12.05.2012.

Presuda III-2 UŽ 281-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu
III-2 Už. 281/12 
Dana: 12.05.2012. godine
Beograd

 

U IME NARODA


  Upravni sud, sudija: Mirjana Cvetković, predsednik veća, dr Vladan Stanojev i Suzana Guduraš, članovi veća, sa sudskim savetnikom Majom Panić, zapisničarem, odlučujući o žalbi birača Đeri Roberta iz Bačke Topole, ul. Jovana Jovanovića Zmaja broj 23 i Nade Generalović iz Bačke Topole, Trg Zorana Đinđića broj 8/II-1, izjavljene protiv rešenja Opštinske izborne komisije Bačka Topola  od 09.05.2012. godine, bez broja,  u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 12.05.2012. godine u 17,40  časova, doneo je


P R E S U D U


  Žalba se ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

  Ožalbenim rešenjem odbijen je kao neosnovan,  prigovor birača i kandidata Svetlane Lalović iz Bačke Topole, ulica Pavla Mićunovića broj 29, Roberta Đeri iz Bačke Topole, ulica Jovan Jovanović Zmaj broj 23 i Nade Generalović iz Bačke Topole, Trg Zorana Đinđića broj 8/II-1, na utvrđivanje rezultata izbora za odbornike Skupštine opštine Bačka Topola održanih 06. maja 2012. godine i na utvrđivanje rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine po proporcionalnom sistemu održanih 06. maja 2012. godine, koji prigovor je podnet Opštinskoj izbornoj komisiji Bačka Topola 08. maja 2012. godine u 12 časova i 20 minuta.

  U podnetoj žalbi podnetoj post express-om RE 277477790 dana 10.05.2012. godine u 12,24 minuta, koja je u Upravnom sudu zaprimljena dana 11.05.2012. godine u 09 časova i 03 minuta,  žalioci osporavaju zakonitost ožalbenog rešenja, navodeći da su dana 06. maja 2012. godine u opštini Bačka Topola sprovedeni izbori za odbornike Skupštine, za poslanike Skupštine Autonomne Pokrajine Vojovidine po većinskom i proporcionalnom sistemu, izbori za narodne poslanike Narodne Skupštine Republike Srbije i za predsednika Republike Srbije  i istovremeno referendum za uvođenje samodoprinosa na teritoriji mesne zajednice Bačka Topola, te ukazuju da je tom prilikom učinjeno više povreda Zakona o lokalnim izborima i Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika za skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine. Ukazuju da je bilo nepravilnosti u pogledu glasačkih listića koji su svi bili bele boje i sličnog formata, što je kod birača stvorilo bitnu zabludu koja je uticala na rezultate izbora. Ističu da je nakon sprovedenih izbora i zatvaranja biračkih mesta, birački materijal bio potpuno neobezbeđen, da je stajao položen u džakovima koji su bili naslonjeni na zid zgrade opštine, kao i u okolini zgrade te da nikoga nije bilo u blizini da isti čuva, čime su povređene i odredbe člana 72. Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojovidine i člana 38. Zakona o lokalnim izborima. Nadalje ističu da je predsednica Opštinske izborne komisije Bačka Topola ujedno i sudija, zamenik v.f. predsednika suda za sudsku jedinicu u Bačkoj Topoli, a što je suprotno odredbi člana 28. stav 7. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Predlaže da Upravni sud usvoji žalbu i poništi izbore u opštini Bačka Topola na svim izbornim mestima i da se sprovedu ponovni izbori za odbornike Skupštine opštine Bačka Topola i za poslanike Skupštinu Autnomne Pokrajine Vojvodine po proporcionalnom sistemu.

  Opštinska Izborna komisija opštine Bačka Topola, dostavila je ovom sudu dana 12.05.2012. godine  00 časova i 04 minuta, odgovor na žalbu sa spisima predmeta navodeći da u celosti ostaje pri ožalbenom rešenju i predlaže da sud žalbu odbije.

  Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana 54. stav 1. i 3. Zakona o lokalnim izborima (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07... 54/11), ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu i dostavljenih spisa predmeta, Upravni sud je našao da je žalba neosnovana.

