12.05.2012.

Presuda III-8 UŽ 213-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu
III-8 Už. 213/12
Dana 12.05.2012. godine
B e o g r a d

        U IME NARODA

                       Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dušanke Marjanović, predsednika veća, Zorice Kitanović i Ruže Urošević, članova veća, sa sudskim savetnikom Ksenijom Ivanović, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi podnosioca Izborne liste Maja Gojković-Ujedinjeni regioni Srbije, izjavljenoj preko ovlašćenih lica Nebojše Koraća i Dalibora Novakovića, protiv rešenja Gradske izborne komisije grada Novog Sada broj 020-1/2012-246-I od 08.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 12.05.2012. godine, u 20,30 časova,  doneo je
P R E S U D U

  Žalba  se UVAŽAVA i PONIŠTAVA rešenje Gradske Izborne komisije grada Novog Sada broj 020-1/2012-246-I od 08.05.2012. godine.
  
O b r a z l o ž e nj e

  Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor podnosioca izborne liste Maja Gojković-Ujedinjeni regioni Srbije za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada, izjavljen zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na biračkom mestu 14-MZ “Stepanovićevo”, kao neosnovan.

  U žalbi podnetoj neposredno Upravnom sudu dana 10.05.2012. godine, u 17,27 časova, žalilac osporava zakonitost ožalbenog rešenja, zbog povreda odredbi Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima i Pravila o radu biračkih odbora, donetih od strane Republičke izborne komisije. U žalbi ponavlja navode iz prigovora i ističe da je broj glasova veći od broja važećih listića, pa je zapisnik naknadno prepravljan, očigledno nakon potpisivanja biračkog odbora. Takođe, zapisnik ne sadrži napomenu da je bilo šta šarano i prepravljano, pa je po mišljenju žalioca isti neuredan. Predlaže da sud izvrši uvid u Zapisnik o radu biračkog odbora na  biračkom mestu broj 14, a da se od Gradske izborne komisije grada Novog Sada zatraži da u roku od 24 časa dostavi celokupne spise i podatke za odlučivanje radi zaštite izbornog prava. Takođe predlaže da sud donese presudu kojom će žalbu uvažiti, poništiti rešenje Gradske izborne komisije grada Novog Sada broj 020-1/2012-246-I od 08.05.2012. godine, poništiti lokalne izbore za izbor odbornika u Skupštini grada Novog Sada  sprovedene dana 06.05.2012. godine na biračkom mestu broj 14 u gradu Novom Sadu i naložiti ponavljanje izbora za izbor odbornika u Skupštini grada Novog Sada na tom biračkom mestu.

  Postupajući po nalogu Upravnog suda III-8 Už. 213/12 od 10.05.2012. godine datog u 10,28 časova za dostavu odgovora na žalbu i kompletnih spisa predmeta koji se odnose na predmetnu stvar, Gradska izborna komisija grada Novog Sada je dana 11.05.2012. godine u 22,11 časova, dostavila Upravnom sudu spise predmeta sa odgovorom na žalbu.

  U odgovoru na žalbu Gradska izborna komisija grada Novog Sada je navela da su žalbeni navodi podnosilaca Izborne liste Maja Gojković-Ujedinjeni regioni Srbije neosnovani, da je podnosilac žalbe imao svoje predstavnike u stalnom i proširenom sastavu biračkog odbora na ovom biračkom mestu, koji prilikom sačinjavanja zapisnika o radu biračkog odbora nisu imali primedbe na tok i rezultate glasanja. Istakla je da podnosilac žalbe ne osporava broj glasova koji je osvojila njegova izborna lista i druge izborne liste, odnosno da ne osporava tačnost broja važećih glasačkih listića. Pored toga logičko - računskom kontrolom zapisnika o radu biračkog odbora, koja je utvrđena Pravilima o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine, utvrđeno je da je broj glasova, odnosno broj važećih glasačkih listića tačno unet u zapisnik o radu biračkog odbora, kao i da su tačno uneti podaci o broju nevažećih i važećih glasačkih listića i njihovom zbiru. Navode da je prilikom same predaje izbornog materijala za biračkom mesto broj 14 MZ “Stepanovićevo”, predsednik biračkog odbora za ovo biračko mesto, Milan Dučić, u prisustvu članova biračkog odbora LJiljane Komnenić, Veljka Abramovića i Pere Gordića, ispravio očiglednu omašku u tački 15. Zapisnika o radu biračkog odbora, a koja omaška se odnosi na prethodno pogrešno unet broj upisanih birača iz izvoda iz biračkog spiska. Smatra da navedena ispravka očigledne omaške ne utiče ni na koji način na tok i rezultate glasanja, niti na broj osvojenih glasova po izbornim listama na ovom biračkom mestu. Imajući u vidu napred navedeno, Gradska izborna komisija ostaje u svemu pri navodima iz ožalbenog rešenja i predlaže da Upravni sud žalbu odbije  kao neosnovanu.

  Odlučujući o podnetoj žalbi, koja je blagovremena, dopuštena i izjavljena od ovlašćenog lica, na osnovu odredaba člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07...54/11), ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu i dostavljenih spisa predmeta, Upravni sud je našao da je žalba osnovana.

