Београд, 17.05.2012.

Пресуда II-4 Уж. 399-12 - заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД 
II-4 Уж. 399/12
17.05.2012. године
Б е о г р а д

 


У ИМЕ НАРОДА

Управни суд, у већу састављеном од судија: Десе Симић, председника већа, Томислава Медведа и Драгана Јовановића, чланова већа, са судијским помоћником Сандром Газетић, као записничарем, одлучујући о жалби жалилаца Владимира Вељковића из Бабушнице, ул. Партизанска бр. 6, Миљана Славковића из села Драгинац, Бабушница и Милована Благојевића из села Драгинац, Бабушница,  кандидата за одборнике Скупштине Општине Бабушница са Изборне листе „Избор за бољи живот-Борис Тадић“, ради поништаја решења Општинске изборне комисије Бабушница, број: 013-28/2012 од 09.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у поступку утврђивања резултата избора, у нејавној седници већа, одржаној дана 17.05.2012. године у 16,20 часова, донео је 

П Р Е С У Д У

              Жалба СЕ ОДБИЈА.
  
Об р а з л о ж е њ е

Ожалбеним решењем одбијен је приговор жалилаца, којим се тражи поништај избора на бирачком месту бр. 44 – Братишевац и Ресник, због ускраћивања права четворици бирача да гласају ван бирачког места, а што је имало утицаја на укупне резултате избора за одборнике у Скупштини Општине Бабушница и утврђивање укупних резултата избора за одборнике из Записника Изборне комисије од 07. маја 2012. године, како је наведено у диспозитиву ожалбеног решења.


Жалбом поднетом Управном суду 11.05.2012. године  у 09,00 часова поштом препоручено, која је у Суду примљена 14.05.2012. године, жалиоци истичу да су приговарали на усвајање записника од стране Општинске изборне комисије Бабушница, којим је ова комисија утврдила резултате избора за одборнике Скупштин Општине Бабушница и утврдила број мандата за поједине изборне листе. Сматрају да је повређено изборно право четворо бирача на бирачком месту бр. 44 - Братишевац и Ресник, с обзиром да на том бирачком месту није омогућено тим бирачима да гласају ван бирачког места,  што је њихиво изборно право, те да Бирачки одбор, као и Изборна комисија нису у довољном броју обезбедили потврде о изборном праву за гласање ван бирачког места. Сматрају да су разлози Комисије из образложења ожалбеног решења произвољни, да се састоје у претпоставкама и конструкцијама, да нису поткрепљени доказима, те да је требало, у сваком случају, примедбе чланова Бирачког одбора, унете у Записник о спровођењу избора и утврђивању резултата гласања на наведеном бирачком месту третирати као приговор на тај записник, који је требало посебно расправити на Комисији и о томе донети одлуку, а од које одлуке би зависило утврђивање укупних резултата избора за одборнике Скупштине Општине Бабушница. Комисија се, међутим, овим примедбама уопште није бавила и није их третирала као приговор, иако то суштински јесте, па стога жалиоци предлажу да Суд изврши увид у све списе предмета ове изборне ствари, те да након тога усвоји жалбу и поништи гласање на бирачком месту бр. 44 – Братишевац и Ресник, након чега би избори на овом бирачком месту били поновљени, чиме би се отклониле неправилности, а самим тим омогућило и законито утврђивање укупних резултата избора.

Општинска изборна комисија је 17.05.2012. године у 09,40 часова Управном суду доставила списе предмета ове изборне ствари, као и одговор на жалбу, у коме наводи да одредба члана 15. став 1. тачка 1. Закона о локалним изборима, којом је прописано да се изборна комисија стара о законитости спровођења избора за одборнике, не подразумева да комисија мора сваку примедбу бирачког одбора, која је унета у записник са бирачког места, обавезно да разматра као приговор и да о њој доноси одлуку као по приговору, који заправо представља посебан правни лек, прописан одредбом члана 52. став 1. Закона о локалним изборима. Стога остаје код навода образложења ожалбеног решења.

Одлучујући о поднетој жалби, сходном применом одредаба закона којим се уређује поступак у управним споровима, а на основу одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, оценом навода жалбе, одговора на жалбу и као и свих списа предмета ове изборне ствари, Управни суд налази да је жалба благовремена, да је изјављена од овлашћеног лица и да је неоснована.

По оцени Управног суда, Општинска изборна комисија Бабушница је правилно одлучила када је ожалбеним решењем одбила приговор жалилаца, правилно закључујући да се не могу оспоравати укупни резултати избора за одборнике Скупштине Општине Бабушница, будући да на Записник о спровођењу избора и утврђивању резултата гласања на бирачком месту бр. 44 -  Братишевац и Ресник, а који се налази у списима предмета  које је Комисија доставила Суду, није изјављен приговор, већ су чланови Бирачког одбора на овом бирачком месту у Записник унели констатацију, односно примедбу да неким бирачима, односно да за четворо бирача нису обезбеђење потврде о изборном праву за гласање ван бирачког места, те да у тим примедбама није прецизно изнето када су се ови бирачи јавили Бирачком одбору са захтевом да им се омогући такав начин гласања, те од каквог су значаја конкретне примедбе на саме резултате гласања. Осим тога, у списима се налази и Записник о раду Општинске изборне комисије Бабушница на утврђивању резултата избора за одборнике Скупштине Општине Бабушница, одржаних 06. маја 2012. године, из кога се види да је потписан од стране свих чланова ове Комисије, те да они нису имали примедби на утврђивање резултата избора, па самим тим ни на резултате гласања на конкретном бирачком месту.
  
Одредбом члана 35. став 1. Закона о локалним изборима прописано је да по завршеном гласању бирачки одбор приступа утврђивању резултата гласања на бирачком месту.

Одредбом члана 36. став 1. истог Закона прописано је да бирачки одбор, по утврђивању резултата гласања, у записник о свом раду уноси: број примљених гласачких листића, број неупотребљених гласачких листића, број неважећих гласачких листића, број важећих гласачких листића, број гласова датим за сваку изборну листу, број бирача према изводу из бирачког списка и број бирача који су гласали. Ставом 2. овог члана прописано је да се у записник о раду бирачког одбора уносе и примедбе и мишљења чланова бирачког одбора, подносилаца изборних листа и заједничких представника подносилаца изборних листа, као и све друге чињенице од значаја за гласање. Ставом 3. овог члана прописано је да записник о раду бирачког одбора потписују сви чланови бирачког одбора.

Стога је, по оцени Суда, правилно становиште Комисије да, у конкретном случају, кад је у питању спровођење и утврђивање резултата гласања на бирачком месту бр. 44 -  Братишевац и Ресник, конкретне примедбе чланова бирачког одбора, о чињеницама које би могле бити од значаја за гласање, немају правни карактер приговора, као законом прописаног правног лека, јер је спровођење избора и утврђивање појединачних резултата гласања на конкретном бирачком месту било могуће оспоравати посебним приговором неког  из круга лица које предвиђа одредба члана 51. Закона о локалним изборима, те се, из наведених разлога, не могу оспоравати укупни резулати избора за одборнике Скупштине Општине Бабушница, утврђени Записником Комисије од 7.5.2012. године у 19,00 часова.

На основу свега наведеног, Управни суд налази да жалба није основана, па је на основу одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима, а која се сходно примењује на основу одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, жалбу одбио, одлучујући као у диспозитиву ове пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 17.05.2012. године, 16,20 часова, II-4 Уж. 399/12

Записничар                            Председник већа-судија
Сандра Газетић,с.р.              Деса Симић,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

РР