12.05.2012.

Presuda II-4 UŽ 286-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
Odeljenje u Nišu
II-4 Už. 286/12 
Dana: 12.05.2012. godine
Beograd

U IME NARODA


  Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dese Simić, predsednika veća, Tomislava Medveda i Dragana Jovanovića, članova veća, sa sudijskim savetnikom Sandrom Gazetić, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi ovlašćenog predstavnika Izborne liste Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma, Nenada Filipovića iz Leskovca, izjavljene protiv rešenja Gradske Izborne komisije Grada Leskovca, broj 013-69/12-I od 09.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 12.05.2012. godine u 13,00 časova, doneo je

P R E S U D U


  Žalba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

  Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor žalioca na nepravilnost izbora na biračkom mestu broj 119, podnet 07.05.2012. godine u 19,59 časova, kojim prigovorom žalilac ističe da na tom biračkom mestu u glasačkoj kutiji nedostaje kontrolni listić za glasanje na lokalnim izborima i da postoji manjak biračkih listića na lokalnim izborima.

  Komisija je ovako odlučila, budući da je našla da na tom biračkom mestu, u izbornom materijalu nakon glasanja nije pronađen ni višak ni manjak glasačkih listića, da je u kutiji pronađen kontrolni listić, da je taj kontrolni listić potpisan od strane svih članova biračkog odbora, da na njemu nema potpisa prvog birača, ali da od strane članova biračkog odbora nije bilo nikakvih primedbi na sam tok i postupak glasanja.

  Žalbom podnetom Upravnom sudu dana 10.05.2012. godine, preko pošte, koja je Sudu dostavljena u 9,09 časova, žalilac osporava ožalbeno rešenje i ističe da je bilo neregularnosti na biračkom mestu broj 119-Razgojna zbog nedostataka na kontrolnom listu za proveru ispravnosti glasačke kutije, a koji nedostaci su sankcionisani odredbom člana 35. stav 4. Zakona o lokalnim izborima i člana 72. Uputstva za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine i izbor za Predsednika Republike raspisanih za 06. maj 2012. godine. Naime, kontrolni list, koji je nađen pri kontroli izbornog materijala sa ovog biračkog mesta, nije popunjen od strane prvog birača, odnosno nema podataka o njemu niti njegovog potpisa što je nepobitno utvrdila i Gradska izborna komisija, preko svoje radne grupe, te smatra, na osnovu Zakona o lokalnim izborima i odredaba navedenog Uputstva, da je kontrolni list nevažeći, a samim tim i izbori koji su održani na tom biračkom mestu, pa predlaže da Sud poništi ožalbeno rešenje, kao i da poništi glasanje na tom biračkom mestu.

  Gradska Izborna komisija Grada Leskovca je dana 11.05.2012. godine u 23,34 časova dostavila ovom Sudu sve spise ove izborne stvari i to ožalbeno rešenje, prigovor žalioca, Zapisnik sa sednice komisije na kojoj je doneto ožalbeno rešenje, Zapisnik o utvrđivanju rezultata glasanja na biračkom mestu broj 119-Razgojna, sa celokupnim izbornim materijalom, odnosno glasačkim listićima, kontrolnim listom, zapisnikom o utvrđivanju glasanja na ovom biračkom mestu, kao i izvodom iz biračkog spiska za ovo biračko mesto, rešenje o proglašenju izborne liste žalioca, ovlašćenje žalioca za lice – predstavnika ove izborne liste za podnošenje liste i preduzimanje izbornih radnji i Poslovnik Gradske izborne komisije Grada Leskovca. Uz podnete spise Komisija je dostavila i odgovor na žalbu, u kome navodi da je za odlučivanje po prigovoru formirala radnu grupu koja je proverom izbornog materijala utvrdila da se u njemu nalazi koverta sa kontrolnim listićem za to biračko mesto, da je utvrđeno da je kontrolni listić potpisan od svih članova biračkog odbora, kako u stalnom, tako i u proširenom sastavu i da na njemu nema potpisa prvog birača. Osim toga, radna grupa je utvrdila da u izbornom materijalnu nije bilo ni viška, ni manjka glasačkih listića. Smatraju da je kontrolni list ostvario svoju funkciju u pogledu provere ispravnosti glasačke kutije, budući da na zapisniku o utvrđivanju rezultata glasanja na tom biračkom mestu jeste uneto ime i prezime prvog birača, da su taj zapisnik, kao uostalom i kontrolni list, potpisali svi članovi biračkog odbora, te da je glasanje, odnosno izborni postupak na ovom biračkom mestu sproveden u svemu u skladu sa zakonskim propisima i navedenim Uputstvom za sprovođenje izbora. Smatraju da nema zakonskog osnova za raspuštanje biračkog odbora i ponavljanje glasanja, jer nisu ispunjeni uslovi propisani odredbom člana 35. tačka 9. Zakona o lokalnim izborima, koja propisuje da kada se utvrdi da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji veći od broja birača koji su glasali, ili u glasačkoj kutiji nije nađen kontrolni listić, birački odbor se raspušta i imenuje novi, a glasanje na tom biračkom mestu se ponavlja. Stoga predlažu da Sud odbije žalbu.

