14.05.2012.

Presuda III-7 UŽ 330-12-zaštita izbornog prava

    Republika Srbija
     UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu
      III-7 Už. 330/12
Dana 14.05.2012. godine
        B e o g r a d

        U IME NARODA

                       Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dušanke Marjanović, predsednika veća, Zorice Kitanović i Ruže Urošević, članova veća, sa sudskim savetnikom Verom Marinković, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi podnosioca izborne liste Maja Gojković- Ujedinjeni regioni Srbije, izjavljenoj preko ovlašćenih lica Nebojše Koraća iz Novog Sada, Sunčani kej br. 39 i Dalibora Novakovića, protiv rešenja Gradske izborne komisije Novi Sad br. 020-1/2012-269-I od 09.05.2012. godine,  u pravnoj stvari zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 14.05.2012. godine, u 13,50 časova, doneo je
P R E S U D U

  Žalba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

  Ožalbenim rešenjem odbačen je, kao neblagovremen, prigovor Koalicije Maja Gojković- Ujedinjeni regioni Srbije, podnosioca  Izborne liste  Maja Gojković - Ujedinjeni regioni Srbije, za izbor odbornika Skupštine Grada Novog Sada izjavljen dana 09.05.2012. godine, zbog nepravilnosti u izbornom postupku na biračkom mestu 188 MZ “Narodni heroji” Novi Sad.

  U žalbi podnetoj Upravnom sudu neposredno dana 11.05.2012. godine u 18,18 časova, žalilac osporava zakonitost ožalbenog  rešenja, zbog povrede Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima, Zakona o opštem upravnom postupku i Pravila o radu biračkih odbora donetih od strane Republičke izborne komisije. Navodi da je članom 52. Zakona o lokalnim izborima propisano da birač, kandidat za odbornika ili predlagač kandidata ima pravo da podnese prigovor izbornoj komisiji jedinice lokalne samouprave zbog nepravilnosti u postupku kandidovanja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora, koji se podnosi u roku od 24 sata od dana kada je doneta odluka, izvršena radnja ili učinjen propust, dok je članom 32. istog zakona propisano da predstavnici podnosilaca izbornih lista i kandidati za odbornike imaju pravo uvida u izborni materijal, a naročito u izvod iz biračkih spiskova, zapisnike biračkih odbora, zapisnike izbornih komisija i glasačke listiće, koji se može izvršiti u službenim prostorijama izborne komisije u roku od pet dana od dana održavanja izbora. Smatra da je u skladu sa tim fizički neizvodljivo ulaganje prigovora ukoliko se prethodno ne izvrši uvid u izborni materijal, a taj uvid je žaliocu odobren tek na sednici Gradske izborne komisije dana 07.05.2012. godine, u 18,00 časova, na osnovu zahteva za uvid koji je podnet 07.05.2012. godine, u 3,33 časova. U trenutku traženja uvida u izborni materijal, žalilac je imao samo indicije o postojanju nepravilnosti, ali nije imao konkretne podatke i dokaze, koje je dobio tek uvidom u izborni materijal. Dalje navodi da je prepravljanje Zapisnika o radu biračkih odbora nastalo nakon odlaska sa biračkog mesta i ta nepravilnost se mogla uočiti tek u prostorijama Gradske izborne komisije, u koji je dopreman izborni materijal, zbog čega žalilac nije mogao prigovore da podnese ranije, jer nije znao o kakvim se nepravilnostima radi. Stoga smatra da subjektivni rok od 24 časa teče tek od momenta kada je uvidom utvrđen nedostatak, a u okviru objektivnog roka iz člana 32. Zakona o lokalnim izborima. Nepravilnost,  čak i kada je učinjena na biračkom mestu, može biti uočena tek kasnije i zaslužuje zaštitu izbornih prava u zakonskom roku. U konkretnom slučaju na biračkom mestu 188 MZ “Narodni Heroji” Novi Sad, vršene su prepravke brojeva u Zapisniku o radu biračkog odbora i to nakon potpisivanja zapisnika od strane članova biračkog odbora, a broj nađenih glasačkih listića u glasačkoj kutiji je veći od broja izašlih birača, što je prema odredbi člana 35. stav 9.  Zakona o lokalnim izborima razlog za ponavljanje glasanja na tom biračkom mestu. Predlaže da sud usvoji žalbu, poništi ožalbeno rešenje, utvrdi da je prigovor Koalicije Maja Gojković - Ujedinjeni regioni Srbije blagovremen i osnovan, poništi lokalne izbore za izbor odbornika u Skupštini grada Novog Sada, na biračkom mestu broj 188 i naloži ponavljanje izbora za izbor odbornika na tom biračkom mestu.

