12.05.2012.

Presuda II-2 UŽ 200-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
  UPRAVNI SUD
Odeljenje u Nišu
  II-2 Už. 200/12
12. maj 2012. godine
        B e o g r a d

        U IME NARODA

                       Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dese Simić,  predsednika veća, Tomislava Medveda i Dragana Jovanovića, članova veća, sa sudskim savetnikom Sandrom Gazetić, zapisničarem, odlučujući o žalbi Dejana Blaževića, iz Niša, Svetozara Markovića 14a, ovlašćenog lica podnosioca Izborne liste „Promenimo Pantelej – Nova Srbija – Smiljko Kostić“, protiv rešenja Izborne komisije Opštine Pantelej, broj 013-92/2012-112 od 8. maja 2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj 12. maja 2012. godine, u 12,15 časova, doneo je

P R E S U D U

  Žalba SE USVAJA, PONIŠTAVA rešenje Izborne komisije Opštine Pantelej, broj 013-92/2012-112 od 8. maja 2012. godine i rešava:
  USVAJA SE prigovor Dejana Blaževića, ovlašćenog lica podnosioca Izborne liste „Promenimo Pantelej – Nova Srbija – Smiljko Kostić“, podnet 7. maja 2012. godine u 19,46 Izbornoj komisiji Opštine Pantelej.
  PONIŠTAVAJU SE izbori na biračkom mestu broj 17 - Donja Vrežina, zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora.
  RASPUŠTA SE birački odbor i PONAVLJA SE glasanje na tom biračkom mestu.
O b r a z l o ž e nj e

