24.05.2012.

Presuda III-8 UŽ 529-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu
III-8 Už. 529/12
Dana 24.05.2012. godine
B e o g r a d


U IME NARODA

  
Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dušanke Marjanović, predsednika veća, Zorice Kitanović i mr Zorana Reljića, članova veća, sa sudskim savetnikom Ksenijom Ivanović, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi Vasić Nikole iz Šida, Jelice Stanivuković br. 14 kandidata za poslanika u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodina izjavljenoj protiv rešenja Izborne komisije opštine Šid broj: 013-3/88 od 22.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 24.05.2012. godine, u 11,30 časova,  doneo je 



P R E S U D U

  

Žalba  se USVAJA i PONIŠTAVA rešenje Izborne komisije opštine Šid broj: 013-3/88 od 22.05.2012. godine:

  
USVAJA
se prigovor Vasić Nikole iz Šida, kandidata za poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine, podnet dana 21.05.2012. godine, u 10,45 časova, Izbornoj komisiji Šid.
  
PONIŠTAVAJU
se izbori na biračkom mestu broj 22. u Osnovnoj školi “Filip Višnjić” Morović, za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine   Vojvodine zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora.
  
RASPUŠTA se birački odbor i ponavlja se glasanje na biračkom mestu broj 22. OŠ “Filip Višnjić” Morović – Šid.



O b r a z l o ž e nj e

  

Ožalbenim rešenjem, odbijen je prigovor Vasić Nikole iz Šida, kao neosnovan.

  
U žalbi koja je predata Opštinskoj izbornoj komisiji dana 23.05.2012. godine u 09,40 časova, a koja je primljena u Upravnom sudu dana 23.05.2012. godine, u 16,30 časova,  žalilac osporava zakonitost ožalbenog rešenja, navodeći da je na kraju glasanja predlagač Koalicije “Pokrenimo Vojvodinu” dobio kopiju zapisnika o radu biračkog odbora u kome nema rezultata glasanja, pa se ne vidi koliko su kandidati dobili glasova. Ističe da je navedeni zapisnik potpuno neupotrebljiv, da se ne zna ko je i kada upisao rezultate glasanja u primerak zapisnika biračkog odbora koji je predat izbornoj komisiji, posebno imajući u vidu da je predsednik komisije odbio da u zapisnik upiše rezultate, a iz obrazloženja rešenja se vidi da je upisao rezultate pred predsednikom Opštinske izborne komisije. Posebno podvlači da utvrđeni rezultati glasanja nisu utvrđeni na zakonom propisani način, odnosno da ih nije utvrdio birački odbor, čiji je to posao. Kako se ne mogu utvrditi  stvarni rezulatati glasanja, niti bilo ko od članova biračkog odbora u Moroviću može da potvrdi koji su pravi rezultati, smatra da su to razlozi za poništavanje izbora na tom biračkom mestu, raspuštanje biračkog odbora i određivanje novih izbora. Stoga predlaže da sud nakon razmatranja žalbe i priloga donese odgovarajuću odluku. 
  
Izborna komisija opštine Šid, dostavila je Upravnom sudu dana 23.05.2012. godine u 16,30 časova, žalbu sa spisima predmeta, koji se odnose na podnetu žalbu.
  
Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana 85. Pokrajinske skupštine Odluke o izboru poslanika u Skupštini Autonomne Pokrajine („Sl. list APV“ 3/12),  ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da je žalba osnovana.
  
Prema sadržini spisa, dostavljenih od strane Izborne komisije opštine Šid, proizlazi da je žalilac Vasić Nikola, kandidat za poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine, dana 21.05.2012. godine, u 10,45 časova, predao prigovor na glasanje na biračkom mestu broj 22, OŠ “Filip Višnjić” Morović, u kome je naveo da su u postupku sprovođenja izbora učinjene nepravilnosti, jer u zapisnik biračkog odbora nisu uneti rezultati glasanja, odnosno broj glasova koji je svaki kandidat dobio nakon prebrojavanja glasačkih listića, a što proizlazi iz primerka Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju ponovljenog glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštinu AP Vojvodine, po većinskom izbornom sistemu, od 20.05.2012.godine uručenog predlagaču. Pored toga, u podnetom prigovoru žalilac je istakao i da je Komisija utvrdila rezultate glasanja, iako se rezultati utvrđuju na biračkom mestu od strane članova biračkog odbora, pa Komisija, nije mogla naknadno da prebrojava i raspoređuje glasačke listiće ili naknadno upisuje rezultate u zapisnik posle potpisivanja zapisnika od strane članova biračkog odbora.
  
