Београд, 18.05.2012.

Пресуда II-2 Уж.492 -12 - заштита изборног права

Република Србија
  УПРАВНИ СУД
Одељење у Нишу
  II-2 Уж 492/12
17. мај 2012. године
        Б е о г р а д

        

У ИМЕ НАРОДА


                       
Управни суд, у већу састављеном од судија: Десе Симић,  председника већа, Томислава Медведа и Драгана Јовановића, чланова већа, са судским саветником Сандром Газетић, записничарем, одлучујући о жалби Рајка Николића, из Куршумлије, Карађорђева 21, овлашћеног лица подносиоца Изборне листе „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС)  - Партија уједињених пензионера (ПУПС) – Јединствена Србија (ЈС), против решења Изборне комисије Општине Куршумлија, број I-013-129/2012 од 14. маја 2012. године, у прeдмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној 17. маја 2012. године, у 17,30 часова, донео је



П Р Е С У Д У

             Жалба СЕ УСВАЈА, ПОНИШТАВА решење Изборне комисије Општине Пантелеј, број 013-92/2012-112 од 8. маја 2012. године Општине Куршумлија, број I-013-129/2012 од 14. маја 2012. године и решава:

            УСВАЈА СЕ приговор Рајка Николића, из Куршумлије, Карађорђева 21, овлашћеног лица подносиоца Изборне листе „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС)  - Партија уједињених пензионера (ПУПС) – Јединствена Србија (ЈС), поднет 14. маја 2012. године у 10,45 Изборној комисији Општине Куршумлија.

           ПОНИШТАВАЈУ СЕ избори  за одборике Скупштине Општине Куршумлија на бирачком месту број 7 – Милоје Закић у Општини Куршумлија, због неправилности у спровођењу избора.

          РАСПУШТА СЕ бирачки одбор и ПОНАВЉА СЕ гласање на том бирачком месту.



О б р а з л о ж е њ е

  
Ожалбеним решењем, одбијен је приговор Рајка Николића овлашћеног лица подносиоца Изборне листе „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС)  - Партија уједињених пензионера (ПУПС) – Јединствена Србија (ЈС), поднет због неправилности у поступку спровођења избора за одборнике Скупштине Општине Куршумлија на бирачком месту број 7 – Милоје Закић у Општини Куршумлија.     
  
У жалби поднетој препорученом пошиљком, 15. маја 2012. године у 13,10 часова, која је у Управном суду примљена 16. маја 2012. године у 9,21 часова, жалилац оспорава законитост ожалбеног решења, наводећи да је увидом у изборни материјал утврдио да је Изборна комисија исправљала податке на записнику са тог бирачког места, као и да није спорно да су у гласачкој кутији нађена 3 гласачка листића више од броја бирача који су гласали. Додаје да је неправилност у погледу већег броја гласачких листића нађених у гласачкој кутији констатована и у записнику са тог бирачког места, а то је био разлог да Изборна комисија поништи гласање на бирачком месту. Предлаже да се жалба усвоји, поништи ожалбено решење, утврди повреда изборног права, распусти бирачки одбор и наложи понављање избора на бирачком месту број 7 у Општини Куршумлија.
  
Изборна комисија Општине Куршумлија је 11. маја 2012. године у 14,46 часова доставила Управном суду одговор на жалбу са списима предмета. У одговору на жалбу Изборна комисија наводи да је на седници одржаној 14. маја 2012. године разматран приговор подносиоца жалбе и да је утврђено да је бирачки одбор на бирачком месту број 7 у гласачкој кутији нашао 3 гласачка листића који су очигледно фотокопије, што је конататовано и на записнику бирачког одбора са тог бирачког места. Додаје да је Изборна комисија те листиће допставила полицијској станици уз одговарајуће обавештење. Предлаже да Суд одбије жалбу. 
  
Одлучујући о благовремено поднетој жалби на основу члана 54. став 1. Закона о локалним изборима, („Службени гласник РС“, број 129/07,... и 54/11), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, као и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао да је жалба основана. 
  
Увидом у достављене списе предмета, у којима се налази оригинал Записника о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор одборника Скупштине Општине Куршумлија за бирачко место број 7, произлази да је на  записнику више пута прецртаван број гласачких листића који се налази у гласачкој кутији и број важећих гласачких листића, односно у делу где се наводе изборне листе и број гласова које су оне добиле, што је оверено потписом два лица, као и да је на записнику констатовано да су у гласачкој кутији нађена три гласачка листића вишка, за које се наводи да су очигледна фотокопија. Надаље, у списима се налази жалиочев приговор на резултате гласања на бирачким местима 7, записник са седнице Изборне комисије од 14. маја 2012. године, на којој је донета одлука да се одбије жалиочев приговор. Надаље, из списа произилази да је жалилац благовремено уложио приговор који је ожалбеним решењем одбијен.
  
Према одредби члана 30. у вези са чланом 31. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 6. мај 2012. године - пречишћен текст („Службени гласник РС“, број 29 од 9. априла 2012. године) прописан је поступак утврђивања резултата гласања на изборима за одборнике у скупштину општине. А, према одредби члана 39. став 1. истог правила, број гласачких листића који се налазе у гласачкој кутији једнак је збиру броја неважећих гласачких листића и броја важећих гласачких листића . 
  
Код оваквог стања ствари очигледно је да су у записнику бирачког одбора на бирачком месту 7 постојале неправилности, на које је жалилац оправдано указивао у приговору. Исправка коју је бирачки одбор учинио на поменутом записнику у погледу број гласачких листића који се налазе у гласачкој кутији и броја важећих гласачких листића, односно у делу где се наводе изборне листе и број гласова које су оне добиле.  
  
Како је Изборна комисија градске Општине Куршумлија ожалбеним решењем одбила жалиочев приговор, уместо да поступи у смислу члана 53. став 2. Закона о локалним изборима, Суд је усвојио жалбу на основу члана 55. став 1. Закона о локалним изборима.
  
Одредбом члана 55. став 2. Закона о локалним изборима, прописано је да када нађе да оспорену одлуку треба поништити, ако природа ствари то дозвољава и ако утврђено чињенично стање пружа поуздан основ за то, суд може својом одлуком мериторно решити изборни спор. Одлука суда у свему замењује поништени акт.
  
Поступајући по приговору Рајка Николића овлашћеног лица подносиоца Изборне листе „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС)  - Партија уједињених пензионера (ПУПС) – Јединствена Србија (ЈС), Управни суд је нашао да је приговор основан, с обзиром да је у поступку на несумњив начин утврђено да је било неправилности у радњама бирачког одбора, на које се указује. 
  
Са изнетих разлога, налазећи да је повређен закон на штету жалиоца, Суд је применом одредбе члана 55. став 1. Закона о локалним изборима, одлучио као у ставу I диспозитива пресуде, а на основу одредбе члана 55. став 2. Закона о локалним изборима одлучио као у ставу II, III и  IV диспозитива пресуде, налазећи да су се стекли услови да суд мериторно реши изборну ствар.


ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 17. маја 2012. године, у 17,30 часова, II-2 Уж 492/12

Записничар                           Председник већа-судија
Сандра Газетић,с.р.                     Деса Симић,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић
РР