12.05.2012.

Presuda III-12 UŽ 215-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
ODELJENJE U NOVOM SADU
III-12 Už. 215/12
12.5.2012. godine
B e o g r a d
U IME NARODA

  Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dušanke Marjanović, predsednika veća, mr Zorana Reljića i Zorice Kitanović, članova veća, sa sudijskim saradnikom Verom Marinković, kao zapisničarem, odlučujući po žalbi Nebojše Koraća i Novaković Dalibora, ovlašćenih lica podnosioca Izborne lice ''Maja Gojković - Ujedinjeni regioni Srbije'', podnetoj protiv rešenja Gradske izborne komisije grada Novog Sada, broj 020-1/2012-247-I od 8.5.2012. godine, u pravnoj stvari zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 12.5.2012. godine, u  14,00 časova, doneo je

P R E S U D  U

  Žalba  SE USVAJA, PONIŠTAVA  rešenje Gradske izborne komisije grada Novog Sada, broj 020-1/2012-247-I od 8.5.2012. godine i rešava:
  USVAJA SE prigovor Nebojše Koraća i Dalibora Novakovića, ovlašćenih lica podnosioca Izborne lice ''Maja Gojković - Ujedinjeni regioni Srbije'', podnet dana 7.5.2012. godine, u 19,45 časova Izbornoj komisiji grada Novog Sada.
  PONIŠTAVAJU SE izbori na biračkom mestu 41 - MZ ''Nikola Tesla - Telep'' za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada, zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora.
  RASPUŠTA SE birački odbor i PONAVLJA SE glasanje na biračkom mestu 41 - MZ ''Nikola Tesla - Telep'' Novi Sad.
  
O b r a z l o ž e nj e
  Nebojša Korać i Novaković Dalibor, ovlašćena lica podnosioca Izborne lice ''Maja Gojković - Ujedinjeni regioni Srbije'', podneli su neposredno Upravnom sudu  dana 10.5.2012. godine, u 17,29 časova, žalbu protiv rešenja Gradske izborne komisije grada Novog Sada, broj 020-1/2012-247-I od 8.5.2012. godine.
  Ožalbenim rešenjem odbijen je, kao neosnovan, prigovor žalilaca, izjavljen toj komisiji dana 7.5.2012. godine, u 19,45 časova, zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na biračkom mestu 41 - MZ ''Nikola Tesla - Telep'', koje se ogledaju u tome što je u zapisniku konstatovano da je broj glasova veći od broja važećih listića, te da je zapisnik naknadno prepravljen, očigledno nakon potpisivanja od strane biračkog odbora.
  Podnosioci žalbe navodi da ožalbeno rešenje nije na zakonu zasnovano, s obzirom na to da su njime prekršene odredbe Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, kao i Pravila o radu biračkih odbora donetih od strane Republičke izborne komisije. Podnosioci žalbe ukazuju da je u konkretnom slučaju na biračkom mestu 41 utvrđeno da je zapisnik o radu biračkog odbora išaran, bez odgovarajuće napomene šta je bilo prepravljano, čak i potpisi članova biračkog odbora. Kao dokaz navedene tvrdnje podnosioci žalbe prilažu Zapisnik o radu biračkog odbora na biračkom mestu 41. Predloženo je da Sud uvaži žalbu i poništi ožalbeno rešenje, kao i da poništi lokalne izbore za izbor odbornika u Skupštini grada Novog Sada, sprovedenih dana 6.5.2012. godine na biračkom mestu broj 41 u gradu Novom Sadu, kao i da naloži ponavljanje izbora za izbor odbornika  u Skupštini grada Novog Sada na tom biračkom mestu.
  U odgovoru na žalbu Gradske izborne komisije grada Novog Sada, dostavljenom Upravnom sudu sa spisima predmeta dana 11.5.2012. godine, u 21,59 časova, navodi se: da su podnosioci žalbe imali svoje predstavnike u stalnom i proširenom sastavu biračkog odbora koji prilikom sačinjavanja zapisnika o radu biračkog odbora nisu imali primedbi na tok i rezultate glasanja, da podnosioci žalbe ne osporavaju broj glasova koji je osvojila njegova izborna lista, odnosno ne osporavaju tačnost broja važećih glasačkih listića, kao i da suprotno žalbenim navodima, prilikom primopredaje izbornog materijala, ispravke očiglednih omaški u zapisniku o radu biračkog odbora izvršila je predsednica biračkog odbora Vera Margit u prisustvu pet članova biračkog odbora, što je konstatovano u tački 5. zapisnika o primopredaji izbornog materijala, te da to, po mišljenju donosioca ožalbenog rešenja, nije od uticaja na tok i regularnost glasanja i utvrđenih rezultata glasanja na tom biračkom mestu. Predloženo je da Sud odbije žalbu.
  Odlučujući o podnetoj žalbi, koja je blagovremena, dopuštena i izjavljena od ovlašćenog lica, na osnovu odredaba člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07...54/11), ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu i dostavljenih spisa predmeta, Upravni sud je našao da je žalba osnovana.

