Београд, 17.05.2012.

Пресуда 23 Уж.400-12 - заштита изборног права

Република Србија         
УПРАВНИ СУД
23  Уж. 400/12        
17.05.2012. године
Б е о г р а д


У ИМЕ НАРОДА

Управни суд, у већу састављеном од судија: Невене Милојчић председника већа, Стева Ђурановића и Жељка Шкорића, чланова већа, са судским саветником Миром Стевић Капус, као записничарем, одлучујући о жалби Драгана Томића, овлашћеног лица листе ПОКРЕНИМО ШАБАЦ – ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ  (Српска напредне странка, Нова Србија, Покрет снага Србије – БК, Ромска партија) на решење Градске изборне комисије града Шабца, број: 102-2012 од 11.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа, одржаној дана 17.05.2012. године, у 16.30 часова, донео је 

П Р Е С У Д У

         Жалба СЕ ОДБИЈА.


О б р а з л о ж е њ е 

Ожалбеним решењем одбачен јe као недозвољен захтев жалиоца, за контролу изборних резултата за избор одборника за Скупштину града Шапца.

У жалби поднетој непосредно Управном суду дана 12.05.2010. године у 12.00 часова,  наводи се да се ожалбено решење побија на основу члана 54. став 3. Закона о локалним изборима а у вези члана 24. став 1. тачка 1. , 3. и 4. Закона о управним споровима. Наводи да се у образложењу ожалбеног решења Градска изборна комисија беспредметно позива на члан 52. Закона о локалним изборима и на рок од 24 часа за подношење приговора, јер истој није ни упућен приговор. Истиче да је захтев за преиспитивање и исправку математичких грешака, уколико постоје поднет у смислу члана 209. Закона о општем управном поступку. Ово стога што је  контролом извршеном од стране стручних лица коалиције жалиоца, уносом резултата добијених од Градске изборне комисије Шабац и применом законом прописаног система калкулације – Донтовог система добили резултат различит од резултата Градске изборне комисије а према ком је припадајући број мандата коалиције жалиоца 15, а не 14 како је наведено у Записнику о проглашењу изборних резултата од стране Градске изборне комисије Шабац. Истиче да није оштећена само коалиција жалиоца већ и остали подносиоци изборних листа који су остварили изборни резултат. Предложио је да суд жалбу усвоји и поништи оспорено решење.
 
Градска изборна комисија доставила је Управном суду списе предмета дана 16.05.2012. године у 14.22 часова и допуну списа потребних за одлучивање дана 17.05.2012. године у 16.00 часова.

Одлучујући, на основу одредбе члана 54. став 1. и 3. Закона о локалним изборима (''Службени гласник РС'', бр. 129/07, 34/10 и 54/11), о поднетој жалби, која је благовремена, допуштена и изјављена од овлашћеног лица, Управни суд је, оценом навода жалбе и достављених списа предмета, нашао да је жалба неоснована.  
 
Према стању у списима и разлозима ожалбеног решења, несумњиво је утврђено да је предлагач овде жалилац поднео захтев за исправку математичке грешке приликом утврђивања коначних резултата избора, а не приговор, те да захтев као правно средство није прописано у поступку заштите изборног права  чланом 52. Закона о локалним изборима. Са наведеног разлога је одлучено као у диспозитиву ожалбеног решења.

Одредбом члана 52. став 1. Закона о локалним изборима (''Службени гласник РС'', бр. 129/07, 34/10 и 54/11) прописано је да бирач, кандидат за одборника или предлагач кандидата има право да поднесе приговор изборној комисији јединице локалне самоуправе, због неправилности у поступку кандидовања, спровођења, утврђивања и објављивања резултата избора.
 
Према образложењу ожалбеног решења, свих списа предмета и навода жалбе, произлази да жалилац није поднео приговор из члана 52. Закона о локалним изборима, већ захтев за исправку математичке грешке у смислу одредаба Закона о општем управном поступку. Ова грешка по наводима самог захтева води измени званично утврђених и проглашених резултата избора. 

Имајући у виду наведено, суд налази да је ожалбено решење правилно и на закону засновано. Ово стога што Изборна комисија примењује одредбе Закона о општем управном поступку само у поступку по приговору а не у целом поступку спровођења избора.  Стога је по налажењу суда Градска изборна комисија општине Шабац при доношењу ожалбеног решења поводом изјављеног захтева правилно применила одредбе које се односе на поступак прописан  Законом о локалним изборима и применом истих одбацила захтев жалиоца.

Због тога је ожалбени решење правилно и на закону засновано, а наводи жалбе  неосновани и не могу довести до другачије оцене законитости ожалбеног решења.

  Из наведених разлога, Управни суд је, на основу члана 54. став 3. и 4. Закона о локалним изборима и сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима („Службени гласник РС“, број 111/09), одлучио као у диспозитиву  пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
Дана: 17.05.2012. године  у 16.30 часова, 23  Уж. 400/12

Записничар                                      Председник већа-судија
Мира Стевић Капус,с.р.                Невена Милојчић,с.р.

 

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић


БТ-2012