Београд, 17.05.2012.

Пресуда III-2 Уж. 376-12 - заштита изборног права

 
    Република Србија
     УПРАВНИ СУД
Одељење у Новом Саду
      III-2 Уж. 376/12
Дана 16.05.2012. године
        Б е о г р а д



        У ИМЕ НАРОДА

Управни суд, у већу судија: Сузана Гудураш, председник већа, др Владан Станојев и Гордана Сукновић-Бојаџија, чланови већа, са судским саветником Мирелом Костадиновић, записничарем, одлучујући по жалби Општинског одбора Уједињених региона Србије Стара Пазова, поднете од стране овлашћеног лица Мијодрага Мојића из Нове Пазове, Радничка број 74, као  овлашћеног лица, изјављене против решења Општинске изборне комисије Стара Пазова број 013-102/2012 од 12.05.2012. године, у правној ствари заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 16.05.2012. године, у 15,00 часова, донео је 

П Р Е С У Д У

  Жалба СЕ ОДБИЈА. 

О б р а з л о ж е њ е

Ожалбеним решењем одбачене су примедбе - приговор Уједињених региона Србије Стара Пазова, изјављен на утврђене недостатке након извршеног увида у изборни материјал са избора одржаних 06. маја 2012. године, за избор одборника Скупштине општине Стара Пазова, који је поднет 11.05.2012. године у 16,49 часова, као неблаговремен и поднет од стране неовлашћеног подносиоца.

У жалби, благовремено поднетој непосредно Управном суду дана 13.05.2012. године у 13.20 часова,  жалилац оспорава законитост ожалбеног решења, сматрајући да Општинска изборна комисија није правилно ценила час од кога почиње да тече рок из члана 52. Закона о локалним изборима за подношење приговора, те да се тај рок рачуна од 10.05.2012. године, као дана доношења Одлуке о проглашењу избора. Указује да му због организације у примопредаји изборног материјала није омогућено да изврши  увид у изборни материјал непосредно након избора, већ да му је то омогућено знатно касније, од ког момента је почео да тече рок за изјављивање приговора. Истиче, да приговор није могао бити одбачен као изјављен од стране неовлашћеног лица, с обзиром да је исти потписан од стране Мијодрага Мојића, председника Општинског одбора Уједињених региона Србије Стара Пазова, који је и предлагач кандидата за одборнике локалне самоуправе, а што у ожалбеном решењу није цењено. Такође, указује на то да ожалбено решење сматра незаконитим, с обзиром што му је у истом дата погрешна поука о правном леку, у погледу момента од када тече рок од 24 часа за подношење жалбе. Предлаже да суд жалбу усвоји, из свих разлога изнетих у жалби и приговору и поништи радње наведене у приговору, одлуку ОИК Стара Пазова о изборима кандидата за локалну самоуправу и поништи ожалбено решење.

У одговору на жалбу, достављеном Управном суду  дана 13.05.2012. године, у 14,41 часова, са списима предмета, Општинска изборна комисија општине Стара Пазова је навела да у свему остаје код навода из ожалбеног решења и предложила да суд жалбу  одбије.

Одлучујући о благовремено поднетој жалби, на основу одредбе члана 54. став 1. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС”, бр. 129/07... 54/11), оценом навода жалбе, одговора на жалбу, као и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао да жалба није основана.

У ожалбеном решењу Општинска изборна комисија Стара Пазова, утврдила је да је поднети приговор неблаговремен, јер је поднет након истека рока од 24 часа из члана 52. став 2. Закона о локалним изборима.

Одредбом члана 52. став 1. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС”, бр. 129/2007 ...54/11), прописано је да бирач, кандидат за одборника или предлагач кандидата, има право да поднесе приговор изборној комисији јединице локалне самоуправе због неправилности у поступку кандидовања, спровођења, утврђивања и објављивања резултата избора, док је ставом 2. истог члана прописано да се приговор подноси у року од 24 часа од дана када је донета одлука, односно извршена радња, или учињен пропуст.

Одредбом члана 32. истог Закона, представници подносилаца изборних листа и кандидати за одборнике имају право увида у изборни материјал, а нарочито у изводе из бирачких спискова, записнике бирачког одбора, записнике изборних комисија и гласачке листиће. Увид се врши у службеним просторијама изборне комисије. Увид у изборни материјал може се извршити у року од 5 дана од дана одржавања избора.

Супротно неоснованим наводима жалбе, на благовременост приговора, није од утицаја чињеница када је подносиоцу изборне листе омогућен увид у изборни материјал. Законски рок од 24 часа рачуна се од дана када је донета одлука, односно извршена радња или учињен пропуст, а не од дана сазнања за наводне неправилности. У конкретном случају, с обзиром да се приговор односи на радње које су спровођене током утврђивања резултата гласања на бирачким местима 15, 18, 13, 46 и 17, а које су окончане током 06.05.2012. године, односно од момента верификације записника о раду бирачког одбора за наведена бирачка места, то је рок за приговор истекао  дана 07.05.2012. године. Приговор поднет дана 11.05.2012. године у 16,49 часова, је неблаговремен и као такав је правилно и законито одбачен ожалбеним решењем.

Основани су наводи жалбе да није било места одбачају приговора, као поднетог од стране неовлашћеног лица, с обзиром да је Мијодраг Мојић, подносилац приговора у складу са одредбом члана 14. Коалиционог уговора о заједничком наступу на локалним изборима од 06.05.2012. године у општини Стара Пазова, који је закључен дана 19.03.2012. године између Г 17 Плус, са седиштем у Београду, и Народне партије, са седиштем у Новом Саду, овлашћен од стране Томислава Дамњановића, овлашћеног лица коалиције за предлагање и подношење изборне листе и који, према ставу 2. овог члана Коалиционог уговора, своја овлашћења може да пренесе на треће лице. Овај навод жалбе, по налажењу Управног суда није од утицаја на оцену законитости ожалбеног решења, с обзиром да је правилно утврђено да је приговор неблаговремен.


Такође, суд је ценио и наводе из жалбе који се односе на погрешну правну поуку дату у ожалбеном решењу, али налази да није од утицаја на оцену законитости оспореног решења.

Са изнетих разлога, налазећи да ожалбеним решењем није повређен закон на штету жалиоца, Управни суд је одлучио као у диспозитиву пресуде, применом члана 54. став 3. Закона о локалним изборима и сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима.

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
Дана 16.05.2012. године, у 15,00 часова,  III-2 Уж. 376/12

Записничар                                                     Председник већа-судија
Мирела Костадиновић,с.р.                               Сузана Гудурашс.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

АМ