25.05.2012.

Presuda III-3 UŽ 546-12-zaštita izbornog prava


    Republika Srbija
     UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu
      III-3 Už. 546/12
Dana 25.05.2012. godine
        B e o g r a d

        

U IME NARODA

                      

Upravni sud, u veću sudija: Suzana Guduraš, predsednik veća, Gordana Suknović-Bojadžija i dr Vladan Stanojev, članovi veća, sa sudskim savetnikom Majom Panić, zapisničarem, odlučujući o žalbi Gorana Kneževića iz Zrenjanina, 4. Juli 26/10 i Ivana Bošnjaka iz Zrenjanina, dr Vase Savića 30/1, izjavljenoj protiv rešenja Izborne komisije  Izborne jedinice 17 Zrenjanin III broj PI 00-2/2012-91-I od 23.05.2012. godine, koje je doneto na osnovu Odluke Pokrajinske izborne komisije Novi Sad o poveravanju poslova na sprovođenju izbora za poslanike u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine u 2012. godine opštinskoj, odnosno gradskoj izbornoj komisiji broj 013-28/2012 od 15.03.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 25.05.2012. godine, u 16,00 časova, doneo je



P R E S U D U

  
Žalba SE ODBIJA.


O b r a z l o ž e nj e

  

Ožalbenim rešenjem, u stavu I dispozitiva, delimično je  usvojen prigovor dr Dragana Tošića iz Perleza u delu koji se odnosi na ponovljeno glasanje za izbor poslanika u Skupštinu AP Vojvodine po većinskom izbonom sistemu, sprovedeno dana 20. maja 2012. godine za biračko mesto broj 40 Dom MZ “Zeleno polje”, Velika sala, Zrenjanin, ul. Baranjska br. 18, u izbornoj jedinici 17 Zrenjanin III i poništeno je glasanje na navedenom biračkom mestu. 
  
U žalbi podnetoj Upravnom sudu posredstvom Gradske izborne komisije grada Zrenjanina, dana 25.05.2012. godine u 10,05 časova, a koja je u Upravnom sudu zaprimljena dana 25.05.2012. godine u 13,52 časova, žalioci osporavaju zakonitost ožalbenog rešenja u odnosu na stav I dispozitiva kojim je delimično usvojen prigovor dr Dragana Tošića iz Perleza. Navode da smatraju, da je podneti prigovor neblagovremen,  jer je podnet dana 21.05.2012. godine u 18,10 časova, po isteku 24 časa od preduzete radnje, koja se dogodila 20.05.2012. godine u 12,45 časova. Nadalje, navode da je u ožalbenom rešenju činjenično stanje nepravilno i nepotpuno utvrđeno, jer nije došlo do bilo kakvog zastoja u procesu glasanja. Ističu da sporni događaj na navedenom biračkom mestu nije mogao da utiče na rezultate glasanja  i na izlaznost birača, koja je bila u skladu sa izlaznošću na drugim biračkim mestima. Navode da su svi postupci biračkog odbora odobreni od strane predsednika Gradske izborne komisije što ukazuje na pravilnost i zakonitost postupaka. Predlažu da sud žalbu u celosti usvoji i ožalbeno rešenje preinači u tački 1. dispozitiva, tako što će se odbiti prigovor dr Dragana Tošića iz Perleza ili u pobijanom delu ožalbeno rešenje ukinuti i vratiti prvostepenom organu na ponovno odlučivanje. 
 
Gradska izborna komisija grada Zrenjanina dostavila je Upravnom sudu dana 25.05.2012. godine u 13,52 časova spise predmeta. 
  
Rešavajući ovaj spor na osnovu odredbe člana 85. Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine (''Službeni list APV'', br. 3/12-prečišćen tekst), ocenom navoda žalbe i dostavljenih spisa predmeta, Upravni sud je našao da je žalba neosnovana.  
  
