Београд, 17.05.2012.

Пресуда II-2 Уж.438 -12 - заштита изборног права

    Република Србија
     УПРАВНИ СУД
     Одељење у Нишу
      II-2 Уж. 438/12
  17. мај 2012. године
         Б е о г р а д 


У ИМЕ НАРОДА


Управни суд, у већу састављеном од судија: Деса Симић, председника већа, Томислава Медведа и Драган Јовановић, чланова већа, са судским саветником Сандром Газетић, као записничарем, решавајући о жалби Изборне листе „Коалиција Покренимо Ниш – Српска напредна странка, Нова Србија, Покрет снага Србије – БК, Покрет социјалиста”, изјављеној преко овлашћеног лица Дејана Андрејевића, из Ниша, Радоја Дакића 43/44, против решења Градске изборне комисије Града Ниша, број 013-275/2012-1 од 12. маја 2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана  17. маја 2012. године у 13,20 часова, донео је 

 П Р Е С У Д А  

           Жалба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е 
  

Ожалбеним решењем одбачен је, као неблаговремен, приговор подносиоца изборне листе „Коалиција Покренимо Ниш – Српска напредна странка, Нова Србија, Покрет снага Србије – БК, Покрет социјалиста”, број 013-275/2012 од 11. маја 2012. године, поднет Градској изборној комисији Ниш 11. маја 2012. године у 19,45 часова.

У благовременој жалби поднетој поштом препоручено дана 14. маја 2012. године у 10,00 часова, а која је примљена у Управном суду 15. маја 2012. године у 9,37 часова, жалилац истиче да је увидом у изборни материјал са бирачког места број 46 градске Општине Медијана 10. маја 2012. године, у периоду од 14 до 20 часова, а сходно члану 32. Закона о локалним изборима, утврђено да је за то бирачко место, у материјалу који је прегледан, већи број гласачких листића од броја бирача који су гласали, а да се број неважећих гласачких листића и број важећих гласачких листића разликује од броја који је жалилац утврдио. Указује да је благовремено поднео приговор Градској изборној комисији, којим је предложио да Комисија усвоји његов приговор на основу чл. 35. Закона о локалним изборима, распусти бирачки одбор, именује нови, а да гласање на овом месту понови. Сматра да почетак рока за истицање приговора треба да почне од момента сазнања жалиоца за неправилности у изборном поступку, тј. Од 10. маја 2012. године, обзиром да је сазнање за неправилности наступило моментом накнадног увида у записнике и бројањем изборног материјала који се налази код Градске изборне комисије, сходно члану 32. Закона о локалним изборима. Наводи да Градска изборна комисија једнострано тумачи одредбе члана 52. Закона о локалним изборима и као рок за подношење приговора узима рок од 24 часа од дана када је одлука донета као неоснована и супротна закону, јер је Градска изборна комисија морала да рачуна време од 24 часа када је извршена повреда или радња, након накнадног увида жалиоца. Предлаже Управном суду да уважи жалбу, укине ожалбено ршење и мериторно донесе одлуку и поништи резултате гласања са бирачког места број 46 градске Општине Медијана избора за одборнике Скупштине Града Ниша, те наложи расписивање поновних избора на том бирачком месту.

У одговору на жалбу, који је достављен овоме суду са списима предмета  16. маја 2012. године у 23,13 часова, Градска изборна комисија Града Ниша је навела да су наводи жалиоца неосновани, а донето решење на закону засновано. Остаје при свим наводима из образложења ожалбеног решења и предлаже да Управни суд по спроведеном поступку и извршеном увиду у списе, жалбу одбије.

Одлучујући о поднетој жалби “Коалиције Покренимо Ниш – Српска напредна странка, Нова Србије, Покрет снага Србија – БК, Покрет социјалиста”, Управни суд је оценом
навода жалбе, одговора на жалбу, као и свих списа предмета ове изборне ствари достављених уз жалбу и одговора на жалбу, нашао да је жалба жалиоца није основана.

Према стању у списима предмета и образложењу ожалбеног решења произлази да је Градска изборна комисија Града Ниша, одбацила приговор због неправилности у поступку спровођења, утврђивања и објављивања резултата избора за одборнике Скупштине града Ниша на бирачком месту број 46 Градске општине Медијана, налазећи да је приговор неблаговремено поднет. Ово са разлога што је поступак спровођења, утврђивања и објављивања резултата избора на наведеном бирачком месту завршен 7. маја 2012. године, а рок за подношење приговора је 24 часа од дана када је донета одлука, односно извршена радња или учињен пропуст, а да је приговор поднет 11. маја 2012. године, односно после истека рока прописаног чланом 52. став 2. Закона о локалним изборима.

Одредбом члана 52. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС”, број 129/07,... и 54/11), прописано је да бирач, кандидат за одборника или предлагач кандидата има право да понесе приговор изборној комисији јединици локалне самоуправе због неправилности у поступку кандидовања, спровођења, утврђивања и објављивања резултата избора. Приговор се подноси у року од 24 часа од дана када је донета одлука, односно извршена радња или учињен пропуст.

Како из самих навода поднете жалбе и приложеног ожалбеног решења од 12. маја 2012. године, произлази да је Градској изборној комисији Ниш, дана 11. маја 2012. године у 19,45 часова, поднет приговор подносиоца Изборне листе “Коалиције Покренимо Ниш – Српска напредна странка, Нова Србија, Покрет снага Србије – БК, Покрет социјалиста”, због неправилности у поступку спровођења, утврђивања и објављивања резултата избора за одборнике Скупштине Града Ниша на бирачком месту број 46 Градске Општине Медијана, а да су резултати гласања са тог бирачког места утврђени записником о раду Градске изборне комисије Ниш утврђивању резултата избора за одборнике Скупштине Града Ниша одржаних 6. маја 2012. године, на седници одржаној 7. маја 2012. године у 18,00 часова и  објављени у “Службеном листу града Ниша” број 35 од 7. маја 2012. године. На тај записник представник жалиоца у Градској изборној комисији Ниш није имао примедби. Стога и Суд налази да је, у смислу наведене одредбе члана 52. став 2. Закона о локалним изборима, жалиочев приговор поднет неблаговремено.

Цењени су и наводи жалбе којима се оспорава рок за подношење приговора од 24 часа, па суд налази да је исти неоснован са разлога изнетих у образложењу ожалбеног решења, које као правилне и на закону засноване прихвата и овај суд.
  
Из наведених разлога, на основу овлашћења из одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, уз сходну примену одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (“Службени гласник РС”, број 111/09), одлучено је као у диспозитиву пресуде.


        
ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
Дана 17. маја 2012. године, у 13,20 часова, II-2 Уж. 438/12

 Записничар                              Председник већа-судија
Сандра Газетић,с.р.                          Деса Симић,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић
РР