  U odgovoru na žalbu, dostavljeno Upravnom sudu sa spisima predmeta  dana  13.05.2012. godine u 01,48  časova Gradska izborna komisija Grada Novog Sada je osporila žalbu kao neosnovanu navodeći da je odredbom  člana 52. stav 2. Zakona o lokalnim izborima propisano da se prigovor podnosi u roku od 24 časa od  dana kada je odluka doneta, odnosno izvršena radnja i učinjen propust, pozivajući se pri tome i na odredbu člana 32. Zakona o lokalnim izborima kojima je propisano da predstavnici  izbornih listi i kandidati za odbornike imaju pravo uvida u izborni materijal, a naročito izvod iz biračkih spiskova, zapisnik iz biračkih odbora, zapisnik izbornih komisija i glasačke listiće koji se uvid vrši u službenim prostorijama Izborne komisije u roku od pet dana od dana održavanja  izbora. Smatra da su prava na uvid u izborni materijal i prava na podnošenje prigovora dve odvojene pravne radnje, te da na blagovreemnost prigovora ne utiče činjenica, kada je podnosiocu izborne liste omogućen uvid u izborni materijal, odnosno da se zakonski rok iz  člana  52. stav 2. Zakona računa od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust, a ne od dana saznanja za navodne nepravilnosti. Smatra da je žalilac imao mogućnost da u roku od 24 časa od učinjenog propusta i bez uvida u izborni materijal podnese prigovor, budući da je i sam naveo da je imao saznanja o nepravilnostima učinjenim u rada biračkog odbora. Objašnjava da su sve izborne radnje koje se odnose na sprovođenje izbora  do utvrđivanja rezultata izbora okončane do  07.05.2012. godine u  18,00  časova, kada je Gradska izborna komisija usvojila zapisnik o radu te komisije. Obzirom na to je prigovor podnet na radnje koje se odnose na sprovođenje izbora  do utvrđivnja rezultata izbora, a da se iz elektronske baze podataka jasno može utvrditi da je verifikacija zapisnika o radu biračkog odobra za navedeno biračkom mesto završeno dana 07.05.2012. godine u  08,36  časova, nedvosmisleno proizlazi da je prigovor neblagovremen, obzirom da je podnet  09.05.2012. godine u 8,00 časova. Sa iznetih razloga predlaže da sud odbije žalbu, kao neosnovanu.
  Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana  54. stav 1. Zakona o lakalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, br. 129/07, 34/10 - Odluka US i  54/11), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, odgovora na žalbu, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da žalba nije osnovana.

 Iz spisa predmeta ove pravne stvari proizlazi da su ovlašćena lica podnosioca Izborne liste Maja Gojković - Ujedinjeni regioni Srbije dana 09.05.2012. godine u 8,00 časova podneli prigovor Gradskoj izbornoj komisiji grada Novog Sada zbog nepravilnosti u izbornom postupku na biračkom mestu br.118 MZ “Narodni heroji” Novi Sad, sa razloga što su u zapisniku prepravljeni  brojevi bez posebne napomene o tome. Stoga su tražili da  se  lokalni izbori na tom biračkom mestu ponište i da se glasanje ponovi u celosti. Gradska izborna komisija grada Novog Sada odbacila je prigovor kao neblagovremen, obzirom da je podnet  dana  09.05.2012. godine u 08,00  časova, a da je rok za podnošenje istekao dana  07.05.2012. godine, budući da  je prigovor podnet na radnje koje se odnose na sprovođenje izbora  do utvrđivanja rezultata izbora, a iz Izvoda iz jednistvene elektronske baze podataka za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada sa informacijama o zapisnicima za biračkih mesta se jasno vidi da je verifikacija Zapisnika o radu biračkog odbora  za navedeno biračko mesto završena 07.05.2012. godine  u 08,36 minuta.
  Odredbom člana 52. stav 1. Zakona o lokalnim izborima propisano je da birač, kandidat za odbornike ili predlagač kandidata ima pravo da podnese prigovor izobrnoj komisiji jedinice lokalne samouprave zbog nepravilnosti u postupku kandidovanja, sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora, dok je odredbom stava 2. istog člana propisano da se prigovor podnosi u roku od 24 časa od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust.

  Kako se rok za podnošenje prigovora, prema citiranoj zakonskoj odredbi, računa od trenutka kada je izvršena radnja, u konkretnom slučaju  verifikacija Zapisnika o radu biračkog odbora za navedeno biračko mesto,  koja je izvršena  07.05.2012. godine u 08,36  časova na sednici Gradske izborne komisije, to je rok za podnošenje prigovora istekao  08.05.2012.  u 08,36 časova. Obzirom da je žalilac prigovor podneo dana 09.05.2012. godine u 08,00 časova, po isteku roka za podnošenje, Upravni sud je našao da je Gradska izborna komisija grada Novog Sada pravilno odbacila prigovor žalioca kao neblagovremen. Sud je našao da  na blagovremenost prigovora nije od uticaja činjenica kada je podnosiocu izborne liste omogućen uvid u izborni materijal, posebno imajući u vidu da isti ima svog predsednika u biračkom odboru. Zakonski rok od 24 časa računa se od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust, a ne od dana saznanja za navodne nepravilnosti. U konkretnom slučaju, s obzriom da se prigovor podnosi na radnje koje se  odnose  na sprovođenje izbora do utvrđivanja rezultata izbora, a koja radnja je okončana  07.05.2012. godine u  08,36 časova, odnosno nakon verifikacije Zapisnika o radu biračkog odbora za navedeno biračko mesto,  rok za prigovor je istekao 08.05.2012. godine u 08,36 časova.

  Sa iznetih razloga, Upravni je, na osnovu odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS”, br. 111/09), koji se shodno primenjuje na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
Dana 14.05.2012. godine, u 13,50 časova,  III-7 Už. 330/12


Zapisničar                                      Predsednik veća-sudija
Vera Marinković,s.r.                     Dušanka Marjanović,s.r.


Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

BT