  Odlučujući o podnetoj žalbi, koja je blagovremena, dopuštena i izjavljena od ovlašćenog lica,  shodnom primenom odredaba zakona kojima se uređuje postupak u upravnim sporovima, a na osnovu odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, Upravni sud je, ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu i dostavljenih spisa predmeta, našao da je žalba neosnovana.

  Pravilno je, po oceni Upravnog suda, odlučila Gradska Izborna komisija Grada Leskovca, pravilno nalazeći da činjenica da kontrolni list na navedenom biračkom mestu, a koji je pronađen u glasačkoj kutiji, a potom proverom navoda prigovora u izbornom materijalu koji je birački odbor dostavio Izbornoj komisiji, a koji nije potpisan od strane prvog birača koji je toga dana prvi glasao na navedenom biračkom mestu, pri činjenici da su kontrolni list potpisali svi članovi biračkog odbora, kako u stalnom, tako i proširenom sastavu, da su na Zapisniku o utvrđivanju rezultata glasanja na tom biračkom mestu uneli ime prvog birača, te da su taj zapisnik potpisali bez primedbi na regularnost i sam tok glasanja, kao i bez primedbi na utvrđene rezultate glasanja na tom biračkom mestu, nije od uticaja na regularnost toka izbornog postupka na tom biračkom mestu, niti na rezultate glasanja. Sud je, takođe, na stanovištu da nisu ispunjeni uslovi za poništavanje izbora na ovom biračkom mestu, raspuštanje biračkog odbora i ponavljanje glasanja, nalazeći da nedostatak potpisa na kontrolnom listu nije uticao na sprovođenje izbornog postupka, niti na pravilnost utvrđivanja rezultata glasanja na ovom biračkom mestu, što uostalom ne spori ni žalilac, ni žalbom ni prigovorom.

  Naime, odredbom člana 35. stav 1. Zakona o lokalnim izborima propisano je da po završenom glasanju birački odbor pristupa utvrđivanju rezultata glasanja na birčakom mestu. Odredbom stava 9. ovog člana navedenog zakona propisano je da kada se utvrdi da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji veći od broja birača koji su glasali, ili u glasačkoj kutiji nije nađen kontrolni listić, birački odbor se raspušta i imenuje novi, a glasanje na tom biračkom mestu ponavlja se.
  Upravni sud je cenio navode žalbe kojima žalilac ukazuje na nepravilnosti izbornog postupka na konkretnom biračkom mestu, ali nalazi da oni nisu od uticaja na drugačiju ocenu zakonitosti ožalbenog rešenja, budući da se iz celokupnog izbornog materijala koji je dostavljen ovom Sudu vidi da su rezultati glasanja na tom biračkom mestu pravilno utvrđeni, kako na samom biračkom mestu, od strane biračkog odbora, tako i povodom prigovora od strane Izborne komisije, kojom prilikom je proveren izborni materijal u celosti, te da su podaci, odnosno rezultati glasanja birača na ovom biračkom mestu, tačno i istinito uneti u Zapisnik o utvrđivanju rezultata glasanja i da je kontrolni list pronađen u glasačkoj kutiji, na glasačkom mestu, od strane biračkog odbora, kao i u izbornom materijalu, koji je birački odbor dostavio Komisiji, a što je komisija nesumnjivo utvrdila.
     Sa iznetih razloga, nalazeći da ožalbenim rešenjem nije povređen zakon na štetu žalioca, budući da su rezultati glasanja na biračkom mestu 119-Razgojna istinito utvrđeni, te da nedostatak potpisa prvog birača na kontrolnom listu nije mogao biti od uticaja na izbornu volju birača tog biračkog mesta, Upravni sud je žalbu odbio i odlučio kao u dispozitivu ove presude, primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, a koja se shodno primenjuju na osnovu odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima.
 

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU 
dana 12.05.2012. godine, II-4 Už. 286/12 u 13,00 časova

Zapisničar                          Predsednik veća-sudija
Sandra Gazetić,s.r.               Desa Simić,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

RR