12.05.2012.

Presuda III-9 UŽ 214-12-zaštita izbornog prava

   Republika Srbija
      UPRAVNI SUD 
Odeljenje u Novom Sadu
     III-9 Už 214/12
Dana 12.05.2012. godine
         B e o g r a d

        U IME NARODA


                       Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dušanke Marjanović, predsednika veća, Ruže Urošević i Zorice Kitanović, članova veća, sa sudijskim saradnikom Mirjanom Savić, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi podnosioca Izborne liste Maja Gojković  - Ujedinjeni regioni Srbije, izjavljenoj preko ovlašćenih predstavnika Nebojše Koraća i Dalibora Novakovića, protiv rešenja Gradske izborne komisije Grada Novog Sada br. 020-1/2012-254-I od 08.05.2012. godine, u pravnoj stvari zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 12.05.2012. godine u 19,00 časova,  doneo je

P R E S U D U
  Žalba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

  Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor podnosioca Izborne liste Maja Gojković – Ujedinjeni regioni Srbije za izbor odbornika Skupštine Grada Novog Sada, izjavljen zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na Biračkom mestu 53 - Osnovna škola ''I Vojvođanska brigada'', Novi Sad, kao neosnovan.
  U žalbi podnetoj Upravnom sudu neposredno dana 10.05.2012. godine u 17,28 časova, podnosilac Izborne liste Maja Gojković – Ujedinjeni regioni Srbije, preko ovlašćenih predstavnika Nebojše Koraća i Dalibora Novakovića, ukazuje da Gradska izborna komisija, obrazlažući žalbom napadnuto rešenje, navodi da je uvidom u Zapisnik o primopredaji izbornog materijala na Biračkom mestu br. 53, utvrđeno da se, navodno, u Zapisniku o primopredaji izbornog materijala ne nalaze primedbe i nedostaci istaknuti prigovorom, pa predlažu sudu da od Gradske izborne komisije pribavi navedeni zapisnik sa kompletnim izbornim materijalom za Biračko mesto br. 53. Ovo stoga, što smatraju da iz neposrednog uvida u Zapisnik o prijemu izbornog materijala za ovo biračko mesto proizlazi da kompletan izborni materijal nije predat Gradskoj izbornoj komisiji dana 07.05.2012. godine do 12,00 časova, te da je očigledno da je u dužem vremenskom periodu, počev od momenta prijema, odnosno sačinjavanja zapisnika o primopredaji, izborni materijal bio bez nadzora. Žalioci osporavaju zakonitost ožalbenog rešenja ukazujući da se njime krše odredbe Zakona o izboru narodnih poslanika i odredbe Zakona o lokalnim izborima, kao i Pravila o radu biračkih odbora doneta od strane Republičke izborne komisije. Sa iznetih razloga, predlažu da sud žalbu usvoji, poništi ožalbeno rešenje, poništi lokalne izbore za izbor odbornika u Skupštini Grada Novog Sada na Biračkom mestu br. 53 u Novom Sadu i naloži ponavljanje izbora na tom biračkom mestu.
  U odgovoru na žalbu, dostavljenom Upravnom sudu sa spisima predmeta dana 11.05.2012. godine u 22,05 časova, Gradska izborna komisija Grada Novog Sada je navela da je podnosilac žalbe imao svoje predstavnike u stalnom i proširenom sastavu biračkog odbora na ovom biračkom mestu, i da je predsednik ovog biračkog odbora Igor Blanuša imenovan na predlog Koalicije Ujedinjeni regioni Srbije. Prilikom sačinjavanja  Zapisnika o radu biračkog odbora predstavnici podnosioca prigovora nisu imali primedbi na tok i rezultate glasanja, a  žalbom se ne osporava broj glasova koje je osvojila njihova izborna lista i druge izborne liste, odnosno ne osporava se tačnost broja važećih glasačkih listića. Ukazuje da podnosilac prigovora uz žalbu nije dostavio dokaze da je izborni materijal bio bez nadzora do momenta predaje Gradskoj izbornoj komisiji, odnosno da su izvršene bilo kakve radnje u vezi sa izbornim materijalom koje mogu da utiču na rezultate glasanja na ovom biračkom mestu. Činjenica da je zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja, između biračkog odbora i Gradske izborne komisije, potpisao predsednik biračkog odbora Igor Blanuša, imenovan na predlog  Koalicije Ujedinjeni regioni Srbije, kao i dva člana biračkog odbora, jasno ukazuju da su navodi iz prigovora neosnovani. Dalje navodi da je primopredaja izbornog materijala vršena u objektu Skupštine grada Novog Sada i celokupan materijal sa svih biračkih mesta se nalazio pod stalnim nadzorom ne samo članova biračkog odbora sa konkretnog biračkog mesta, već i pod nadzorom, lica iz Gradske izborne komisije, kao i pod nadzorom lica zaposlenih u Skupštini grada Novog Sada. Usled postojanja velikog broja biračkih mesta na teritoriji grada, primopredaja izbornog materijala nije mogla biti izvršena istovremeno za sva biračka mesta, već je vršena sukcesivno, brzinom koja je bila moguća imajući u vidu održavanje izbora na svim nivoima i postojanje čak pet zapisnika po svakom biračkom mestu, kao i pet džakova sa izbornim materijalom sa svakog biračkog mesta. Smatra da okolnost da je primopredaja izbornog materijala izvršena 07.05.2012. godine u 12,00 časova, nije od bilo kakvog uticaja na tok i regularnost glasanja i utvrđenih rezultata glasanja na ovom biračkom mestu, pa predlaže da sud odbije žalbu kao neosnovanu.
  Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima ("Sl. glasnik RS" br. 129/07, 34/10 i 54/11), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, odgovora na žalbu, kao i svih spisa ove izborne stvari dostavljenih uz žalbu i uz odgovor na žalbu, Upravni sud je našao da  žalba nije osnovana.
  Iz spisa predmeta proizlazi da je žalilac podneo prigovor Gradskoj izbornoj komisiji grada Novog Sada dana 07.05.2012. godine u 19,45 časova, jer sa biračkog mesta broj 53 izborni materijal nije predat Gradskoj izbornoj komisiji 7. maja u 12,00 časova, pa je očigledno bio bez nadzora do navedenog vremena. Gradska izborna komisija je odbila prigovor kao neosnovan, našavši da jnj u Zapisniku o primopredaji izbornog materijala posle glasanja sačinjenom između biračkog odbora i Gradske izborne komisije za Biračko mesto broj 53 – OŠ “I vojvođanska brigada” Novi Sad, konstatovano da je izborni materijal predat Gradskoj izbornoj komisiji 7. maja 2012. godine od strane predsednika biračkog odbora i članova biračkog odbora, pa je Gradska izborna komisija utvrdila da nema nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na predmetnom biračkom mestu.
  Odredbom člana 38. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, propisano je da kad utvrdi rezultate glasanja, birački odbor će bez odlaganja, a najkasnije u roku od 8 časova od zatvaranja biračkih mesta, dostaviti izbornoj komisiji zapisnik o utvrđivanju rezultata glasanja na biračkom mestu, izvod iz biračkog spiska, važeće glasačke listiće u zapečaćenom posebnom omotu, neupotrebljene glasačke listeće u  zapečaćenom posebnom omotu, nevežeće glasačke listiće u zapečaćenom posebnom omotu, kao i preostalu izbornu dokumentaciju.
  Članom 40. stav 1. Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 6. maj 2012. godine (“Službeni glasnik RS”, br. 23/12), propisano je da pošto utvrdi rezultate glasanja na biračkom mestu, birački odbor bez odlaganja i odvojeno za svake izbore, predaje u zgradi opštine/grada radnom telu, opštinskoj/gradskoj izbornoj komisiji, odnosno izbornoj komisiji gradske opštine: prvi primerak Zapisnika o radu biračkog odbora, izvod iz biračkog spisa i poseban izvod iz biračkog spiska, ako su na biračkom mestu glasali i birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, zapečaćeni koverat u kojem je kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije, zapečaćeni koverat u koji su stavljeni neputrebljeni glasački listići,  zapečaćeni koverat u koji su stavljeni nevažeći glasački listići,  zapečaćeni koverat u koji su stavljeni važeći glasački listići,  zapečaćeni koverat u koji su stavljene potpisane potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta. Članom 41. stav 1. istih Pravila propisano je da prilikom predaje izbornog materijala, predsednik biračkog odbora je dužan da opštinskoj/gradskoj upravi dostavi i evidenciju o prisutnosti članova i zamenika članova biračkog odbora na biračkom mestu.
  Kako se iz Zapisnika o primopredaji izbornog materijala posle glasanja, sačinjenog između biračkog odbora i Gradske izborne komisije za biračko mesto broj 53, vidi da je primopredaja od strane biračkog odbora Gradskoj izbornoj komisiji izvršena dana 07.05.2012. godine u 13,30 časova, na način propisan Zakonom o lokalnim izborima i Pravilima o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 6. maj 2012. godine, pravilno je, po oceni Upravnog suda, Gradska izborna komisija odbila prigovor žalioca. Pri tom je pravilno zaključila Gradska izborna komisija grada Novog Sada da okolnost da je primopredaja izbornog materijala izvršena u navedeno vreme, nije od uticaja na tok i regularnost glasanja i utvrđenih rezultata glasanja na ovom biračkom mestu, i da žalilac ničim ne dokazuje svoje navode o nepravilnostima na tom biračkom mestu.
  Sa iznetih razloga, Upravni sud je na osnovu člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS”, br. 111/09), koji se primenjuje na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima,  odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
Dana 12.05.2012. godine, u 19,00 časova, III-9 Už. 214/12


Zapisničar                   Predsednik veća- sudija
Mirjana Savić,s.r.       Dušanka Marjanović,s.r.

za tačnost otpravka
upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

SK/12