Prema sadržini spisa, proizlazi da je dana 21.05.2012. godine u 18,10 časova podnet prigovor kandidata za poslanika u Skupštinu AP Vojvodine po većinskom izbornom sistemu u izbornoj jedinici 17 Zrenjanin III dr Dragana Tošića iz Perleza, Izbornoj komisiji izborne jedinice 17 Zrenjanin III za izbor poslanika u Skupštinu AP Vojvodine po većinskom sistemu. Podnosilac prigovora navodi da je na biračkom mestu broj 40 došlo do nepravilnosti u izbornom postupku, jer je dana 20.05.2012. godine u 12,45 časova na biračkom mestu broj 40 glasač Mirko Grubić, nakon petnaestominutne prepirke izneo glasačke listiće za izbor predsednika RS i pokrajinskih poslanika po većinskom sistemu, van biračkog mesta, nakon čega je predsednica biračkog odbora, uz konsultacije sa Gradskom izbornom komisijom, pozvala policiju koja je privela glasača Mirka Grubića i predala biračkom odboru oba glasačka listića koji su bili išarani, pa se birački odbor saglasio da se isti ubace u glasačke kutije i da se proglase nevažećim. Smatra da je navedena radnja bitno uticala na rezultat izbora na ovom biračkom mestu. Uvidom u zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju ponovljenog glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine po većinskom sistemu, 20. maja 2012. godine, na strani tri pod tačkom 6, konstatovano je da je glasač Mirko Grubić uzeo oba svoja glasačka listića, da je u 12,45 časova pozvana Opštinska komisija, da je glasaču skrenuta pažnja da ne može da iznosi glasačke listiće, ali da ih je on odneo, te da je u policijskoj pratnji vratio oba listića u 13,56 časova koje je precrtao i koji su stavljeni u kutiju kao nevažeći. 
  
Odredbom člana 4. stav 1. Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine (''Službeni list APV'', br. 3/12-prečišćen tekst), propisano je da niko nema pravo da, po bilo kom osnovu, sprečava ili primorava građanina da glasa, da ga poziva na odgovornost zbog glasanja i da od njega traži da se izjasni za koga je glasao ili zašto nije glasao. 
  
Odredbom člana 20. stava 3. Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine (“Službeni glasnik RS”, br. 23/2012), predviđeno je da, pošto popuni glasačke listiće, birač sam persavija glasačke listiće tako da se ne vidi kako je glasao i stavlja glasačke listiće u odgovarajuće glasačke kutije, a zatim napušta biračko mesto, a odredbama člana 21. tačka 1. i 2. Pravila predviđeno je da je birački odbor dužan da se stara o obezbeđivanju tajnosti glasanja, i da je dužan da organizuje glasanje tako niko ne može videti kako birač popunjava glasačke listiće.
  
Kod ovakvog činjeničnog i pravnog stanja stvari, Izborna komisija izborne jedinice 17 Zrenjanin III pravilno je postupila kada je usvojila prigovor u delu koji se odnosi na biračko mesto br. 40 na kome je došlo do povrede citiranog člana 4. stav 1. Pokrajinske skupštinske odluke o i zboru poslanika u Skupštinu APV, budući da je birač Mirko Grubić vraćen od strane radnika Policijske uprave na biračko mesto koje je prethodno napustio ne želeći da ubaci glasačke listiće u glasačku kutiju, čime je primoran da glasa, kao i povrede člana 20. stav 3. navedenih Pravila o radu biračkih odbora, budući da je predsednica biračkog odbora uzela glasačke listiće  od imenovanog birača i iste ubacila u glasačke kutije umesto njega.  
 
 
Sa iznetog, neosnovani su navodi žalbe kojima se ukazuje da u postupku sprovođenja izbora na biračkom mestu broj 40 nije bilo nepravilnosti.
  
Pored toga, neosnovano  se žalbom žalilaca ukazuje na neblagovremenost podnetog prigovora jer rok od 24 časa za podnošenje prigovora, prema odredbi člana 83. stav 3. Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu APV po većinskom sistemu računa se od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja koju podnosilac prigovora smatra nepravilnom, odnosno kada je učinjen propust. Iako se sama radnja kojom je učinjena povreda događala u intervalu od 12,45 do 13,36 časova, izborne radnje na biračkom mestu broj 40 okončane su momentom zatvaranja biračkog mesta, u 22,32 časova, od kada počinje da teče rok za podnošenje prigovora, tako da bi rok za prigovor istekao dana 21.05.2012. godine u 22,52 časova.  
  
Sa iznetih razloga, nalazeći da ožalbenim rešenjem nije povređeno izborno pravo na štetu žalioca, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu presude, primenom odredbe člana 85. stav 1. i 2. Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine (''Službeni list APV'', br. 3/12-prečišćen tekst), i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'', br. 111/09).


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
Dana 25.05.2012. godine, u 16,00 časova,  III-3 Už. 546/12

Zapisničar                                                    Predsednik veća-sudija
Maja Panić,s.r.                                                  Suzana Guduraš,s.r.


Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

AM