12.05.2012.

Presuda II-2 6 UŽ 370-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD 
II-2  6 Už 370/12
12.05.2012.godine
Beograd

 

     
U IME NARODA


                       

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: dr Jadranke Injac, predsednika veća, Jelene Tišma Jovanović i Biljane Tamburkovski Baković, članova veća, sa sudijskim pomoćnikom Svetlanom Živanović, kao zapisničarem, odlučujući po žalbi Gradskog odbora političke partije “Nova Srbija” iz Vranja, izjavljenoj protiv rešenja Izborne komisije za sprovođenje izbora za odbornike skupštine grada Vranja broj 013-2/60/2012-13 od 07.05.2012.godine, u pravnoj stvari zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 12.05.2012.godine u 19,00, časova, doneo je



P R E S U D U

  
Žalba SE ODBIJA


O b r a z l o ž e nj e

  

Ožalbenim rešenjem odbijeni su prigovori Gradskog odbora Nove Srbije izjavljeni zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora za odbornike Skupštine grada Vranja na biračkim mestima br.17. “Narodni univerzitet” i broj 24.OŠ “Dositej Obradović”, kao neosnovani.

   
U žalbi podnetoj Izbornoj komisiji za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada Vranja,od 10.05.2012.godine u 07,55 časova a koja je dostavljena Upravnom sudu dana 12.05.2012.godine u 11,53 časova, podnosilac žalbe osporio je ožalbeno rešenje navodeći da se pogrešno u pobijanom rešenju navodi da su prigovori žalioca neodređeni i da ne pružaju dovoljno osnova po pitanju poštovanja pravila na biračkim mestima koja su naznačena u prigovorima. Smatra da su prigovori žalioca potkrepljeni činjenicama da su lica, Janjić Dragan, direktor JP Skijalište “Besna kobila” i kandidat za odborničku listu URS-a i Predrag Nikolić, aktivista URS-a, nudili i davali novac građanima odnosno biračima koji su dolazili radi glasanja na biračkim mestima broj 17 i 24, dana 06.05.2012.godine u vremenu oko 10,30 časova odnosno oko 12,00 časova, o čemu su obavestilii članove Grdaske izborne komisije, koja je o tome obavestila službena lica Policijske uprave Vranje, koji su izašli na lice mesta i legitimisali napred navedena lica, o čemu postoji izveštaj u policijskoj upravi Vranje. Ističe da iako su predstavnici političke partije “Nova Srbija” ispred stalnog sastava Gradske izborne komisije, na sednici komisije koja je održana dana 07.05.2012.godine zatražili da se na ovim biračkim mestima ponište rezultati glasanja ili da se pre donošenja odluke zatraži izveštaj o tim događajima od Policijske uprave u Vranju, Gradska izborna komisija je ovakav predlog odbila bez obrazloženja. S obzirom na izneto, predložio je  da sud usvoji žalbu i poništi radnje u postupku izbora na navedenim biračkim mestima i naloži da se izbori ponove u za to zakonom predviđenom roku na ova dva biračka mesta.

Odlučujući o podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana 54.stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, br.129/07...54/11), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, kao i spisa ove izborne stvari dostavljenih uz žalbu, Upravni sud je našao da žalba nije osnovana.  
  
Iz ožalbenog rešenja, stanja u spisima predmeta, proizlazi da je žalilac dana 07.05.2012.godine u 09,15 časova, Izbornoj komisiji za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada Vranja, podneo prigovore zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na biračkim mestima broj 17 i 24, a zbog sumnje da su na navedenim biračkim mestima vršene kupovine glasova kao i uticanja na birače, o čemu je obaveštena i policijska uprava Vranje koja je podnela krivične prijave zbog osnovane sumenje da je izvršeno krivično delo davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem iz člana 156. Krivičnog zakonika. Odlučujući o podnetim prigovorima, Izborna komisija za izbor odbornika u Skupštini grada Vranja  je našla da isti nisu osnovani, budući da u zapisnicima o radu biračkih odbora sa biračkih mesta br.17 i 24, nisu navedene nikakve primedbe u vezi sa nepravilnostima izbornog postupka.
  
Pravilno je, po oceni Upravnog suda, postupila Izborna komisija za sprovođenje izbora za odbornike skupštine grada Vranja, kada je odbila prigovore žalioca, pravilno nalazeći da u zapisnicima o radu biračkih odbora na biračkim mestima broj 17 i 24 nisu navedene nikakve primedbe u vezi sa nepravilnostima izbornog postupka. Takođe, eventualno davanje novca biračima ili vršenje uticaja na birače za iskazivanje izborne volje, jeste krivično delo koje se procesuira pred nadležnim organima, te se za eventualno učinjeno navedeno delo, ne može tražiti zaštita pred Upravnim sudom u smislu odredaba Zakona o lokalnim izborima odnosno odredaba Zakona o izboru narodnih poslanika, koje takvu zaštitu ne propisuju.
   
Sa iznetih razloga, nalazeći da ožalbenim rešenjem nije povređen zakon na štetu žalioca, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu ove presude, primenom odredbi člana 54. st. 3. Zakona o lokalnim izborima (''Službeni glasnik RS'' br. 129/07...54/11)  i  shodnom primenom člana 40. st. 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'' br. 111/09).
  
         
PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU 
dana 12.05.2012.godine u 19,00  časova, II-2 6  Už 370/12

Zapisničar                                              Predsednik veća- sudija
Svetlana Živanović, s.r.                         dr Jadranka Injac, s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

JZ