  Iz obrazloženja ožalbenog rešenja i spisa predmeta proizlazi da su Nebojša Korać i Dalibor Novaković, ovlašćena lica Koalicije  Maja Gojković-Ujedinjeni regioni Srbije, podnosioca Izborne liste  Maja Gojković-Ujedinjeni regioni Srbije za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada, podneli Gradskoj izbornoj komisiji prigovor dana 07.05.2012. godine, u 19,45 minuta, zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na biračkom mestu 14 - MZ “Stepanovićevo”. Dalje su naveli da je, u postupku po prigovoru, uvidom u zapisnik o radu biračkog odbora na biračkom mestu 14 - MZ “Stepanovićevo”. Komisija je utvrdila da broj glasova nije veći od broja važećih glasačkih listića. Ispravka,  izvršena u navedenom zapisniku i overena od strane ovlašćenog lica biračkog odbora, koja se odnosila na broj upisanih birača u Izvodu iz biračkog spiska, prema stavu Komisije, nije od uticaja na odlučivanje po navodima prigovora, niti je uticala na zakonitost izbornog postupka i glasanja. U skladu sa napred navedenim, Gradska izborna komisija je utvrdila da nema nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na birčkom mestu 14 - MZ “Stepanovićevo”, na način iznet u prigovoru, te da su navodi prigovora neosnovani, pa je na osnovu člana 53. stav 1. Zakona o lokalnim izborima odlučila kao u dispozitivu ožalbenog rešenja.

  Odredbom člana 34. Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine – prečišćen tekst (''Službeni glasnik RS'', broj 29 od 09. aprila 2012. godine), propisano je da, čim utvrdi rezultate glasanja,. birački odbor čitko popunjava zapisnike o radu biračkog odbora u koje, pored ostalog, upisuje:  datum i mesto glasanja; broj i naziv biračkog mesta; imena i prezimena članova biračkog odbora; broj primljenih glasačkih listića; broj neupotrebljenih glasačkih listića; ukupan broj upisanih birača (za izbore za narodne poslanike u Narodnu skupštinu Republike Srbije: u koji ulaze i birački koji su upisani u poseban izvod iz biračkog spiska za glasanje birača na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju, u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, ako je određeno da glasaju na tom biračkom mestu); broj birača koji su glasali; broj birača koji su glasali van biračkog mesta; broj birača koji su glasali uz pomoć drugog lica; broj nevažećih glasačkih listića; broj važećih glasačkih listića; broj glasova datih za svaku izbornu listu. U zapisnike o radu biračkog odbora unose se i primedbe i mišljenja članova i zamenika članova biračkog odbora u stalnom i proširenom sastavu. Ako zapisnike o radu biračkog odbora ne potpišu svi članovi biračkog odbora, to se konstatuje u zapisniku o radu biračkog odbora i uz to se eventualno navode i razlozi zbog kojih zapisnik nije potpisan.

  Prema odredbi člana 36. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, u zapisnik o radu biračkog odbora unose se i primedbe i mišljenja članova biračkog odbora, podnosilaca izbornih lista i zajedničkih predstavnika podnosilaca izbornih lista, kao i sve druge činjenice od značaja za glasanje.

  Imajući u vidu napred izneto činjenično i pravno stanje ove izborne stvari, osnovano se, po oceni Upravnog suda, žalbom ukazuje da je ožalbenim rešenjem povređen zakon na štetu žalioca, jer razlozi dati u obrazloženju rešenja ne upućuju na rešenje kakvo je dato u dispozitivu, što je suprotno odredbi člana 199. stav 2. Zakona o opštem upravnom postupku (“Službeni list SRJ” br. 33/97 i 31/01 i “Službeni glasnik RS” br. 30/10), kojom je propisano,  između ostalog, da obrazloženje rešenja sadrži pravne propise i razloge koji s obzirom na utvrđeno činjenično stanje upućuju na rešenje kakvo je dato u dispozitivu. Takođe je povređena i odredba člana 235. stav 2. istog zakona, budući da Komisija nije ocenila sve navode prigovora, i za svoju odluku nije dala pravilne i na činjeničnom stanju zasnovane razloge.

  Naime, žalilac je u prigovoru naveo, a što ponavlja i u žalbi, da je zapisnik biračkog odbora sa Biračkog mesta br. 14 naknadno prepravljen, i to očigledno nakon potpisivanja od strane članova biračkog odbora, bez napomene da je bilo šta šarano i prepravljano, čime su povređene odredbe Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima i Pravila o radu biračkih odbora, donetih od strane Republičke izborne komisije.

  Iako u obavezi da oceni ovaj ključni navod prigovora, Gradska izborna komisija je propustila da utvrdi da li je i ko izvršio izmenu podataka u Zapisniku biračkog odbora sa Biračkog mesta br. 14 i da u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem odluči o osnovanosti prigovora žalioca. Naprotiv, i pored činjenice da je ispravku podataka izvršio i svojim potpisom overio Rajko Komnenov, lice ovlašćeno ispred Gradske izborne komisije da izvrši primopredaju izbornog materijala posle glasanja, između biračkog odbora za Biračko mesto broj 14 i Gradske izborne komisije, Gradska izborna komisija u obrazloženju ožalbenog rešenja navodi da je ispravku izvršio birački odbor i pogrešno zaključuje da ova ispravka nije od uticaja na odlučivanje po navodima prigovora, niti na zakonitost izbornog postupka.

  Postupajući na izloženi način, Gradska izborna komisija je, po oceni Upravnog suda, povredila zakon na štetu žalioca, zbog čega je Upravni sud, na osnovu odredbe člana 40. st. 1. i 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'', broj 111/09), koji se primenjuje na osnovu odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 12.05.2012. godine, u 20,30 časova,  III-8 Už. 213/12


Zapisničar                              Predsednik veća-sudija
Ksenija Ivanović, s.r.            Dušanka Marjanović,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

LJK