12.05.2012.

Presuda II-2 6 UŽ 289-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
ODELJENJE U NIŠU
II-2  6 Už. 289/12
12.05.2012. godine
B e o g r a d



U IME NARODA

                       
Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: dr Jadranke Injac, predsednika veća, Jelene Tišma-Jovanović i Biljane Tamburkovski Baković, članova veća, sa sudskim savetnikom Svetlanom Živanović kao zapisničarem, odlučujući o žalbi Srđana Živkovića, ovlašćenog predlagača Koalicije “Pokrenimo Lebane - Tomislav Nikolić” (Srpska napredna stranka, Nova Srbija, Pokret snaga Srbije-BK), protiv rešenja Opštinske izborne komisije Lebane 02 broj:013-154 od 08.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 12.05.2012. godine u 18,30 časova, doneo je



P R E S U D U

  
Žalba SE ODBIJA.


O b r a z l o ž e nj e 
   
  

Ožalbenim rešenjem odbacuje se prigovor Srpske napredne stranke na postupak sprovođenja izbora na biračkom mestu broj 31 Pertate. 
  
Žalbom, koja je poslata poštom preporučeno Upravnom sudu dana 09.05.2012. godine i primljena u sudu 11.05.2012. godine u 09,12 časova, žalilac navodi da ožalbeno rešenje osporava zbog toga što birački odbor na biračkom mestu broj 31- Pertate je bio nezakonito sastavljen, jer su članovi biračkog odbora u stalnom sastavu na rednom broju 4. Marko Đermanović i na rednom broju 5 Dijana Đermanović, bračni drugovi, što je protivno članu 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika, koji zakon se shodno primenjuje na osnovu člana 58. Zakona o lokalnim izborima. Ističe da je blagovremeno podneo prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji Lebane dana 07.05.2012. godine u 19,29 časova, a rok od 24 časa počinje da teče od dana i časa završenog glasanja, odnosno dana 06.05.2012. godine u 20,00 časova. Na osnovu iznetog, predlaže da se žalba usvoji i ožalbeno rešenje poništi, poništi glasanje na biračkom mestu broj 31 u opštini Lebane, Osnovna škola Pertate, raspusti birački odbor na tom biračkom mestu i naloži Opštinskoj izbornoj komisiji Lebane da u roku od 7 dana od dana prijema presude zakaže ponovne izbore na tom biračkom mestu. 
  
U odgovoru na žalbu, koji je dostavljen ovom sudu zajedno sa spisima predmeta dana 11.05.2012. godine u 22,16 časova, Opštinska izborna komisija Lebane navodi da su žaliocu dana 03.05.2012. godine, dostavljene sve fotokopije rešenja Republičke izborne komisije o obrazovanju biračkog odbora u stalnom sastavu, na koje je mogao da izjavi prigovor u roku od 24 časa od dana prijema rešenja, i to Republičkoj izbornoj komisiji koja je donela rešenja o obrazovanju biračkog odbora u stalnom sastavu i proširenom sastavu za biračko mesto broj 31. Ističe da je žalilac, nakon upoznavanja sa sadržajem rešenja trebao da upozori Republičku izbornu komisiju da postoje određene smetnje u pogledu sastava i izjavi prigovor na ta rešenja. U pogledu rešenja o imenovanju članova i zamenika članova biračkog odbora u proširenom sastavu ukazuje da ta rešenja takođe donosi Republička izborna komisija najkasnije do 30.04.2012. godine u 24,00 časova, u smislu čl. 16. st. 3. Uputstva za sporovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine raspisani za 06.05.2012. godine. Dalje navodi da Republička izborna komisija po službenoj dužnosti pazi na zakonska ograničenja prilikom imenovanja i zamene članova biračkog odbora, u smislu čl. 20. st. 2. navedenog Uputstva i čl. 29. st. 4. i čl. 30. st. 2. Zakona o izboru narodnih poslanika. Kako Opštinska izborna komisija nije donosila navedena rešenja već ih je samo prosleđivala, smatra da je žalilac prigovor trebalo da podnese Republičkoj izbornoj komisiji. Sa iznetog predlaže da se žalba odbije kao neosnovana.
  
Odlučujući o  blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana 54. st. 1. Zakona  o lokalnim izborima („Službeni glasnik RS“, broj 129/07,..... i 54/11), ocenom navoda žalbe i svih spisa  predmeta, Upravni sud je našao da žalba nije osnovana.
  Prema obrazloženju ožalbenog rešenja i stanju u spisima predmeta, Izborna komisija Opštine Lebane je, razmatrajući predmetni prigovor žalioca, utvrdila da su rešenja Republičke izborne komisije o imenovanju stalnog sastava biračkih odbora za sva biračka mesta, uručena ovlašćenom predstavniku Srpske napredne stranke Lebane dana 03.05.2012. godine, te je žalilac imao zakonsku mogućnost da u roku od 24 časa od prijema tih rešenja, uloži prigovor. Po navođenju Izborne komisije, ovo posebno stoga što je odredbom člana 7. stav 3. Uputstva za sprovođenje izbora za narodne poslanike narodne skupštine raspisanih za 06.05.2012. godine, predviđena nadležnost Republičke izborne komisije kod imenovanja sastava biračkih odbora.
  
Kako iz sadržine spisa proizlazi da su rešenja Republičke izborne komisije o imenovanju stalnog sastava biračkih odbora za sva biračka mesta, uručena ovlašćenom predstavniku žalioca dana 03.05.2012. godine, to je žalilac imao pravo da, u smislu odredbe člana 95. Zakona o izboru narodnih poslanika (“Službeni glasnik RS” br.35/00), u vezi sa članom 58. Zakona o lokalnim izborima, u roku od 24 časa od dana kada je doneta odluka, izjavi prigovor, pa je stoga, po nalaženju Upravnog suda, pravilno odlučila Opštinska izborna komisija kada je prigovor odbacila. Sud nalazi da žalilac ne može da bude u povoljnijem položaju u pogledu zaštite izbornog prava i da osporava eventualne nepravilnosti u pogledu imenovanja sastava biračkog odbora u ovoj fazi, dakle, kroz prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji na pravilnost sprovođenja izbora na navedenom biračkom mestu, jer je imao zakonsku mogućnost da takav prigovor u zakonom propisanom roku podnese Republičkoj izbornoj komisiji koja je imenovala članove i sastav tog biračkog odbora. 

Sa iznetih razloga, nalazeći da ožalbenim rešenjem nije povređen zakon na štetu žalioca, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu ove presude, primenom odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima („Službeni glasnik RS“, broj 111/09).

   
PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 12.05.2012. godine u 18,30 časova, II-2  6 Už. 289/12

Zapisničar                                            Predsednik veća- sudija
Svetlana Živanović, s.r.                       dr Jadranka Injac, s.r.
                                                                                            
Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

JZ