Београд, 12.05.2012.

Пресуда 16 УЖ 194-12-заштита изборног права

Република Србија         
 УПРАВНИ СУД
16  Уж. 194/12       
11.05.2012. године
      Б е о г р а д

 

У ИМЕ НАРОДА


  
Управни суд, у већу  састављеном  од судија: Невене Милојчић председника већа, Стева Ђурановића и Жељка Шкорића, чланова већа са судским саветником Драгицом Вранић, као записничарем, одлучујући о жалби Томислава Симоновића из Винче, кандидата за одборника са Изборне листе : Група грађана – Томислав Симоновић – Наш Тома, чији је пуномоћник Драгиша Т. Вукашиновић, адвокат из Новог Београда, Булевар Зорана Ђинђића бр. 207/VI изјављеној против решења Изборне комисије градске општине Гроцка бр. 013-3-91 од 07.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа, одржаној дана 11.05.2012. године, у 14.35 часова, донео је



П Р Е С У Д У

  
Жалба СЕ ОДБИЈА.


                         
О б р а з л о ж е њ е 

  
Ожалбеним решењем одбијен је приговор Томислава Симоновића кандидата за одборника са Изборне листе: Група грађана – Томислав Симоновића- Наш Тома, који се односи на поступак спровођења гласања на бирачком месту бр. 36 Ритопек.

  
У жалби поднетој Управном суду дана 10.05.2012. године у 10:36 часова жалилац наводи да је предлагач листе Група грађана “Томислав Симоновић – Наш Тома” поднео предлог за проширени састав бирачких одбора за одборнике СО Гроцка испред наведене Изборне листе на ком списку су за изборно место  бр. 35 у Пударцима предложени Владимир Матејевић и Катарина Маторчевић. Међутим, како подносилац жалбе није обавештен о томе да ли су ови предлози прихваћени или не, са датим усменим обавештењем да су та лица као члан и заменик члана прихваћена, то су 06.05.2012. године именована лица отишла на предложено изборно место бр. 35 у Пударцима где им није било дозвољено да учествују у припремним радњама, али им је касније од стране председника комисије било дозвољено да активно учествују у раду комисије за време гласања, а по завршетку гласања, речено им је да они по решењу ту не траба да буду чланови, већ да су чланови неке друге комисије и то у Ритопеку на гласачком месту 36, због чега им није било дозвољено да потпишу записник комисије бирачког места бр. 35 у Пударцима. Истиче да предлагачу наведене листе господину Томиславу Симоновићу у складу са одредбом члана 16. став 6. Закона о локалним изборима није достављено решење о именовању наведених лица за чланове бирачког одбора за бирачко место бр. 36 у Ритопеку чиме је направљена, намерно или ненамерно, забуна која је довела до тога да је нерегуларна процедура на оба наведена бирачка места. Сем тога, указује да приликом гласања на бирачком месту бр. 35 у Пударцима гласач Жељко Маторчевић је изнео примедбе које је својеручно потписао, а потпис на истима ставио је и председник комисије Драган Велимировић. У овим примерима је наведено да је Жељко Маторчевић на изборном месту број 35 у Пударцима био са супругом Драганом Маторчевић и да том приликом Изборна комисија није користила спреј. Како председник комисије примедбу, иако је потписао, није хтео да прими, Жељко је исту фотографисао, а фотографију доставио у прилогу жалбе.  Жалилац је уз жалбу приложио и фотокопију решења Изборне комисије Градске општине Гроцка бр. 013-3-91 од 07.05.2012. године. Предложио је да суд на основу члана 55. Закона о локалним изборима жалбу усвоји и поништи предметне изборе на оба бирачка места и то на изборном месту бр. 35 у Пударцима и на изборном месту бр. 36 у Ритопеку, као и да наложи поновне изборе на тим бирачким местима. 
  
Општинска изборна комисија општине Гроцка је Управном суду доставила списе потребне за одлучивање о жалби, као и одговор на жалбу 10.05.2012. године у 20.38 часова и допуну списа 11.05.2012. године у 14,08 часова. У одговору на жалбу Општинска изборна комисија општине Гроцка је у свему остала при разлозима из образложења ожалбеног решења. 
     
Одлучујући, на основу одредбе члана 54. ст 1. и 3. Закона  о локалним изборима  (''Службени гласник РС'', бр. 129/07 , 34/10 и 54/11),  о поднетој жалби, која је благовремена, допуштена и изјављена од овлашћеног лица, Управни суд је, оценом навода жалбе и достављених списа предмета, нашао да је  жалба неоснована. 
      
Наиме, поводом приговора овде жалиоца, ожалбеним решењем а према стању у списима, несумњиво је правилно утврђено да су као представници подносиоца Изборне листе : Група грађана – Томислав Симоновић- Наш Тома у проширени састав бирачког одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године, за бирачко место бр. 36 Ловачки дом Ритопек, на територији градске општине Гроцка, решењем Републичке изборне комисије бр. 013-422/12 од 30.04.2012. године именовани Владимир Матејић из Пудараца и Катарина Маторчевић из Пудараца, као и да ова лица нису учествовала у раду бирачког одбора у проширеном саставу за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године за бирачко место бр. 36 Ловачки дом Ритопек на територији градске општине Гроцка, а што произлази из Записника о раду бирачког одбора и Извештаја о присутности на бирачком месту. Даље је утврђено да се гласање на бирачком месту 36 Ритопек одвијало у потпуном реду а што произлази из Записника о раду бирачког одбора, сачињеног од бирачког одбора и потписаног без примедби. 
 
 Имајући у виду наведено, суд налази да је ожалбено решење правилно и на закону засновано због чега су наводи жалбе који се односе на регуларност проведених избора на бирачком месту број 36 Ритопек, неосновани.
  
Наводе жалбе који се односе на наводне неправилности на бирачком месту бр. 35 у Пударцима ,суд није ценио јер је ожалбеним решењем одбијен приговор подносиоца жалбе, који се односи на поступак спровођења гласања на бирачком месту бр. 36 Ритопек. 
 
 Како је жалба тужиоца одбијена, то нема законског основа да суд мериторно реши овај изборни спор у смислу члана 55. став 2. Закона о локалним изборима, а како то жалбом жалилац предлаже.
  
Из наведених разлога, Управни суд је на основу члана 54. став 3.  Закона о локалним изборима, сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'', број 111/09), одлучио као у диспозитиву пресуде.


ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
Дана: 11.05.2012. године  у 14.35 часова, 16  Уж. 194/12

Записничар                        Председник већа-судија
Драгица Вранић,с.р.             Невена
Милојчић,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

БТ