14.05.2012.

Presuda 11 UŽ 354-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
11 Už. 354/12
14.05.2012. godine
B e o g r a d


U IME NARODA


  Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Živane Đukanović, predsednika veća, LJiljane Maksimović i LJiljane Jevtić, članova veća, sa sudskim savetnikom Vesnom Mutavdžić, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi Dušana Marića, ovlašćenog predstavnika izborne liste Srpska radikalna stranka - dr Aleksandar Martinović iz Velike Plane, protiv rešenja Izborne komisije opštine Velika Plana broj 013-31-4/2012-I od 09.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 14.05.2012. godine u 12,15 časova, doneo je

P R E S U D U

  Žalba se ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

  Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor SRS - Opštinski odbor Velika Plana broj 013-31/2012-I od 07.05.2012. godine, koji se odnosi na nepravilnosti prilikom sprovođenja izbora za izbor odbornika, održanih 06.05.2012. godine na biračkom mestu br. 25 Dom omladine Velika Plana, kao neosnovan.

  U žalbi podnetoj Upravnom sudu preporučenom pošiljkom 11.05.2012. godine u 14,56 časova, koja je u sud primljena 12.05.2102. godine u 09.59 časova, žalilac osporava navedeno rešenje zbog nepotpuno i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene materijalnog prava, pa navodi da su u biračkom odboru na biračkom mestu broj 25 Dom omladine Velika Plana učestvovali kao članovi majka i sin, čije učešće je zakonom zabranjeno s obzirom na stepen srodstva, da je ovu činjenivcu istakao u prigovoru, a da je izborna komisija nezakonito prigovor odbila. Navodi da nije sporno da je Vesna Đokić iz Velike Plane imenovana za člana biračkog odbora u proširenom sastavu ispred izborne liste URS-Mlađan Dinkić, a njen sin Aleksandar Đokić iz Velike Plane je imenovan za zamenika trećeg člana biračkog odbora u stalnom sastavu ispred izborne liste SRS. Navodi da je neistinita tvrdnja predsednika biračkog odbora Dragana Ristića da među članovima biračkog odbora nije bilo srodnika, što je zakonska smetnja za rad biračkog odbora i sprovođenje izbora, kao i da se predsednik biračkog odbora nije decidirano izjasnio da li su Vesna i Aleksandar Đokić učestvovali u radu biračkog odbora. Dalje navodi da se Snežana Veličkov, kao zamenik drugog člana biračkog odbora u stalnom sastavu, u pismenoj overenoj izjavi, izjasnila da su Vesna i Aleksandar Đokić učestvovali u radu biračkog odbora od otvaranja do zatvaranja biračkog mesta broj 25, te da je netačna izjava predsednika biračkog odbora da u njegovom radu nisu učestvovali srodnici, kao i njegova izjava da je članove i zamenike članova više puta upozoravao da srodnici ne mogu učestvovati u radu biračkog odbora. Navodi i da je Tanja Ivanović iz Velike Plane, kao zamenik člana biračkog odbora u proširenom sastavu, u overenoj izjavi, navela da su Vesna i Aleksandar Đokić, od otvaranja do zatvaranja biračkog mesta, učestovali u radu biračkog odbora. Uz žalbu prilaže overene izjave Snežane Veličkov i Tanje Ivanović i predlaže da Upravni sud usvoji žalbu, poništi ožalbeno rešenje i naloži ponavljanje izbora na biračkom mestu broj 25 Dom omladine Velika Plana.

  U odgovoru na žalbu koji je ovom sudu, zajedno sa spisima predmeta, dostavljen 12.05.2012. godine u 23,45 časova, predsednik Izborne komisije opštine Velika Plana osporava žalbu, pa navodi da je iz izjave predsednika biračkog odbora, kao i Vesne Đokić, utvrđeno da na dan izbora 06.05.2012. godine Vesna Đokić nije bila prisutna na biračkom mestu broj 25 Dom omladine Velika Plana. Okolnost da su srodnici imenovani u stalni i prošireni sastav biračkog odbora, ukoliko neko od njih nije učestovao u radu biračkog odbora, ne može se smatrati zakonskim ograničenjem iz člana 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika. Pošto ni na zapisniku o radu biračkog odbora nije bilo nikakvih primedaba, pa ni primedbe o učešću srodnika u radu biračkog odbora, predlaže da Upravni sud žalbu odbije kao neosnovanu.

  Odlučujući o podnetoj žalbi na osnovu odredbe člana 54. stav 1. i 3. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS” br. 129/07, 34/10 i 54/11), Upravni sud je ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu i spisa predmeta, našao da je žalba neosnovana.

