Београд, 11.05.2012.

Пресуда 23 УЖ 196-12 од 11.05.2012.-заштита изборног права

Република Србија

 

УПРАВНИ СУД

 

23 Уж 196/12

 

11.05.2012. године

 

Б е о г р а д

 

 

У ИМЕ НАРОДА

 

 

 

Управни суд, у већу састављеном од судија: Невене Милојчић председника већа, Стева Ђурановића и Жељка Шкорића, чланова већа са судским саветником Миром Стевић Капус, као записничарем, одлучујући о жалби Томислава Симоновића кандидата за одборника са изборне листе: Група грађана – Томислав Симоновић – Наш Тома, чији је пуномоћник Драгиша Вукашиновић адвокат из Новог Београда, Булевар Зорана Ђинђића бр. 207/VI, изјављеној против решења Изборне комисије Градске општине Гроцка, број 013-3-88 од 07.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа, одржаној дана 11.05.2012. године, часова, у 14.50 часова, донео је

 

 

П Р Е С У Д У

 

 

Жалба СЕ ОДБИЈА.

 

 

О б р а з л о ж е њ е

 

 

 

 

Ожалбеним решењем одбијен је приговор Томислава Симоновића, кандидата за одборника са Изборне листе : Група грађана – Томислав Симоновић – Наш Тома, који се односи на поступак спровођења гласања на бирачком месту бр. 37 Умчари.

 

 

 

У жалби поднетој Управном суду дана 10.05.2012. године у 10.38 часова, жалилац наводи да је предлагач листе Група грађана “Томислав Симоновић – Наш Тома” поднео предлог за проширени састав бирачких одбора за одборнике СО Гроцка испред наведене Изборне листе на ком списку су за изборно место бр. 36 Ловачки дом Ритопек предложени Предраг Нешић и Немања Ивковић. Међутим, како подносилац жалбе није обавештен о томе да ли су ови предлози прихваћени или не, са датим усменим обавештењем да су та лица као члан и заменик члана прихваћена, то су 06.05.2012. године именована лица отишла на предложено изборно место у Ритопек бр. 36 и учествовали у изборним радњама, с тим што им је на завршетку избора речено да они по решењу ту не треба да буду, да нису чланови те гласачке комисије, већ да треба да буду на бирачком месту бр. 37 у Умчарима, због чега им није било дозвољено да потпишу записник комисије на гласачком месту у Ритопеку. Истиче да предлагачу наведене листе господину Томиславу Симоновићу у складу са одредбом члана 16. став 6. Закона о локалним изборима није достављено решење о именовању наведених лица за чланове бирачког одбора за бирачко место бр. 37 у Умчарима. Даље наводи да члан комисије Предраг Нешић, као и заменик члана Немања Ивковић, дали оверене писане изјаве у којима је наведено под кривичном и материјалном одговорношћу да именовани нису учествовали у раду комисије бр. 37 у Умчарима, да самим тим нису ни потписали записник о раду те комисије. Сматра да то значи да уколико постоји записник те комисије са њиховим потписима да се ради о фалсификату, те да се графолошким вештачењем може и мора утврдити да ли су именовани потписници извештаја изборне комисије са бирачког места бр. 37 у Умчарима, а на околност њиховог присуства и учешћа у раду изборне комисије бр. 36 у Ритопеку, да се као сведоци саслушају лица предложена у њиховим овереним писменим изјавама. Уз тужбу тужилац је приложио изјаву Нешић Предрага и Немањи Ивковића. Предложио је да суд на основу члана 55. Закона о локалним изборима жалбу усвоји и поништи предметне изборе на оба бирачка места и то на изборном месту бр. 36 у Ритопеку и на изборном месту бр. 37 у Умчарима, као и да наложи поновне изборе на тим бирачким местима.

 

 

 

Општинска изборна комисија општине Гроцка је Управном суду доставила списе потребне за одлучивање о жалби, као и одговор на жалбу 10.05.2012. године у 20.34 часова и допуну списа 11.05.2012. године у 14,08 часова. У одговору на жалбу Општинска изборна комисија општине Гроцка је у свему остала при разлозима из образложења ожалбеног решења.

 

 

 

 

Одлучујући, на основу одредбе члана 54. ст 1. и 3. Закона о локалним изборима (''Службени гласник РС'', бр. 129/07 , 34/10 и 54/11), о поднетој жалби, која је благовремена, допуштена и изјављена од овлашћеног лица, Управни суд је, оценом навода жалбе и достављених списа предмета, нашао да је жалба неоснована.

 

 

Наиме, поводом приговора овде жалиоца, ожалбеним решењем а према стању у списима, несумњиво је правилно утврђено да су као представници подносиоца Изборне листе : Група грађана – Томислав Симоновић- Наш Тома у проширени састав бирачког одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године, за бирачко место бр. 37 ОШ ''Миливоје Стојковић'' Умчари, на територији градске општине Гроцка, решењем Републичке изборне комисије бр. 013-422/12 од 30.04.2012. године именовани Предраг Нешић из Ритопека и Немања Ивковић из Ритопека, као и да су ова лица потписала извештај о присутности за бирачко место 37 Умчари, за која су били именовани решењем Републичке изборне комисије. Наведено произлази из Извештаја о присутности на бирачком месту 37 Умчари и из приложеног записника о раду бирачког одбора сачињеног од бирачког одбора и потписаног без примедби, на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор одборника Скупштине Градске општине Гроцка 06.05.2012. године, за бирачко место бр. 37 ОШ ''Миливоје Стојковић'' Градске општине Гроцка, да се гласање на бирачком месту 37 одвијало у потпуном реду.

 

 

 

Имајући у виду наведено, суд налази да је ожалбено решење правилно и на закону засновано због чега су наводи жалбе који се односе на регуларност проведених избора на бирачком месту број 37 ОШ ''Миливоје Стојковић'', неосновани. Чињеница да су члан проширеног састава бирачког одбора Предраг Нешић, као и заменик члана Немања Ивковић дали оверене писане изјаве у којима је наведено да по кривичном и материјалном одговорношћу изјављују да нису учествовали у раду комисије бр. 37 у Умчарима, без утицаја је на правилност и законитост ожалбеног решења, јер је записник о раду бирачког одбора на бирачком месту 37 у Умчарима, сачињен од бирачког одбора и потписан без примедби које се односе на ток гласања на бирачком месту бр. 37 у Умчарима.

 

 

Наводе жалбе који се односе на наводне неправилности на бирачком месту бр. 36, суд није ценио јер је ожалбеним решењем одбијен приговор подносиоца жалбе, који се односи на поступак спровођења гласања на бирачком месту бр. 37 Умчари.

 

 

 

Како је жалба тужиоца одбијена, то нема законског основа да суд мериторно реши овај изборни спор у смислу члана 55. став 2. Закона о локалним изборима, а како то жалбом жалилац предлаже.

 

 

 

Из наведених разлога, Управни суд је на основу члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'', број 111/09), одлучио као у диспозитиву пресуде.

 

 

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ

 

 

Дана: 11.05.2012. године у 14.50 часова, 23 Уж. 196/12

 

 

Записничар                                            Председник већа – судија

 

Мира Стевић-Капус, с.р.                          Невена Милојчић, с.р.

 

 

За тачност отправка

 

Управитељ писарнице

Дејан Ђурић

 


БТ