  Iz sadržine spisa, i to odgovora na žalbu,  proizilazi da je, po prethodnom pribavljenom mišljenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje je Mesnoj zajednici Bačka Topola dostavljeno 24. aprila 2012. godine pod brojem 014-00-00003/202-09 od 17. aprila 2012. godine, da nema smetnji da se izbori za odbornike opštine Bačka Topola i referendum sprovedu na biračkim mestima koja su već određena za izbor odbornika Skupštine opštine, te da je doneta odluka o raspisivanju referenduma na području Mesne zajednice Bačka Topola, koja je objavljena u “Službenom listu opštine Bačka Topola” broj 2/2012.  Iz zapisnika o predaji i prijemu izbornog materijala za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine između Biračkog odbora i Izborne komisije izborne jedinice 1-49, kao i iz  zapisnika o preuzimanju izbornog materijala za izbor odbornika Skupštine opštine Bačka Topola 1-49, proizilazi da je primopredaja izbornog materijala izvršena bez primedbi na način primopredaje izbornog materijala. Rešenjem Skupštine opštine Bačka Topola, koje je doneto na sednici Skupštine opštine Bačka Topola održanoj dana 15.12.2012. godine i koje je objavljeno u “Službenom listu opštine Bačka Topola”, br. 12 od 15.12.2011. godine, imenovani su predsednik, članovi i sekretar Opštinske izborne komisije u stalnom sastavu i njihovi zamenici. Dana 08.05.2012. godine u 12 časova i 20 minuta birači i kandidati Svetlana Lalović iz Bačke Topole, Robert Đer iz Bačke Topole i Nada Generalnović iz Bačke Topole, Opštinskoj izbornoj komisije opštine Bačka Topola podneli su dana 08.05.2012. godine u 12 časova i 20 minuta prigovor na utvrđivanje rezultata izbora za odbornike Skupštine Bačka Topola održanih 06.05.2012. godine i na utvrđivanje rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine po proporcionalnom sistemu održanih 06.05.2012. godine zbog povrede izbornog postupka, koji je ožalbenim rešenjem od 09. maja 2012. godine odbijen kao neosnovan.

  Prema odredbi člana 38. stav 2. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS” 129/07... 54/11), o primopredaji izborne dokumentacije sastavlja se zapisnik koji potpisuje predstavnik Izborne komisije i najmanje dva člana biračkog odbora koji su predali izbornu dokumentaciju.

   Prema odredbi člana 73. Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine, o primopredaji izbornog materijala sastavlja se zapisnik koji potpisuje predstavnik Izborne komisije izbornoj jedinici i najmanje dva člana biračkog odbora koji su predali izbornu dokumentaciju.

  Kod ovakvog stanja stvari, pravilno je odlučila Opštinska izborna komisija Skupštine Opštine Bačka Topola, kada je odbila prigovor, dajući za svoju odluku razloge koje u svemu prihvata i ovaj sud.

  Sud je cenio navode žalbe da su birači istovremenim sprovođenjem izbora za odbornike Skupštine, za poslanike Skupštine APV po većinskom i proporcionalnom sistemu, izbore za narodne poslanike Skupštine Republike Srbije i za predsednika Republike Srbije, i referenduma za uvođenje samodoprinosa na teritoriji Mesne zajednice Bačka Topola dovedeni u zabludu, s obzirom da su listići bili iste boje ali različitog  formata, bez uticaja su, s obzirom da je referendum o određivanju samodoprinosa sproveden nakon pribavljanja mišljenja odnosno odobrenja Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, te na zapisniku o radu Biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanja rezultata gasanja za izbor odbornika Skupštine opštine Bačka Topola nije bilo primedbi u vezi referenduma za uvođenje samodoprinosa.

  Takođe, sud je cenio i navode žalbe koji se tiču neregularne primopredaje izbornog materijala, ali takođe nalazi da su isti bez uticaja, s obzirom da je kod 1 - 49 dostavljenih zapisnika o predaji i prijemu izbornog materijala za izbor za poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine između Biračkog odbora i Izborne komisije izborne jedinice kod 1 - 49 dostavljenih zapisnika o preuzimanju izgornog materijala za izbor odbornika Skupštine opštine Bačka Topola, potpisano bez primedbi, u vezi primopredaje celokupnog izbornog materijala.

  Pored toga, ni navod žalbe da je predsednica Opštinske izborne komisije Bačka Topola ujedno i sudija i zamenik v.f. predsednika suda za sudsku jedninicu u Bačkoj Topoli bez uticaja, s obzirom da je rešenje o imenovanju članova Izborne komisije doneto 15.12.2011. godine od kog momenta je moglo biti u smislu odredbe člana 52. stav 2. Zakona o lokalnim izborima izjavljen prigovor.

  Sa iznetih razloga, nalazeći da ožalbenim rešenjem nije povređen zakon na štetu žalioca, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu ove presude, primenom odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2.   Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'', br. 111/09). 
   
PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU 
Dana 12.05.2012. godine, III-2 Už. 281/12 u 17,40 časova


Zapisničar                       Predsednik veća-sudija
Maja Panić,s.r.                 Mirjana Cvetković,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

CRP