  Zakonom o lokalnim izborima propisano je da građani biraju odbornike na osnovu slobodnog, opšteg i jednakog izbornog prava. Izborno pravo građani ostvaruju neposredno, tajnim glasanjem (član 3. stav 1.), kao i da su organi za sprovođenje izbora su samostalni i nezavisni u radu i rade na osnovu zakona i propisa donetih na osnovu zakona (član 11. stav 2.).
  Odredbama člana 36. Zakona o lokalnim izborima propisano je da birački odbor, po utvrđivanju rezultata glasanja, u zapisnik o svom radu unosi: broj primljenih glasačkih listića; broj neupotrebljenih glasačkih listića; broj nevažećih glasačkih listića; broj važećih glasačkih listića; broj glasova datih za svaku izbornu listu; broj birača prema izvodu iz biračkog spiska i broj birača koji su glasali (stav 1.), kao i da se u zapisnik o radu biračkog odbora unose se i primedbe i mišljenja članova biračkog odbora, podnosilaca izbornih lista i zajedničkih predstavnika podnosilaca izbornih lista, kao i sve druge činjenice od značaja za glasanje (stav 2.).
  Odredbama člana 34. Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 6. maj 2012. godine (''Službeni glasnik RS'', broj 23/12), predviđeno je da čim utvrdi rezultate glasanja, birački odbor čitko popunjava zapisnike o radu biračkog odbora u koje, pored ostalog, upisuje: datum i mesto glasanja; broj i naziv biračkog mesta; imena i prezimena članova biračkog odbora; broj primljenih glasačkih listića; broj neupotrebljenih glasačkih listića; ukupan broj upisanih birača (za izbore za narodne poslanike u Narodnu skupštinu: u koji ulaze i birači koji su upisani u poseban izvod iz biračkog spiska za glasanje birača na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, ako je određeno da glasaju na tom biračkom mestu); broj birača koji su glasali; broj birača koji su glasali van biračkog mesta; broj birača koji su glasali uz pomoć drugog lica; broj nevažećih glasačkih listića; broj važećih glasačkih listića; broj glasova datih za svaku izbornu listu (stav 1.), da se u zapisnike o radu biračkog odbora unose i primedbe i mišljenja članova i zamenika članova biračkog odbora u stalnom i proširenom sastavu (stav 2.), kao i da ako zapisnike o radu biračkog odbora ne potpišu svi članovi biračkog odbora, to se konstatuje u zapisniku o radu biračkog odbora i uz to se eventualno navode i razlozi zbog kojih zapisnik nije potpisan (stav 3.).
  Polazeći od navedenog, Upravni sud nalazi da se žalbom osnovano ukazuje na učinjene povrede izbornog prava građana na izbornom mestu broj 41 - MZ ''Nikola Tesla - Telep'' u Novom Sadu. Ovo stoga što je uvidom u Zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada, koji je Sudu dostavljen sa spisima predmeta, utvrđeno da je u tač. 15. do 18. navednog zapisnika vršeno prepravljanje, odnosno precrtavanje podataka koji se odnose na utvrđivanje rezultata glasanja, čime su, po nalaženju Suda, povređene odredbe navedenih materijalnih propisa kojma je uređen način sačinjavanja zapisnika o utvrđenim rezultatima glasanja, a time i nalog zakonodavca o zakonitom postupanju organa za sprovođenje izbora u toku izbornog postupka, što sve ima za posledicu kršenje Ustavom zajemčenog biračkog prava građana na tom biračkom mestu.
  Polazeći od navedenog i odredbe člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, kojom je propisano da kada nađe da osporenu odluku treba poništiti, ako priroda stvari to dozvoljava i ako utvrđeno činjenično stanje pruža pouzdan osnov za to, sud može svojom odlukom meritorno rešiti izborni spor, te da odluka suda u svemu zamenjuje poništeni akt, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu presude.
  Sa iznetih razloga, Upravni sud je, na osnovu odredbe člana 55. st. 1. i 2. Zakona o lokalnim izborima, shodnom primenom odredaba člana 40. st. 1. i 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'', broj 111/09), odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU,
dana 12.5.2012. godine, III - 12 Už 215/12, u  14,00 časova

Zapisničar                    Predsednik veća – sudija
Vera Marinković,s.r.    Dušanka Marjanović,s.r.

 

za tačnost otpravka
upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

OI-2012