12.05.2012.

Presuda III-1 UŽ 216-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu
III-1 Už. 216/12
dana 12.05.2012. godine
B e o g r a d
        U IME NARODA

                       Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Mirjane Cvetković,  predsednika veća, dr Vladana Stanojeva i Suzane Guduraš, članova veća, sa sudskim savetnikom, Mirelom Kostadinović, zapisničarem, odlučujući o žalbi Korać Nebojše i Novaković Dalibora, ovlašćenih lica Koalicije MAJA GOJKOVIĆ-UJEDINJENI REGIONI SRBIJE, protiv rešenja Izborne komisije grada Novog Sada, broj 020-1/2012-251-I od 08.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 12.05.2012. godine, u 13,30 časova, doneo je


P R E S U D U

 

  Žalba SE USVAJA, PONIŠTAVA rešenje Izborne komisije grada Novog Sada broj 020-1/2012-251-I od 08.05.2012. godine i rešava:
  USVAJA SE prigovor Korać Nebojše i Novaković Dalibora, ovlašćenih lica Koalicije MAJA GOJKOVIĆ-UJEDINJENI REGIONI SRBIJE, podnet dana 07.05.2012. godine u 19,45 časova, Izbornoj komisiji grada Novog Sada.
  PONIŠTAVAJU SE izbori na biračkom mestu broj 193, Osnovna škola ''Mihajlo Pupin'' u Veterniku, za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada, zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora.
  RASPUŠTA SE birački odbor i PONAVLJA SE glasanje na biračkom mestu br. 193, ''Mihajlo Pupin'' u Veterniku.

O b r a z l o ž e nj e

  Ožalbenim rešenjem, odbijen je prigovor podnosilaca izborne liste MAJA GOJKOVIĆ-UJEDINJENI REGIONI SRBIJE, za izbor odbornika Skupštine grada Novog sada, izjavljen zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na biračkom mestu broj 193 – Osnovna škola ''Mihajlo Pupin'' Veternik, kao neosnovan. 
   
  U žalbi podnetoj neposredno Upravnom sudu, dana 10.05.2012. godine u 17,30 časova, žalioci osporavaju zakonitost ožalbenog rešenja, navodeći da je činjenično stanje navedeno u ožalbenom rešenju paušalno i proizvoljno i ističu da je upravo navedeni zapisnik prepravljen i nije overen na odgovarajući način što je u suprotnosti sa pravilima o radu biračkih odbora. Stoga predlažu Upravnom sudu da zatraži na uvid sporni zapisnik na biračkom mestu broj 193 i na taj način utvrdi činjenično stanje i osnovanost žalbe. Predlaže da se žalba usvoji i poništi ožalbeno rešenje, ponište lokalni izbori na biračkom mestu 193 i naloži ponavljanje izbora za izbor odbornika u Skupštini grada Novog Sada na biračkom mestu 193.

  Izborna komisija grada Novog Sada, dostavila je Upravnom sudu dana 11.05.2012. godine u 22,10 časova odgovor na žalbu i spise predmeta, koji se odnose na podnetu žalbu.

  Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi na osnovu člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07...54/11), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da je žalba osnovana.

  Prema sadržini spisa dostavljenih od strane Izborne komisije grada Novog Sada proizlazi da su Korać Nebojša i Novaković Dalibor, ovlašćena lica Izborne liste MAJA GOJKOVIĆ-UJEDINJENI REGIONI SRBIJE dana 07.05.2012. godine u 19,45 časova podneli prigovor Izbornoj komisiji grada Novog Sada, navodeći da je na biračkom mestu 193 u zapisniku konstatovan broj glasova veći od broja važećih listića, te da je zapisnik naknadno prepravljan, očigledno pre potpisivanja od strane članova Biračkog odbora. Uvidom u zapisnik o radu Biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada za biračko mesto broj 193 Osnovna škola ''Mihajlo Pupin'' Veternik, utvrđeno da je strana 4 zapisnika prepravljana, i to tako što je izmenjen broj primljenih glasačkih listića, izmenjen broj neupotrebljenih glasačkih listića, izmenjen broj ukupno upisanih birača, izmenjen broj birača koji su glasali, izmenjen broj glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji, izmenjen broj nevažećih glasačkih listića i izmenjen broj rezultata glasanja. Nadalje, iz spisa proizlazi da su žalioci blagovremeno uložili prigovor, koji je ožalbenim rešenjem odbijen kao neosnovan.

