12.05.2012.

Presuda II-2 3 UŽ 226-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
  UPRAVNI SUD
Odeljenje u Nišu
  II-2  3 Už. 226/12
12. maj 2012. godine
        B e o g r a d

                                U IME NARODA

 Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija:  dr Jadranke Injac, predsednika veća, Biljane Tamburkovski Baković i Jelene Tišma Jovanović, članova veća, sa sudskim savetnikom LJiljanom Petrović, zapisničarem, odlučujući o žalbi Gorana Miljkovića,   predstavnika Opštinskog odbora Demokratske stranke Bela Palanka, protiv rešenja Opštinske izborne komisije Bela Palanka br. 013-8/121 od 09.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj 12. maja 2012. godine, u 19,30 časova, doneo je

P R E S U D U

Žalba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

 Ožalbenim rešenjem, odbijen je, kao neosnovan, prigovor ovlašćenog predstavnika Opštinske izborne liste Demokratske stranke – Boris Tadić za izbor odbornika Skupštine opštine Bela Palanka, br. 013-8/114 od 09.05.2012. godine izjavljen na rešenje Opštinske izborne komisije br. 013-8/110 od 07.05.2012. godine, kojim se u stavu I  dispozitiva poništavaju izborni rezultati za izbor odbornika Skupštine opštine Bela Palanka sa biračkog mesta br. 2- Kulturno- informativni centar zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na tom biračkom mestu, a stavu II dispozitiva raspušta birački odbor u stalnom i proširenom sastavu sa biračkog mesta br. 2 Kulturno- informativni centar. Stavom III  dispozitiva ovog rešenja utvrđuje se da će datum održavanja ponovnih izbora Opštinska izborna komisija odrediti po konačnosti ovog rešenja.

  U žalbi podnetoj Upravnom sudu 10.05.2012. godine u 21,13 časova žalilac navodi da je na biračkom mestu br. 2 Kulturno- informativni centar Bela Palanka, Opštinska izborna komisija donela rešenje o poništenju izbora za izbor odbornika SO Bela Palanka. Ukazuje da u zapisniku sa tog biračkog mesta birački odbor nije uneo primedbe kojima bi osporio rezultate glasanja na tom biračkom mestu, niti bilo kakav drugi prilog sa primedbama koji čine sastavni deo zapisnika. Navodi da je OO DS Bela Palanka blagovremeno uložio prigovor na rešenje br. 013-8/110 od 07.05.2012. godine, primljen u   Opštinskom odboru u 12,26 časova. Ističe da je Opštinska izborna komisija na sednici održanoj 09.05.2012. godine sa početkom u 18,00 časova odbila ovaj prigovor iako se u prigovoru izričito tražilo prebrojavanje glasačkih listića i uvid u izborni materijal sa tog izbornog mesta, kako bi se otklonile sumnje i pokazalo da je došlo do greške u popunjavanju zapisnika. Smatra da postoji osnovana sumnja da podaci koji su uneti u zapisnik o brojanju glasačkih listića nisu tačni, kao i navodi da se pojavio jedan glasački listić više na tom biračkom mestu, jer članovi biračkog odbora nisu naveli to kao primedbu u zapisnik o radu biračkog odbora, niti su napisali bilo kakav drugi prigovor sa primedbama sa kog razloga je i traženo da se prebroje glasački listići na tom mestu i utvrde rezultati glasanja na tom mestu. Predložio je usvajanje žalbe i poništaj ožalbenog rešenja.

  Opštinska izborna komisija opštine Bela Palanka je 12.05.2012. godine u 13,58 časova, dostavila odgovor i kompletne spise potrebne za odlučivanje o žalbi, a u odgovoru je osporila navode žalbe kao neosnovane.

  Odlučujući, na osnovu odredbe člana 54. st 1. i 3. Zakona  o lokalnim izborima  (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07 , 34/10 i 54/11),  o podnetoj žalbi, koja je blagovremena, dopuštena i izjavljena od ovlašćenog lica, Upravni sud je, ocenom navoda žalbe i dostavljenih spisa predmeta, našao da je  žalba neosnovana.

  Prema razlozima iz obrazloženja ožalbenog rešenja, Opštinska izborna komisija opštine Bela Palanka pravilno je odbila prigovor ovlašćenog predstavnika Opštinske izborne liste Demokratske stranke – Boris Tadić za izbor odbornika Skupštine opštine Bela Palanka od 09.05.2012. godine, izjavljen na rešenje Opštinske izborne komisije br. 013-8/110 od 07.05.2012. godine, kojim su na osnovu člana 15. i 35. stav 9. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, br. 129/2007 i 54/2011) poništeni izborni rezultati za izbor odbornika Skupštine opštine Bela Palanka sa biračkog mesta br. 2- Kulturno- informativni centar zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na tom biračkom mestu i raspušten birački odbor u stalnom i proširenom sastavu sa biračkog mesta br. 2 – Kulturno - informativni centar, s tim da će datum održavanja ponovnih izbora Opštinska izborna komisija odrediti po konačnosti ovog rešenja. Ovo sa razloga što je Opštinska izborna komisija opštine Bela Palanka u postupku obrade prispelog materijala sa biračkih mesta za izbor odbornika Skupštine opštine Bela Palanka, utvrdila određene nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora koji su od uticaja na rezultate izbora. Uvidom u zapisnik o radu biračkog odbora sa biračkog mesta br. 2 utvrđeno je, da je na tom biračkom mestu upisano 513 birača, da je od strane OIK biračkom odboru predato 513 biračkih listića, da je važećih glasačkih listića 431, nevažećih 16 i neupotrebljenih 67, odnosno da je u glasačkoj kutiji pronađen veći broj glasačkih listića od broja birača koji su glasali.

  Odredbom člana 35. stav 9. Zakona o lokalnim izborima, propisano je da kada se utvrdi da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji veći od broja birača koji su glasali, ili u glasačkoj kutiji nije nađen kontrolni listić, birački odbor se raspušta i imenuje novi, a glasanje na tom biračkom mestu ponavlja se.

  Imajući u vidu navedeno, sud smatra da su neosnovani navodi žalbe, da postoji osnovana sumnja da podaci koji su uneti u zapisnik o brojanju glasačkih listića nisu tačni, kao i navod da se pojavio jedan glasački listić više na tom biračkom mestu, jer isto nije konstatovano od strane  članova biračkog odbora, niti kao primedba u zapisniku o radu biračkog odbora, te ne mogu dovesti do drugačije ocene ožalbenog rešenja. Iz dostavljenog Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine opštine Bela Palanka na biračkom mestu br. 2 od 06.05.2012. godine, proizlazi da je primljeno glasačkih listića 513 od toga 67 neupotrebljeno, da je prema izvodu iz biračkog spiska ukupno upisanih birača 513, da je ukupno birača koji su glasali 446, a da je broj glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji 447. Navedeni zapisnik uručen je, između ostalih, i predstavniku Izborne liste Demokratske stranke - Boris Tadić i isti je potpisan od strane članova biračkog odbora.

  Stoga, sud nalazi da je ožalbeno rešenje pravilno i na zakonu zasnovano, zbog čega su suprotni navodi žalbe neosnovani.

  Iz navedenih razloga, Upravni sud je na osnovu člana 54. stav 1. i  3.  Zakona o lokalnim izborima, shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'', broj 111/09), odlučio kao u dispozitivu presude.
    
PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 12.05.2012. godine u 19,30 časova,  II-2  3 Už. 226/12


Zapisničar                           Predsednik veća- sudija
LJiljana Petrović,s.r.           dr Jadranka Injac,s.r.
                                                                                            
Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić