12.05.2012.

Presuda II-2 UŽ 291-12-zaštita izbornog prava


Republika Srbija
UPRAVNI SUD 
Odeljenje u Nišu
II-2  Už. 291/12
12. maj 2012. godine
B e o g r a d


U IME NARODA

                 Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dese Simić,  predsednika veća, Tomislava Medveda i Dragana Jovanovića, članova veća, sa sudskim savetnikom Sandrom Gazetić, zapisničarem, odlučujući o žalbi Srđana Živkovića, Cara Dušana 81, Lebane, ovlašćenog lica podnosioca Izborne liste Koalicija „Pokrenimo Lebane – Tomislav Nikolić (Srpska napredna stranka, Nova Srbija, Pokret snaga Srbije – BK)“, protiv rešenja Izborne komisije Opštine Lebane, 02 broj 013-155 od 8. maja 2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj 12. maja 2012. godine, u 17,27 časova, doneo je

  P R E S U D U
  Žalba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

  Ožalbenim rešenjem odbačen je, kao neblagovremeno podnet, žaliočev prigovor na rad biračkog odbora na biračkom mestu broj 32 – Pertate.
  Žalilac je podneo žalbu 9. maja 2012. godine u 17,00 časova prepotučenom  poštom kao pošiljku R 2195133, koja je u Upravnom sudu primljena 11. maja 2012. godine u 9,15 časova. U žalbi navodi da je birački odbor na navedenom biračkom mestu nije bio propisno sastavljen, jer su u njega određene sestre Žaklina i Lidija Mijajlović i otac i sin Slobodan i Marko Janković. Smatra da su na taj način povređene odredbe člana 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika. Predlaže da Sud usvoji žalbu, poništi ožalbeno rešenje, utvrdi povrede izbornog prava, raspusti birački odbor i naloži ponavljanje izbora na biračkom mestu broj 32 – Pertate.
  Izborna komisija Opštine Lebane, dostavila je Upravnom sudu 11. maja 2012. godine u 22,14 časa, odgovor na žalbu i spise predmeta. U odgovoru na žalbu navodi da je rešenja o imenovanju članova biračkog odbora u stalnom i u proširenom sastavu donela Republička izborna komisija i da su ta rešenja od strane Izborne komisije 3. maja 2012. godine dostavljena ovlašćenom predlagaču Izborne liste, tako da je to lice imalo mogućnost da uloži prigovor Republičkoj izbornoj komisiji u kome bi ukazao na nepravilnosti u obrazovanju biračkih odbora, koje sada ističe. Predlaže da Sud odbije žalbu.
    Odlučujući o  blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana 54. st. 1. Zakona  o lokalnim izborima („Službeni glasnik RS“, broj 129/07,..... i 54/11), ocenom navoda žalbe i svih spisa  predmeta, Upravni sud je našao da žalba nije osnovana.
  Prema obrazloženju ožalbenog rešenja Izborna komisija Opštine Lebane  je razmatrajući predmetni prigovor, podnet dana 7. maja 2012. godine u 19,26 časova, utvrdila da je rešenje o imenovanju članova i zamenika članova biračkog odbora u stalnom sastavu za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 6. maj 2012. godine, za biračko mesto broj 32 – Pertate na teritoriji Opštine Lebane Republička izborna komisija donela 25. aprila 2012. godine, a rešenje o imenovanju članova i zamenika članova biračkog odbora za navedeno biračko mesto u proširenom sastavu donela 30. aprila 2012. godine, te da su oba rešenja uručena ovlašćenom podnosiocu izborne liste dana 3. maja 2012. godine. Po nalaženju Izborne komisije od tog dana je, po tumačenju Opštinske izborne komisije  tekao rok za podnošenje prigovora, to je ista ocenila da je predmetni prigovor podnet po proteku zakonom propisanog roka od 24 časa, koji je prekluzivan rok i ožalbenim rešenjem je prigovor odbacila kao neblagovremen.
  Odredbom člana 52. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, propisano je da birač, kandidat za odbornika ili  predlagač kandidata ima pravo da podnese prigovor izbornoj komisiji jedinice lokalne samouprave zbog nepravilnosti u postupku kandidovanja, sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora, a u stavu 2. istog člana, da se prigovor podnosi u roku od 24 časa, od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja, ili učinjen propust.
  Kako iz sadržine spisa proizilazi da su rešenja o imenovanju članova i zamenika članova biračkog odobra, u stalnom i u proširenom sastavu, za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za dan 6. maj 2012. godine, za biračko mesto broj 32 - Pertate, doneta dana 25. odnosno 30. aprila 2012. godine, uručeno ovlašćenom predstavniku 3. maja 2012. godine, to je žalilac imao pravo da, u smislu odredbe člana 52. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, u roku od 24 časa od dana kada je doneta odluka izjavi prigovor, zbog čega je po nalaženju Upravnog suda, pravilno odlučila Opštinska izborna komisija kada je prigovor odbacila.
  Činjenica da je Opštinska izborna komisija blagovremenost izjavljenog prigovora cenila u odnosu na vreme kada su navedena rešenja o imenovanju članova i zamenika članova biračkog odbora, uručena ovlašćenom predstavniku, a ne ceneći u odnosu na dan kada su rešenja doneta, u smislu citirane odredbe člana 52. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, nije od uticaja na drugačiju odluku, jer je prigovor tim pre neblagovremen i u odnosu na dan donošenja rešenja. Osim toga Sud nalazi da žalilac ne može da bude u povoljnijem položaju, u pogledu izbornog prava, tj. da osporava pravilnost imenovanja biračkog odbora kroz prigovor na pravilnost sprovođenja izbora na navedenom biračkom mestu, kada je bio u prilici da takav prigovor u zakonom propisanom roku podnese Republičkoj izbornoj komisiji koja je imenovala članove tog biračkog odbora.
Sa iznetih razloga, nalazeći da ožalbenim rešenjem nije povređen zakon na štetu žalioca, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu ove presude primenom odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima („Službeni glasnik RS“, broj 111/09).

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 12. maja 2012. godine, u 17,27 časova, II-2 Už. 291/12


Zapisničar                          Predsednik veća-sudija

Sandra Gazetić,s.r.                    Desa Simić,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić
RR