  Iz spisa predmeta - zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika SO Velika Plana proizlazi da je birački odbor u sastavu Dragan Ristić predsednik, Bojan Marinković, Radomir Tirnanić, Snežana Đorđević, Aleksandar Đokić, Vladislav Marjanović i Vlastimir Krstić, članovi, dana 06.05.2012. godine otvorio biračko mesto br. 25 Dom omladine Velika Plana, a nakon zatvaranja biračkog mesta i utvrđivanja broja glasova koji su dobile izborne liste, zapisnik su potpisali Dragan Ristić, predsednik, Stana Vićentijević, Jelena Grujić, Jelica Krstić, Đorđe Ilić, Vesna Miljković i Tanja Damnjanović, članovi biračkog odbora. Iz zapisnika proizlazi i da su predsednik biračkog odbora Dragan Ristić i članovi Bojan Marinković, Snežana Đorđević i Miloš Arsić određeni da prvi primerak zapisnika sa izbornim materijalom dostave opštinskoj izbornoj komisiji. Iz izjave predsednika biračkog odbora Dragana Ristića date na zapisniku Izborne komisije opštine Velika Plana od 09.05.2012. godine u 14,20 časova, proizlazi da na biračkom mestu nije bilo članova biračkog odbora i njihovih zamenika u srodničkim odnosima koji bi predstavljali zakonom propisanu smetnju za rad biračkog odbora, a iz izjave Vesne Đokić na zapisniku izborne komisije od 09.05.2012. godine u 15,15 časova proizlazi da ona kao član biračkog odbora u proširenom sastavu, nije bila prisutna na biračkom mestu broj 25 Dom omladine Velika Plana na dan sprovođenja izbora 06.05.2012. godine.

  Prema odredbi člana 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika (“Službeni glasnik RS” br. 35/00 ... 36/11) koja se primenjuje na osnovu člana 58. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS” br. 129/07 ... 54/11), članovi i zamenici članova organa za sprovođenje izbora ne mogu biti lica koja su međusobno srodnici po pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva, u pobočnoj zaključno sa trećim stepenom srodstva, a u tazbinskom srodstvu zaključno sa drugim stepenom srodstva, kao ni bračni drugovi i lica koja su u međusobnom odnosu usvojioca i usvojenika, odnosno staraoca i štićenika.

  Prema odredbama člana 13. stav 3. i člaan 23. stav 2. Uputstva Republičke izborne komisije za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine i izbora za predsednika Republike raspisanih za 06.05.2012. godine (“Službeni glasnik RS” br. 29/12), rešenje o obrazovanju biračkih odbora i imenovanju predsednika i članova biračkih odbora u stalnom sastavu Republička izborna komisija donosi najkasnije 25.04.2012. godine u 24 časa, a članove i zamenike biračkih odbora u proširenom sastavu Republička izborna komisija imenuje najkasnije 30.04.2012. godine u 24 časa.

  Prema odredbi člana 52. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, podosilac žalbe je imao pravo da u roku od 24 časa podnese prigovor na rešenja o imenovanju članova i njihovih zamenika u birački odbor u stalnom i proširenom sastavu, što je propustio da učini, a kako nijedan član biračkog odbora, pa ni predstavnik žalioca na biračkom mestu br. 25 Dom omladine Velika Plana nije imao nikakvih primedaba, te ni primedbe o učešću srodnika u radu biračkog odbora, a polazeći od izjave Vesne Đokić da nije bila prisutna na navedenom biračkom mestu 06.05.2012. godine za vreme glasanja, Upravni sud nalazi da izborno pravo podnosioca žalbe na biračkom mestu br. 25 Velika Plana nije povređeno, te je žalbu kao neosnovanu odbio.

  Naknadno date i overene izjave dana 11.05.2012. godine Snežane Veličkov i Tanje Ivanović, su bez uticaja na drugačiju odluku po žalbi, s obzirom na činjenicu da nijedan član biračkog odbora, pa ni davaoci izjava, kao člaovi biračkog odbora u proširenom sastavu, nisu imale primedbe na zapisnik o radu biračkog odbora na biračkom mestu br. 25 Velika Plana.

  Na osnovu navedenog, Upravni sud je, na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS” br. 111/09), odlučio kao u dispozitivu presude.

REŠENO U UPRAVNOM SUDU
dana 14.05.2012. godine u 12,15 časova, 11 Už. 354/12


Zapisničar                       Predsednik veća-sudija
Vesna Mutavdžić,s.r.        Živana Đukanović,s.r.


za tačnost otpravka
upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

 

LJK