12.05.2012.

Presuda III-3 UŽ 218-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija         
 UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu
III-3 Už.218/12
12.05.2012. godine
      B e o g r a d


     U IME NARODA

         Upravni sud, u veću sudija: Suzana Guduraš, predsednik veća, Gordana Suknović Bojadžija i Mirjana Cvetković, članovi veća, sa sudskim savetnikom Mirelom Kostadinović, zapisničarem, odlučujući o žalbi Nebojše Koraća i Dalibora Novakovića, podnosilaca Izborne liste Maja Gojković- Ujedinjeni regioni Srbije, izjavljenoj protiv rešenja Gradske izborne komisije grada Novog Sada br. 020-1/2012-259-I od 08.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća  održanoj dana 12.05.2012. godine, u 14,00 časova, doneo je

P R E S U D U

  Žalba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

  Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor podnosioca Izborne liste Maja Gojković-Ujedinjeni regioni Srbije za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada, izjavljen zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na biračkom mestu od 122 – Mesna zajednica “Omladinski pokret”, Novi Sad, kao neosnovan.

  U žalbi podnetoj neposredno Upravnom sudu dana 10.05.2012. godine u 17,32 časova žalilac osporava zakonitost ožalbenog rešenja navodeći da su na biračkom mestu 122 učinjene nepravilnosti u sprovođenju izbora, jer se na kraju brojanja glasova pojavio višak glasačkih listića, što je i konstatovano u zapisniku.  Takođe ukazuje, da je na navedenom biračkom mestu više puta intervenisala policija, zbog čega je glasanje više puta prekidano. Predlažu da sud donese presudu kojom će žalbu usvojiti, poništiti rešenje Gradske izborne komisije grada Novog Sada, br. 020-1/2012-259-I od 08.05.2012. godine, poništiti lokalne izbore za izbor odbornika u Skupštini grada Novog Sada, sproveden dana  06.05.2012. godine, na biračkom mestu br. 122 u Gradu Novom Sadu i naloži ponavljanje izbora za izbor odbornika u Skupštini grada Novog Sada, na biračkom mestu br. 122 u Gradu Novom Sadu.

  Gradska izborna komisija grada Novog Sada, dostavila je dana 11.05.2012. godine u 22,09 časa Upravnom sudu odgovor na žalbu sa spisima predmeta, navodeći da u svemu ostaje pri navodima iz ožalbenog rešenja i predlaže da sud podnetu žalbu odbije.

 Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, a na osnovu odredbe člana 54. stav 1. i 3. Zakona o lokalnim izborima (''Službeni glasnik RS'' br. 129/07...54/11), ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu i dostavljenih spisa predmeta, Upravni sud je našao da žalba nije osnovana.

  Iz sadržine spisa proizlazi da su Nebojša Korać i Dalibor Novaković, podnosioci Izborne liste Maja Gojković-Ujedinjeni regioni Srbije dana 07.05.2012. godine u 19,45 časova Gradskoj izbornoj komisiji grada Novog Sada, podneli prigovor zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na biračkom mestu 122 u Novom Sadu, jer se na kraju brojanja pojavio višak iskorišćenih glasačkih listića. U zapisniku o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanja rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada za biračko mesto broj 122 “Omladinski pokret”, konstatovano je da je bilo propagandnog materijala oko biračkog mesta, a zapisnik je potpisan od strane svih prisutnih članova Biračkog odbora, kao i od strane predsednika Biračkog odbora Aleksandra Popovića. Rešenjem o obrazovanju Biračkog odbora u stalnom sastavu za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine, za biračko mesto broj 122 za opštinu/grad Novi Sad, MZ “Omladinski pokret”, Ulica Omladinskog pokreta br.11, Novi Sad, za predsednika Biračkog odbora imenovan je Aleksandar Popović iz Novog Sada, Bulevar Jaše Tomića br.26/12, ispred Ujedinjenih regiona Srbije. Odlučujući o izjavljenom prigovoru, Gradska izborna komisija grada Novog Sada donela je ožalbeno rešenje kojim je isti odbila kao neosnovan.

  Prema odredbi člana 36. stav 2. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS” br.129/07...54/11), u zapisnik o radu Biračkog odbora unose se i primedbe i mišljenja članova biračkog odbora, podnosilaca izbornih lista i zajedničkih predstavnika podnosilaca izbornih lista, kao i svih drugih činjenica od značaja za glasanje, a prema stavu 3. istog člana Zapisnik o radu biračkog odobra potpisuju svi članovi biračkog odbora.

  Prema odredbi člana 34. stav 2. Pravila o radu biračkog odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine (“Službeni glasnik RS” br. 29/12), u zapisnike o radu biračkog odobra unose se i primedbe i mišljenja članova i zamenika članova biračkog odobra u stalnom i proširenom sastavu, a prema stavu 3. istog člana ako zapisnik o radu biračkog odobra ne potpišu svi članovi biračkog odbora, to se konstatuje u zapisniku o radu biračkog odbora i uz to se eventualno navode i razlozi zbog kojih zapisnik nije potpisan.

  Kod ovakvog stanja stvari pravilno je odlučila Gradska izborna komisija grada Novog Sada, kada je odbila prigovor podnosioca izborne liste Maja Gojković – Ujedinjeni regioni Srbije, dajući za svoju odluku razloge koje u svemu prihvata i ovaj sud.

  Sud je cenio navode žalbe da se na kraju brojanja glasova pojavio višak glasačkih listića, te da je isto konstatovano u zapisniku, kao i da je glasanje više puta prekidano, ali nalazi da su isti neosnovani. Ovo sa razloga što u zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada, za biračko mesto broj 122,  “Omladinski pokret”, jesu unete primedbe “da je bilo propagandnog materijala oko biračkog mesta”, ali kako žalilac na te okolnositi nije ukazivao ni u prigovoru, niti na njih ukazuje u žalbi, to su, po nalaženju ovog suda isti bez uticaja na drugačiju odluku u ovoj upravnoj stvari.

  Sa iznetih razloga, nalazeći da ožalbenim rešenjem nije povređen zakon na štetu žalioca, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu presude, primenom odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima.


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
Dana 12.05.2012. godine u 14,00 časova, III-3 Už.218/12

Zapisničar                                     Predsednik veća-sudija
Mirela Kostadinović,s.r.               Suzana Guduraš,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

AM