  Ožalbenim rešenjem, odbijen je prigovor Dejana Blaževića, ovlašćenog lica podnosioca Izborne liste „Promenimo Pantelej – Nova Srbija – Smiljko Kostić“, podnet zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora za odbornike Skupštine gradske Opštine Pantelej, na biračkom mestu broj 17 i 18.    
  U žalbi podnetoj preporučenom pošiljkom, dana 9. maja 2012. godine u 16,58 časova, koja je u Upravnom sudu primljena 10. maja 2012. godine u 12,25 časova, žalilac osporava zakonitost ožalbenog rešenja, navodeći da je uvidom u izborni materijal utvrdio da je Izborna komisija ispravljala podatke o neupotrebljenim glasačkim listićima u zapisniku koji je sačinio birački odbor na biračkom mestu 17, tako što je umesto utvrđenih 430 neupotrebljenih glasačkih listića upisala da je na tom biračkom mestu ostao 831 neupotrebljen glasački listić. Predlaže da se žalba usvoji, poništi ožalbeno rešenje, utvrdi povreda izbornog prava, raspusti birački odbor i naloži ponavljanje izbora na biračkom mestu broj 17 u gradskoj Opštini Pantelej.
  Izborna komisija gradske Opštine Pantelej je 11. maja 2012. godine u 19,10 časova dostavila Upravnom sudu odgovor na žalbu sa spisima predmeta. U odgovoru na žalbu Izborna komisija navodi da je brojanjem neiskorišćenih glasačkih listića, koji je birački odbor spakovao u posebnu kovertu, utvrđeno da ih ima 431, a ne 430 kako je upisano u zapisnik sa biračkog mesta. Zbog toga je član Izborne komisije Nina Krstić, uz saglasnost svih članova Izborne komisije, izvršila ispravku tog podatka na zapisniku o radu biračkog odbora, što je overila svojim potpisom. Predlaže da Sud odbije žalbu.
  Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi na osnovu člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, („Službeni glasnik RS“, broj 129/07,... i 54/11), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da je žalba osnovana.
  Uvidom u dostavljene spise predmeta, u kojima se nalazi original Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine gradske Opštine Pantelej za biračko mesto 17 – Donja Vrežina, proizlazi da je na tom biračkom mestu primljeno 1.800 glasačkih listića, da su glasala 954 birača, da se u glasačkoj kutiji nalazilo 954 glasačka listića, te da neupotrebljeno bilo 840 glasačkih listića. Fotokopiju zapisnika sa ovakvim podacima žalilac je priložio uz izjavljenu žalbu. Na originalnom zapisniku precrtan je broj neiskorišćenih glasačkih listića, a umesto njega upisan broj 831 i potpis Krstić Nina, o čemu je detaljnije obrazlagala Izborna komisija u odgovoru na žalbu. Nadalje, u spisima se nalazi žaliočev prigovor na rezultate glasanja na biračkim mestima 17 i 18, zapisnik sa sednice Izborne komisije od 8. maja 2012. godine, na kojoj je doneta odluka da se poništi glasanje na biračkom mestu 18, te da se odbije žaliočev prigovor. Nadalje, iz spisa proizilazi da je žalilac blagovremeno uložio prigovor koji je ožalbenim rešenjem odbijen.
  Prema odredbi člana 30. u vezi sa članom 31. Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 6. maj 2012. godine - prečišćen tekst („Službeni glasnik RS“, broj 29 od 9. aprila 2012. godine) propisan je postupak utvrđivanja rezultata glasanja na izborima za odbornike u skupštinu opštine. A, prema odredbi člana 38. stav 2. istog pravila, broj primljenih glasačkih listića jednak je zbiru broja neupotrebljenih glasačkih listića i broja birača koji su glasali, pri čemu je, prema članu 37 stav 1. Pravila, ukupan broj birača koji su glasali jednak broju birača koji su zaokruženi u izvodu iz biračkog spiska i posebnom izvodu iz biračkog spiska.
  Kod ovakvog stanja stvari očigledno je da su u zapisniku biračkog odbora na biračkom mestu 17 postojale nepravilnosti, na koje je žalilac opravdano ukazivao u prigovoru, u pogledu broja neupotrebljenih glasačkih listića i broja birača koji su glasali, čiji zbir ne daje broj primljenih glasačkih listića. Ispravka koju je Izborna komisija učinila na pomenutom zapisniku u pogledu neupotrebljenih glasačkih listića ovu nepravilnost nije otklonila, već je utvrđen manji broj takvih listića, što znači da i dalje postoji nesklad  u pogledu broja neupotrebljenih glasačkih listića i broja birača koji su glasali sa brojem primljenih glasačkih listića. Osim toga, sem potpisa lica koje je izvršilo ispravku, ispravka nije overena pečatom Izborne komisije, niti u spisima postoji bilo kakva odluka Izborne komisije da se ispravka izvrši, što je suprotno od navoda Izborne komisije iz odgovora na žalbu.
  Kako je Izborna komisija gradske Opštine Pantelej ožalbenim rešenjem odbila žaliočev prigovor, umesto da postupi u smislu člana 53. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, Sud je usvojio žalbu na osnovu člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima.
  Odredbom člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, propisano je da kada nađe da osporenu odluku treba poništiti, ako priroda stvari to dozvoljava i ako utvrđeno činjenično stanje pruža pouzdan osnov za to, sud može svojom odlukom meritorno rešiti izborni spor. Odluka suda u svemu zamenjuje poništeni akt.
  Postupajući po prigovoru Dejana Blaževića, ovlašćenog lica podnosioca Izborne liste „Promenimo Pantelej – Nova Srbija – Smiljko Kostić“, Upravni sud je našao da je prigovor osnovan, s obzirom da je u postupku na nesumnjiv način utvrđeno da je bilo nepravilnosti u radnjama biračkog odbora, na koje se ukazuje.
  Sa iznetih razloga, nalazeći da je povređen zakon na štetu žalioca, Sud je primenom odredbe člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, odlučio kao u stavu I dispozitiva presude, a na osnovu odredbe člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima odlučio kao u stavu II, III i  IV dispozitiva presude, nalazeći da su se stekli uslovi da sud meritorno reši izbornu stvar.


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 12. maja 2012. godine, u 12,15 časova, II-2 Už. 200/12

 

 Zapisničar                                        Predsednik veća-sudija

Sandra Gazetić,s.r.                                 Desa Simić,s.r.


Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

RR