Ocenjujući navode iz prigovora Izborna komisija opštine Šid je odbila prigovor kao neosnovan, nalazeći da je u pitanju tehnička greška, koja je otklonjena u prisustvu predsednika biračkog odbora i overena od predsednika izborne komisije. 
  
Uvidom u Zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju ponovljenog glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštinu AP Vojvodine po većinskom izbornom sistemu  od 20.05.2012.godine, utvrđeno je da su na 5. strani Zapisnika, pored imena i prezimena kandidata, njihovog zanimanja, godina života i naziva predlagača,  upisani i brojevi glasova i to: za kandidata Vasić Nikolu 162, a za kandidata Travica Bogdana 153,  i da je pored navedenih stavljen paraf. Uvidom u Zapisnik koji je uručen ovlašćenom predlagaču, a čija je fotokopija dostavljena uz žalbu, utvrđeno je da na 5. strani pored imena kandidata nije naznačen broj glasova koji je svaki kandidat dobio. Pored toga, prema obrazloženju Komisije, iz ožalbenog rešenja sledi da je zapisnik o radu biračkog odbora uredno popunjen da nisu uneti podaci o broju glasova koje je dobio svaki kandidat, a što je učinjeno naknadno u prisustvu predsednika biračkog odbora i overeno od strane predsednika izborne komisije, te je na taj način otklonjena tehnička greška, koja nije mogla uticati na utvrđivanje rezultata glasanja.
  
Prema odredbi člana 42. stav 1. Pokrajinske skupštinske Odluke o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine (“Službeni list APV” br. 3/2012) propisano je da birački odbor, po utvrđivanju rezultata glasanja, u zapisnik o svom radu unosi: broj primljenih glasačkih listića, broj neupotrebljenih glasačkih listića, broj nevažećih glasačkih listića, broj važećih glasačkih listića, broj glasova datih za svakog kandidata, broj birača prema izvodu iz biračkog spiska i broj birača koji su glasali.
  
Odredbama člana 43. stav 3, 4. i 5. navedene Odluke propisano je da se prvi primerak zapisnika sa utvrđenim izbornim materijalom dostavlja izbornoj komisiji izborne jedinice, da se drugi primerak zapisnika ističe na biračkom mestu na javni uvid, dok se preostala četiri primerka zapisnika uručuju predstavnicima predlagača kandidata koji su osvojili najveći broj glasova na tom biračkom mestu i to odmah ukoliko predlagač kandidata ima predstavnika u biračkom odboru, a ukoliko ga nema predstavnik predlagača kandidata može preuzeti primerak zapisnika od izborne komisije izborne jedinice u roku od 12 časova.
  
Odredbom člana 44. stav 2. iste Odluke, propisano je da se o primopredaji izbornog materijala sastavlja zapisnik koji potpisuje predstavnik izborne komisije izborne jedinice i najmanje dva člana biračkog odbora koji su predali izbornu dokumentaciju.
  Kod ovakvog činjeničnog i pravnog stanja stvari, Izborna komisija opštine Šid postupila je suprotno citranim odredbama Odluke, kada je odbila prigovor kao neosnovan, zbog čega  je žalba usvojena na osnovu odredbe člana 85. navedene Odluke.
  
Odredbom člana 86. Odluke, propisano je da ako sud usvoji žalbu, odgovarajuće izborne radnje, odnosno izbor, ponoviće se u roku od 10 dana.
  
Postupajući po prigovoru Vasić Nikole iz Šida, kandidata za poslanika u Skupštinu AP Vojvodine, Upravni sud je našao da je prigovor osnovan. Ovo zbog toga što utvrđeno činjenično stanje iz Zapisnika o radu biračkog odbora na biračkom mestu 22 nesumnjivo ukazuje na to da je bilo povreda u radu biračkog odbora, prilikom sačinjavanja Zapisnika o radu, s obzirom da u Zapisniku, koga su potpisali članovi stalnog i proširenog sastava, koji je objavljen i dostavljen predlagačima i izbornoj komisiji, nedostaju rezultati glasanja za svakog od kandidata, pa se naknadno upisivanje rezultata glasanja u Zapisnik ne može podvesti pod ispravku tehničke greške.
  
Sa iznetih razloga, nalazeći da je povređen zakon na štetu žalioca, Upravni sud je primenom odredbe člana 85. i 86. Odluke o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine, odlučio kao u stavu jedan, dva, tri i četiri dispozitiva presude, a nalazeći da su se stekli uslovi da sud meritorno reši izbornu stvar.
 

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 24.05.2012. godine, u 11,30 časova, III-8 Už. 529/12


Zapisničar                                  Predsednik veća-sudija
Ksenija Ivanović,s.r.                  Dušanka Marjanović,s.r.

Za tačnost otpravka
upravitelj pisarnice
Dejan Đurić


LJK