  Prema odredbi člana 36. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, u zapisnik o radu biračkog odbora unose se i primedbe i mišljenja članova biračkog odbora, podnosilaca izbornih lista i zajedničkih predstavnika podnosilaca izbornih lista, kao i sve druge činjenice od značaja za glasanje.

  Prema odredbi člana 34. Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine – prečišćen tekst (''Službeni glasnik RS'', broj 29 od 09. aprila 2012. godine), stavom 1. propisano je da, čim utvrdi rezultate glasanja,. birački odbor čitko popunjava zapisnike o radu biračkog odbora u koje, pored ostalog, upisuje:  datum i mesto glasanja; broj i naziv biračkog mesta; imena i prezimena članova biračkog odbora; broj primljenih glasačkih listića; broj neupotrebljenih glasačkih listića; ukupan broj upisanih birača (za izbore za narodne poslanike u Narodnu skupštinu Republike Srbije: u koji ulaze i birački koji su upisani u poseban izvod iz biračkog spiska za glasanje birača na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju, u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, ako je određeno da glasaju na tom biračkom mestu); broj birača koji su glasali; broj birača koji su glasali van biračkog mesta; broj birača koji su glasali uz pomoć drugog lica; broj nevažećih glasačkih listića; broj važećih glasačkih listića; broj glasova datih za svaku izbornu listu. Prema stavu 2. istog člana, u zapisnike o radu biračkog odbora unose se i primedbe i mišljenja članova i zamenika članova biračkog odbora u stalnom i proširenom sastavu, a prema odredbi stava 3. ovog člana, ako zapisnike o radu biračkog odbora ne potpišu svi članovi biračkog odbora, to se konstatuje u zapisniku o radu biračkog odbora i uz to se eventualno navode i razlozi zbog kojih zapisnik nije potpisan.

  Kod ovakvog stanja stvari, Izborna komisija grada Novog Sada postupila je suprotno citiranim odredbama Zakona i Pravila o radu biračkih odbora, kada je odbila prigovor žalilaca kao neosnovan, te je žalba usvojena na osnovu člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima.

  Odredbom člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, propisano je da kada nađe da osporenu odluku treba poništiti, ako priroda stvari to dozvoljava i ako utvrđeno činjenično stanje pruža pouzdan osnov za to, sud može svojom odlukom meritorno rešiti izborni spor. Odluka suda u svemu zamenjuje poništeni akt.

  Postupajući po prigovoru Korać Nebojše i Novaković Dalibora, ovlašćenih lica Koalicije MAJA GOJKOVIĆ-UJEDINJENI REGIONI SRBIJE, Upravni sud je našao da je prigovor osnovan. Ovo zbog toga što utvrđeno činjenično stanje iz zapisnika o radu Biračkog odbora nesumnjivo ukazuje na to da je bilo povreda u radu Biračkog odbora, a prilikom sačinjavanja zapisnika o radu Biračkog odbora, četvrta strana zapisnika  je prepravljana, i to tako što je izmenjen broj primljenih glasačkih listića, broj neupotrebljenih glasačkih listića, broj ukupno upisanih birača, broj birača koji su glasali, broj glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji, broj nevažećih glasačkih listića i broj rezultata glasanja. 

  Sa iznetih razloga, nalazeći da je povređen zakon na štetu žalilaca, sud je primenom odredbe člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, odlučio kao u stavu I dispozitiva presude, a na osnovu odredbe člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima odlučio kao u stavu II, III i  IV dispozitiva presude, nalazeći da su se stekli uslovi da sud meritorno reši izbornu stvar.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 12.05.2012. godine, u 13,30 časova, III-1 Už. 216/12

Zapisničar                                 Predsednik veća-sudija
Mirela Konstadinović,s.r.       Mirjana Cvetković,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

AM-2012