u Kragujevcu, kojom prilikom je  potpisala  Sporazum o saradnji sa Fakultetom. Potpisivanjem navedenog Sporazuma stvorili su se formalni uslovi za uspostavljanje dugoročne edukativne i obrazovne saradnje između ove dve institucije.

 

 

U nastavku programa posete predsednik Upravnog suda, sudija Radojka Marinković, se nakon pozdravnih reči prof. dr. Zorana Jovanovića, obratila prvoj generaciji studenata „Pravne klinike za upravno pravo“. Tom prilikom je govorila o značaju potpisanog Sporazuma, sa posebnim osvrtom na značaj upravnog spora kao dela sistema sudske vlasti, o sudskoj kontroli uprave kao jednom od najvažnijih pitanja upravnog prava. Studente je upoznala sa dugom  tradicijom i  istorijskim razvojem upravnog sudovanja i organizaciji rada Upravnog suda.

 

 

Nadam se da će realizacija aktivnosti predviđenih potpisanim sporazumom probuditi vašu radoznalost, pre svega za pravnu profesiju za koju se obrazujete, koja je vaš izbor i koja će obeležiti vaš život, a posebno za materiju upravnog prava i upravnog sudovanja“, rekla je predsednik Upravnog suda, sudija Marinković.

 

 

Klinika je namenjena studentima treće i četvrte godine osnovnih akademskih studija prava, kao i studentima master akademskih studija. Predavanja će voditi profesori Pravnog fakulteta i sudije Upravnog suda. Rad sa sudijama Upravnog suda se zasniva na praktičnoj analizi slučajeva, pisanju podnesaka u upravnom sporu i simulaciji suđenja.

Cilj klinike je brže osposobljavanje studenata za praktičan rad nakon studija, kroz savladavanje veština sudskog postupka, kao i podizanje svesti o značaju sudske kontrole uprave.